Witam wszystkich i dziekuje, ze jestescie i pomagacie w tak trudnych dla nas chwilach, choroby najblizszych. Mam wiele pytan, ale w tej chwili jest jedno najwazniejsze.
Moj tata ma raka prostaty z przerzutami do kosci i prawdopodobnie do innych organow. Jest pod opieka hospicjum domowego od miesiaca. Ma obrzeki limfatyczne nog, od wielu lat ma zylaki i lekarz zalecil zastrzyki przeciwzakrzepowe.
I moje pytanie, czy te zastrzyki moga powodowac plamienia z odbytu, bo rozumie, ze rozrzedzaja krew, czyli, jezeli ma sie guzy nowotworowe, to one moga wywolywac krwawienia po tych zastrzykach?
Hemoroidy mial od dawna, ale wlasnie nie jestem pewna, czy to one sa przyczyna krwawienia. Ja mieszkam daleko od rodzicow, bylam u nich do wczoraj , przez miesiac i nie zauwazylam krwawienia. Dzisiaj , jak rozmawialam z mama przez telefon , to powiedzilala, ze bielizna taty, jak i przescieradlo bylo poplamione krwia, lekarka z hospicjum odpowiedziala mamie, ze "pani maz jest bardzo chory" i tyle. Ja bylam w takim szoku, ze zapomnialam mamy zapytac jak duze byly to plamy. Dlatego tez skojarzylam te zastrzyki przeciwzakrzepowe.
Hexe,
Jeśli Tata miał hemoroidy, to prawdopodobnie one są przyczyną krwawienia. Dobrze myślisz - zastrzyki przeciwzakrzepowe spowalniają krzepnięcie krwi, a ponieważ Tata jest poważnie chory - ściany naczyń krwionośnych są osłabione. Takie naczynie łatwo pęka, a krew, która gorzej krzepnie - po prostu się z niego wylewa, dłużej niż u osoby z prawidłowym naczyniem krwionośnym i prawidłowym krzepnięciem.
Dobrze, że współpracujesz z Mamą - choćby z daleka - i panujesz nad sytuacją.
Pozdrawiam Cię serdecznie
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Dziekuje za tak szybka odpowiedz. Tata ma wode w plucach i wodobrzusze. Ciezko mu sie oddycha i jest bardzo slaby. Dostaje doustnie morfine na dusznosci. Poniewaz sie troche pogorszylo, wczoraj lekarka z hospicjum dala skierowanie do szpitala na odciagniecie wody z pluc, ale powiedziala, ze to na wypadek gdyby sie pogorszylo. Nie wiem czy czekac na to pogorszenie czy powiedziec mamie zeby wezwali transport medyczny i jechali do szpitala. Tata jeszcze nie mial sciaganej wody, dostal tabletki odwadniajace. Czy takie sciagniecie wody z pluc i chyba z brzucha? niesie za soba jakies konsekwencje, tzn. woda bedzie sie po tym chyba szybciej zbierala, ale chcialabym aby tacie ulzylo i nie wiem co robic. Prosze o odpowiedz.
Czy takie sciagniecie wody z pluc i chyba z brzucha? niesie za soba jakies konsekwencje
Niesie. Razem z "wodą" z płuc i z brzucha ściąga się sporo białka - może nastąpić odbiałczenie organizmu i - ogólnie mówiąc - woda będzie łatwiej zbierać się od nowa tam, gdzie nie powinna. Dlatego odbarczenie opłucnej stosuje się rzadko i tylko w razie nieskuteczności leków odwadniających. Od jak dawna Tata stosuje tabletki odwadniające (Furosemid, jak sądzę)?
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Furosemid bierze od 17 lipca, wtedy trafil do szpitala z silna anemia . Dostal pompe infuzyjna z lekiem odwadniajacym do 27 lipca. Potem w domu przyjmowal 2x dziennie jedna tabletke Furosemidu i od ok.tygodnia jeszcze dodatkowo 4 jakies tabletki rano, ale nazwy nie pamietam. Czyli rozumie, ze z ta punkcja oplucnej nalezy sie wstrzymac?
Hexe,
Nie mogę odpowiedzieć Ci na to pytanie bez zbadania chorego. Wstrzymanie się z punkcją do granic wytrzymałości może skończyć się tym, że Tata się udusi, bo woda uciśnie płuca i nie będzie miał czym oddychać. Najlepiej, żeby tę decyzję podjął ktoś, kto bada Tatę.
Prosze pilnie o pomoc. Musze znalesc jakas osobe do pomocy nad chorym w domu, na kilka godzin dziennie. Mama zachorowala na rwe kulszowa, dostala kilka zastrzykow ale nic nie pomaga a ona opiekuje sie chorym tata. Ja wprawdzie pojade jutro do nich, ale to nie jest rozwiazanie, w jedna strone musze jechac ok. 10 godzin i nie moge u nich zamieszkac. Na rodzine nie moge liczyc, wrecz przeciwnie, szkoda slow. Musze wiec w Krakowie znalesc jakas pomoc. Prosze o podpowiedz, gdzie to znajde. Tata jest pod opieka hospicjum domowego, ale to za malo.
[ Dodano: 2012-08-25, 15:44 ]
Chodzi mi oczywiscie o pomoc odplatna.
Hexe, z chęcią bym Ci pomogła, ale to za duża odległość, opiekowałam się chorymi, kurcze...kto jest z Krakowa i mógłby pomóc? Ludzie, pomóżcie! czekamy na Kraków!
[ Dodano: 2012-08-26, 01:10 ] http://www.forum-onkologi...p=147489#147489
Jestem z Lublina! jeśli ktokolwiek będzie potrzebował pomocy, proszę pisać!
znam wolontariuszkę-zaznaczam osobę 60 lat, sama jestem zaprzyjaźniona, z wielką chęcią pomogę, proszę tylko o PW
_________________ Przykro, że daje się osty...nie myśląc :(
Tata ma termin na naswietlania paliatywne w CO na 3.09. Mam watpliwosci, czy w takim stanie, jakim sie tata znajduje, tzn. oslabienie, woda w plucach, wodobrzusze, ma to jakis sens, czy skutki uboczne beda tylko dodatkowym cierpieniem. Tate najbardzie boli miednica ale rozsiew ma do wszystkich kosci.
Miednice, to glowny powod jego cierpien. Ale nie jestem pewna , czy ten termin, to po prostu takie zbycie taty, bo lekarz radiolog w CO byl taki jakos sceptycznie nastawiony, stwierdzil, ze to go nie uzdrowi. Natomiast poszlismy (tata na wozku, miesiac temu) do slawnego pokoju 18 w CO Krakow, gdzie przyjmuja "chemicy" i tam lekarka powiedziala, ze jak najbardziej, bo to przynosi ulge i w tym glownym ognisku choroby, nie dosc ze rak , to i zwyrodnienia, to nowotwor sie cofnie . Nie wiem , czy mowila tylko dlatego , ze bylam z tata i zeby go uspokoic. Nie wiem , czy zadzwonia z CO, czy nie, nie wiem po prostu co robic, a tata pyta o ten termin.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum