Witam wszystkich.
Po zapaleniu oskrzeli (a może płuc) wykonałem zdjęcie kontrolne, które zaowocowało zleceniem na badanie TK z kontrastem. Opis poniżej:
"Patologiczna miekkotkankowa spikularna struktura wielkości około 3,7 x 3 cm w części przyśrodkowej szczytu płuca lewego z okrężnym naciekiem i przewężeniem swiatła oskrzeli do segmentu 1/2 płata górnago, ze zmianami nidodmowymi i zmniejszeniem objętości płata górnego z naciekiem na opłucną śródpiersiową i opłucną międzypłatową, z przyleganiem do łuku aorty.
Pogrubienie zrębu śródzrazikowego i przegród międzyzrazikowych w obrębie segmentu 1/2 płuca lewego.
Zmiany drobnosiateczkowe w przykręgosłupowej części segmentu 10 i w tylnym zachyłku przeponowo - żebrowym po prawej stronie - niewielkie zmiany włókniste. Innych zmian w obrębie płuc i opłucnej po prawej stronie nie stwierdzono.
Pojedyncze węzły chłonne wielkości do 1,3 cm w górnym biegunie wnęki lewej, poza tym nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych w obrębie śródpiersia i wnęk płucnych.
Aorta piersiowa prawidłowa.
WNIOSKI: tu płuca lewego"
Dodam o sobie, że jestem mężczyzną w wieku 60 lat, niepalącym od 20 lat i uprawiam intensywnie kolarstwo (przejeżdżam do 500 km miesięcznie - teraz na trenażeże), jestem sprawy fizycznie bez innych chorób przewlekłych. Ostatnie (z jesieni 2016) badania morfologii, OB, CRP, i inne bez żadnych odchyleń od norm.
Proszę o poradę:
1. Jaka powinna być dalsza kolejność diagozowania.
2. Czy mogę dalej żyć intensywnie i trenować.
Spadło to na mnie niespodziewanie i zdaję sobie sprawę z powagi sytuacji dlatego proszę o konkretne sugestie w tym badań w pełni płatnych.