tak, tak... to już ustaliłam z tą zawiesiną... Jutro rano jadę do rodziców. Podpowiedźcie mi proszę czy jest możliwość wezwać do mamy pogotowie, żeby zabrali do szpitala, podali kroplówkę, żeby mamę nawodnić i wzmocnić? ... Mam już wieści od taty - udało się dostać receptę na zawiesinę zaraz wykupi i zobaczymy czy coś poskutkuje....
Podpowiedźcie mi proszę czy jest możliwość wezwać do mamy pogotowie, żeby zabrali do szpitala, podali kroplówkę,
Sposób: uzyskać skierowanie do szpitala i transport chorego, umówić transport do szpitala.
Wszystko na NFZ.
bardzo dziękuję za podpowiedź, myślę, że w razie czego w poniedziałek będziemy załatwiać... dziś już tato wrócił do domu a jest piątek więc musimy jakoś przetrwać weekend...
JMD a co z hospicjum domowym? Pisałaś że mama jest już zgłoszona, czy był już lekarz, albo pielęgniarka?
Teraz właśnie ta instytucja może Wam najwięcej pomóc.
hospicjum jest załatwione ale czekamy na pierwszą wizytę pielęgniarki - myślę, że będzie to na początku przyszłego tygodnia. Mama ma już znaczne problemy z dojściem do łazienki - nie pomaga fakt że musi pokonać 4 schodki w dół i jeden wysoki do góry a potem odwrotnie... jak rozmawiałam z hospicjum to mi proponowali krzesełko toaletke - myślę, że będzie potrzebne. Jutro rozeznam sytuację i pomyślę co jeszcze da się zrobić dla lepszego komfortu mamy... Płakać mi się chce na samą myśl o tym, jak ona musi się czuć ze swoimi słabościami, z bólem, z odrętwieniem... jakie musi być dla niej krępujące, że ktoś pomaga jej w codziennych intymnych czynnościach... wiem że nie mogę tego pokazać po sobie przy rodzicach i jest mi sobie z tym coraz trudniej poradzić.
jak rozmawiałam z hospicjum to mi proponowali krzesełko toaletke - myślę, że będzie potrzebne.
To jest bardzo dobre rozwiązanie, wyprawa do toalety gdzie trzeba pokonać schody jest dodatkowym obciążeniem dla mamy i dodatkowo Ją osłabia.
A jak jest z oddawaniem moczu?
nie do końca wiem... tato o tym nie mówi... wiem jednak że wczoraj wypiła tylko 2 szklanki herbaty przez cały dzień... Jutro dojadę to się zorientuję - czy nie jest opuchnięta i jak faktycznie wygląda sprawa jedzenia i picia. Ugotuję zupę krem z mięskiem jak doradzacie i zobaczę czy posmakuje... dziś jeszcze dostanie nutridrinki więc dam znać wieczorem czy dała się namówić na wypicie... Jeszcze chodzi mi po głowie sinlac - dawałam dziecku jak nie chciało jeść mleka i jak dobrze pamiętam pisało na pudełku że jest też wskazane dla dorosłych w czasie rekonwalescencji ale to słodkie jest więc mam wątpliwości...
Moja mama to agentka. .. momentami mówi od rzeczy czasami całkiem logicznie. .. cały czas ma wrażenie że jest ktoś jeszcze w pokoju mimo że np jest sama albo tylko ze mną i tatą. .. rozmawialiśmy o jej wyjeździe do Wrocławia i całkiem jej się mieszają terminy próbowałam ją przekonać że jest za słaba więc dziś zjadła prawie pół miski zupy i nawet 5 kawaleczkow kotleta i troszenke dziubnela ziemniaka. ... od godz 10 - jak przyjechalam nie była ani razu w wc. Wypila 2 szklanki herbaty trochę wody a z łóżka nie wstała. .. mówi że jej się nie chce. .. teraz śpi - chyba. ..
[ Dodano: 2014-02-02, 13:08 ]
no i stało się...
musimy szybciutko szukać miejsca dla mamy w hospicjum...
Jest to dla mnie szok i niedowierzanie że tak szybko choroba postępuje...
chyba nigdy sobie nie wybaczę tej decyzji...
Mamy zrobione rozeznanie w sprawie hospicjum na razie mama zostaje w domu. ... wczoraj mój brat załatwił w tym hospicjum domowe łóżko przeciw odlezynowe , zakupił basen i nie wiem co jeszcze bo nie dzwoniłam a raczej nie rozmawialiśmy ponieważ nie chciałam przeszkadzać - musieli z tata poskrecac łóżko i brat musiał wracać do domu. ... dziś będę wszystko wiedzieć. .. z jedzeniem dalej słabo ale chociaż minimalnie mama je... z łóżka już nie wstaje ale jeszcze daje rade sama się na nim " poprawić " i przykryć kołdra. ..
O co jeszcze możemy zadbać? ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum