właśnie ...dziękuje Justyś za przypomnienie o tym prostym i smakowitym ciachu...Chyba z 8 lat go nie robiłam....
także jutro maluchom zrobię- postanowione
Anelio a Ty się nie ociągaj...też zrób
Na razie nic nie robię, ostatnio "pokłóciłam się z kuchnią"
Jakiś czas temu miałam apetyt na sernik, który w składzie ma budyń.
Oczywiście wszystkie składniki wymieszałam i dumna z siebie wstawiłam do piekarnika ...
Po wyznaczonym czasie wyciągnęłam blachę a tam serniczek dosłownie pływał
jak się później okazało zamiast dodać same 2 proszki budyniowe, ja rozrobiłam te 2 budynie w mleku, ugotowałam normalnie budyń i tak dodałam do całej masy
Nic dziwnego, że sernik mi pływał
_________________ Anelia
Jeśli wiara czyni cuda,trzeba wierzyć,że się uda !
przepraszam Anelio ale ubawiłam się... Zresztą co będę przepraszać. Dziękuję Ci
kiedyś studenci, którym wynajęłam mieszkanie gotowali pyzy...zamiast na parę wrzucili je do wody... i zaskoczeni, że im glajda mączna wyszła
Spokojnie...następnym razem sernik wyjdzie ... ja jestem fanką sernika i inne ciasta mogą w ogóle nie istnieć. Wczoraj nasz sąsiad zaprosił mnie z młodymi na lody i ciacho. i poczęstował mnie sernikiem , który robiła Jego córka na spodzie z kruszonych ciastek. REWELACJA!!! jak tylko natknę się na jego córkę biorę przepis i robię sobie całą blachę
jak tylko natknę się na jego córkę biorę przepis i robię sobie całą blachę
Sobie ? Całą blachę
pisałam że jestem fanką sernika... no trochę się podzielę z resztą rodzinki...
Każdy sernik jest mniam byle by nie zawierał skórki pomarańczowej i wiórków kokosowych... poza tym wszelkie wariacje dozwolone: z wiśniami, brzoskwiniami, malinami, rodzynkami, polewą czekoladową, dwuwarstwowy z kakao, na kruchym spodzie ...oj mogłabym jeszcze wymieniać ale muszę iść po ścierkę i ślinę z podłogi zetrzeć
Zastanawiam się w jakim celu spisano wszystkie Święte Księgi
Niektórzy nie potrzebują Świętych Ksiąg, aby dotrzeć do Boga.
Święte Księgi Świętymi Księgami, ale co z nimi niektórzy ludzie robią to inne opowieści.
Romanie, można się wczytywać w Święte Księgi i poszukiwać odpowiedzi na swoje pytania. (I chociażby Biblia jest jedną z takich ksiąg, piszę o Biblii bo jestem chrześcijanką i ją znam najlepiej z jak to nazwałeś Świętych Ksiąg, choć przyznaję się mało dostatecznie).
Nie jestem wielkim znawcą żadnej religii, mam swoje przemyślenia na temat wiary. Ale z tego co sobie poczytuję, czy trochę z chrześcijaństwa (to najwięcej), czy trochę z religii (czy filozofii) Wschodu, czy trochę z psychologii, itp. to każda z tych dziedzin prowadzi do jednego i tego samego. Osiągnięcie spokoju wewnętrznego, radości, szczęścia niezależnego od warunków zewnętrznych, itp.
Jakby to powiedzieć dróg do 'prawdy' jest wiele.
(W chrześcijaństwie jest to wiara w Boga, przejść przez próg zaufania, zaufać Bogu, zawierzyć się Bogu ... w 'filozofiach czy religiach Wschodu' jest to wyjście poza swoje ego).
Jaką drogę ktoś sobie wybierze to jednego wybór. Jedni wybierają wiarę, jedni psychologię, jedni filozofię itp.
Romanie trudno jest opisać i wytłumaczyć wiarę. Dlatego jak sama nazwa wskazuje wiara to jest wiara, coś co bez udowadniania przyjmujemy. Wiara jest poza umysłem,coś co się wymyka umysłowi, ale umysł jest potrzebny, aby rozpoznać wiarę.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
[ Dodano: 2012-05-02, 15:27 ]
Romanie, wczoraj dość niechlujnie nie odpowiedziałam na Twoje pytanie o Pisma Święte.
Ja, oczywiście odpowiem na przykładzie Biblii
Biblia, a dokładnie jej poszczególne księgi odzwierciedlają wiedzę, światopogląd oraz koncepcje wyglądu świata takie jakie panowały w czasie powstawania poszczególnych biblijnych ksiąg. Biblia może mieć sens dosłowny (historyczny), ale i oczywiście również może być metaforyczny. Banałem jest stwierdzenie, że czasy się zmieniają, ale ludzie (ich pragnienia, pożądania, tęsknoty, problemy, dylematy itp.) nie. Także Biblia nawet dla ateisty może stanowić ponadczasową opowieść.
Biblia posiada wartość uniwersalną, która wciąż jest aktualna. To właśnie w Biblii można szukać tych ponadczasowych i ogólnoludzkich wartości. Biblia jest nieskończonym źródłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, źródłem wielu wiadomości i wartości, których poszukuję w swoim życiu.
Święta Księga jest także opowieścią o człowieku, o jego wnętrzu – duszy i umyśle. To również stąd można się dowiedzieć, że natura ludzka jest złożona i targana namiętnościami; ludzkie błędy, ale również ludzka doskonałość.
To także tutaj odnajduję odpowiedzi na pytania o ludzkie lęki, obawy.
I nie mogę nie wspomnieć o Pieśni nad pieśniami, niezwykły poemat o miłości. Miłość najpiękniejsze uczucie, jakie może urodzić się w sercu, w duszy człowieka.
Zawarte w Biblii tematy są uniwersalne – myśli filozoficzne (i religijne, dla wierzących), mądrości, prawdy o człowieku oraz prezentowane ludzkie wzory i postawy, wzorce i antywzorce postępowania.
Jeszcze jedna uwaga. Jestem wierzącą, co nie oznacza, że świętą. Jestem chrześcijanką, czyli uznaję Nowy Testament, co oznacza, że wierzę w Jezusa Chrystusa, to jeszcze nie oznacza, że jestem jak On. Mam wątpliwości, popełniam błędy, mam emocje itd., co również oznacza, że poszukuję pomocy, sama z siebie nie jestem mądra. Nie mówię, że poszukuję pomocy czytając tylko Biblię. Tej pomocy szukam tu i ówdzie, to i owo czytając, z tym i owym rozmawiając. Ale Biblia może być mnie pomocna.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum