Ja jako takiego guza w śródpiersiu nie miałam(chyba), jedynie o czym mowa w TK kl piersiowej to mnogie pakiety węzłów chłonnych.
TK z 09.01.2013r.
Okolice nad i podobojczykowe i podstawa szyi wypełnione są mnogimi pakietami węzłowymi.
Kolejne powiększone do średnicy 10-30mm pakiety węzłowe widoczne są obustronnie w dołach pachowych.
Śródpiersie w całości wypełnione powiększonymi węzłami chłonnymi: pakiet węzłów zamostkowych w pomiarze poprzecznym 67x24mm widoczny od poziomu wcięcia szyjnego mostka aż do dolnej częsci trzonu, węzły przytchawicze w osi krótkiej do 23mm, okoł oaortalne i aortalno-płucne do 21mm, tchawiczo -oskrzelowe prawe 35x24mm i lewe odrębne o średnicy 17mm, pakiet węzłow podostrogowych 31x14mm
Płuca bez zmian ogniskowych o prawidłowej powietrzności.
Duże naczynia śródpiersia, górne drogi oddechowe bez zmian w TK.
Widoczny fragment wątroby, nadnercza w normie. Objęta polem badania część śledziony w całości jest powiększona.
TK kl. piersiowej z 28.05.2013 porównanie w połowie leczenia.
Znaczna regresja zmian węzłowych w śródpiersiu i dołach pachowych.
Największe węzły w dołach pachowych 10-17mm poprzednio 10-30mm
Węzły chłonne w płaszczyźnie poprzecznej 40x18mm poprzednio 67x24
Węzły chłonne przytchawicze prawe 11mm, w prawej wnęce 12mmm.
Pozostałe węzły chłonne śródpiersia niepowiększone.
W badaniu uwidoczniono frag. wątroby bez zmian ogniskowych.
Odnośnie tego kaszlu mam go już od jakiś dwóch tygodni. Są to takie jakby napady kaszlu i szybko się męczę
pzdr. ciepło
[ Dodano: 2013-08-02, 20:13 ]
PS. Czy do TK musi być koniecznie kontrast, teraz mam zaplanowane 3 TK : kl. piersiowa, brzuch+mm i szyja ....a nie ma się już w co wbić