czyli jak dobrze zrozumiałam co tu piszecie to moje wyniki rtg,echa serca no i w końcu tomokomputera jednoznacznie nie wykluczają że mogą to być zmiany nowotworowe??? We wtorek mam wizytę u torakochirurga dr Rzyman w Akademii Gdańskiej
Ela1 dziękuję za wyjaśnienie Th10, ale czyli jak dobrze zrozumiałam co tu piszecie to moje wyniki rtg,echa serca no i w końcu tomokomputera jednoznacznie nie wykluczają że mogą to być zmiany nowotworowe???
[ Dodano: 2011-06-18, 18:21 ]
czy może ktoś mi podpowiedziec czy moje wczesniej opisane wyniki TK, rtg i echa serca moga wskazywac na zmiany nowotworowe czy raczej nie???wizyte u torakochirurga mam dopiero we wtorek i strasznie sie denerwuję
kajcia801, tak jak napisał Richelieu do zdiagnozowania jest zmiana z płynem, sporej wielkości bo 155x74x48 mm.
Bez dodatkowych badań, to tylko gdybanie. Wiem jakie to trudno psychicznie, ale poprostu musisz poczekać.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
byłam u torakochirurga i On po obejrzeniu płytki z TK powiedział że jest to torbiel i 14 lipca kładę się na usunięcie jej. Mam pytanie czy taka torbiel jest wysyłana na badania histopatologiczne i czy jak lekarz powiedział, że to torbiel to czy to oznacza że na pewno nie jest to nowotwór - czy pokażą to dopiero jakieś jej badania??? często czytam, że torbiele to już nowotwory łagodne czy to prawda???
Torbiel na pewno będzie badana i wynik dostaniesz. Musisz odróżniać pojęcie nowotwór łagodny i nowotwór złośliwy. Nowotwór łagodny rośnie względnie wolno i nie daje przerzutów, po usunięciu jesteś zdrowym człowiekiem, nie ma chemii, radioterapii i podobnych atrakcji.
Nie, torbiel to określenie dotyczące budowy a nie zawartości, taki twór wyróżniający się z otoczenia wypełniony płynem lub treścią półpłynną. Zawartość może być różna. Nowotwory zwykle są guzami litymi, ale i w torbielach mogą być ogniska nowotworu.
dziękuję bardzo to już wszystko jasne dla mnie, więc czekam teraz na 14 lipca na operację i wtedy na wyniki histopatologiczne - to pewnie po koniec lipca będzie wszystko jasne- jeszcze raz bardzo dziękuję za każdą udzieloną mi tu pomoc
czy ktoś może mi dokładnie opisać jak wygląda badanie PET - jak się do niego przygotować, czy podaje się do niego kontrast i czy w wynikach będzie dokładnie wiadomo czy nowotwór jest złośliwy czy łagodny??? badanie będzie robione w ośrodku w Bydgoszczy???
[ Dodano: 2011-06-30, 22:06 ]
jak długo trwa??czy tak jak TK ok 20 min czy znacznie dłużej - zaznaczam że ma to ma być badanie całego ciała
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum