Zeby wiedziec, co to jest trzeba poczekac na wynikk histopatologiczne, ale tak ogolnie mozna wywnioskowac, ze prawdopodobnie jest to taki naciek nowotworowy, ktory obejmume wątrobe i płuco. Jesli jakis naciek obejmume wiecej niz jeden narzad to najczesciej jest nieoperacyjny. Teraz musicie poczekac na ten wynik i pewnie bedzie decyzja o chemii. Co do silniejszych środkow przeciwbolowych kolezanka musi sie skonsultowac z onkologiem lub nawet z lekarzem rodzinnym i napewno otrzyma odpowiednie leki, nie leżac w szpitalu...
_________________ Tatko 01.12.1952r - 06.02.2013 r. (*)
Na zawsze w moim sercu...
Wiem, że bez wyników ciężko cokolwiek powiedzieć. Do końca tygodnia powinny być. Tylko nie wiem czy będę miała do nich dostęp.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
[ Dodano: 2013-09-05, 12:24 ]
Doczytałam jeszcze, że to może być naciek - czyli nie przerzut z płuca na wątrobę - czyli jest szansa, że nie jest to nowotwór złośliwy i na chemię dobrze zareaguje - prawda?
Jeśli jest napisane: naciek nowotworowy, który obejmuje wątrobę i płuco. To oznacza, że albo jest przerzut z płuc na wątrobę, lub przerzut z wątroby na płuco. Co oznacza, że jest to nowotwór złośliwy, do tego w IV stadium zaawansowania.
Chyba, że są to dwa 'niezależne' nowotwory.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Dziękuję za każdą odpowiedź.
Nic nie jest na razie napisane, bo wyników hist. jeszcze nie ma. Tyle na razie powiedział lekarz - że to jest jedna wielka narośl. Oczywiście nie daję sobie głowy uciąć, że tak to nazwał, bo nie słyszałam tego sama a informacje mam z drugiej ręki.
Staram się znaleźć jakieś informacje na temat skuteczności i rokować przy chemioterapii na nowotwór płuca ale to chyba jest mocno uzależnione od jego rodzaju - więc trzeba czekać.
A wie ktoś czy jest szansa na całkowite wyleczenie chemią? Czy tylko przedłużenie życia?
[ Dodano: 2013-09-05, 13:43 ]
Ja tego nie rozumiem, ona jest młoda, nie miała żadnych objawów wcześniej, żadnego uporczywego kaszlu, plucia krwią. Po prostu zaczęło ją boleć - jakby plecy, myślała, że kręgosłup, potem brzuch jej spuchł. Owszem, pali, ale może ze 4-5 lat i to nie tak, że paczkę dziennie.
Wiem już że ten guz to mięsak, choć na razie nie znam dokładnie typu. To ponoć jeden guz - na płucu i wątrobie.
Leczenie chemioterapią. Czytałam, że nie jest to raczej skuteczna metoda w tym wypadku a rokowania są złe. To prawda? Na co się nastawiać?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2013-09-10, 09:12 ] Skoro zdiagnozowano mięsaka, wątek przenoszę do odpowiedniego mu działu.
Nastawiać się na to, że sytuacja jest ciężka i będzie trudno, ale nie uprawiać czarnowidztwa i mieć nadzieję i wierzyć, że jeszcze coś się uda zrobić. No i przede wszystkim jak najszybciej kierować się doCentrum Onkologii w Warszawie.
W COI spotkałam pacjentkę, która miała mięsaka piersi. I wszystko wskazywało na to, ze był to guz pierwotny.
Pamiętajcie, ze mięsaki to bardzo rzadkie nowotwory i dlatego należy je leczyć w ośrodkach referencyjnych, a taki jest w Warszawie.
Zdrowia życzę i siły.
Miałam mięsaka w nodze, bez przerzutów do płuc (bo to najczęściej tam mięsak daje przerzuty). W lipcu minęło 2,5 roku i na razie jest spokój. Guz miał prawie 6 cm średnicy. Każdy mięsak jest inny. Rokowanwia nie są szczególnie optymistyczne, ale żeby statystyka wyszła na swoje, to ktoś musi z nim wygrać i tego się trzymam.
Jeżeli o mnie chodzi, to obstawiałabym, że ten guz w płucach jest przerzutem. Ale to tylko moje zdanie. W Warszawie na pewno dobrze się zajmą Twoją koleżanką i pomogą jak będą umieli
Ja też mam mięsaka w płucu i nigdzie indziej go od 3 lat nie widać. Są takie przypadki. Podobno mega rzadkie, ale jednak.
Wciąż nie napisałaś co to za mięsak.
Nie napisałam, bo dalej nie wiem. Nie mam dostępu do wyników badań :(
Jakie są rokowania przy mięsakach? Życzę powodzenia w zwalczaniu tego cholerstwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum