"Sulforafan (SFN) jest naturalnym izotiocyjanianem występującym w warzywach krzyżowych, głównie brokułach. Badania prowadzone w ostatnich latach wskazują na wielokierunkowe oddziaływanie związku, przemawiające za możliwością jego wykorzystania w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Ochronne właściwości SFN zaobserwowano we wszystkich fazach procesu kancerogenezy.(...) Dodatkowy mechanizm ochronny tego związku może polegać na oddziaływaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym."
Źródło: Sulforafan - potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
artykuł PDF dostępny
http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=924393
Najtańsze i naturalne źródło SFN to kiełki brokułu. Idealnie pasują jako dodatek do kanapek, sałatek, makaronów, ziemniaków. POLECAM