Dawno nie pisałam,ale kilka dni temu mamę strasznie zaczęła boleć noga w łydce.Mówi,że ból jest nie do zniesienia już drugą noc ma nie przepaną.Byłyśmy i u rodzinnego i na SOR,ale lekarze twierdzą ,że od kregosłupa wypadł dysk.Bierze leki Dicloratio w zastrzykach,poltram i dicloberl ale to nic nie pomaga.Podpowiedzcie co jeszcze zrobic jak jej pomóc.Martwie się czy to nie przerzuty.
Bardzo sie martwie o mame. Kilka dni temu trafila na SOR z bólem żołądka. Dostała leki. Jednak dziś zauważyłam, że jest lekko zażółcona. Pojechałyśmy na SOR. Została w szpitalu. W poniedziałek ma mieć robione badania. Czy żółtaczka może być objawem przerzutów do wątroby?
Czy żółtaczka może być objawem przerzutów do wątroby?
Może:
Cytat:
9. ŻÓŁTACZKA
Wstęp
Pojawienie się żółtaczki u chorych na nowotwory złośliwe zwykle świadczy o postępie choroby i zazwyczaj związane jest z pogorszeniem stanu ogólnego chorego.
[...]
Patomechanizm
[...]
2. Żółtaczki wątrobowe.
Stanowią one największą i najbardziej zróżnicowaną grupę przyczyn żółtaczki. Przyczyną występowania żółtaczki jest niemożność wydzielania przez wątrobę do przestrzeni żółciowych bilirubiny sprzężonej z kwasem glukuronowym, co związane jest najczęściej z masywną martwicą hepatocytów lub z cholestazą wewnątrzwątrobową.
Przyczyny martwicy hepatocytów:
– Rozległe przerzuty do wątroby, najczęściej w przebiegu pierwotnych guzów układu pokarmowego (rak jelita grubego, żołądka, trzustki), gruczołu piersiowego, płuca i nowotworów układu krwiotwórczego
[...]
Jeśli potwierdzą się przerzuty to co wtedy?chemia?
W zasadzie CTH lub HTH są jedyną metodą leczenia paliatywnego w uogólnionym raku piersi,
dobór odpowiedniej terapii i jej schematu należy do lekarza oceniającego oczekiwane korzyści z leczenia.
myszka napisał/a:
Jakie są rokowania w takim przypadku miesiące,tygodnie?
Nie podejmę się odpowiedzi na to pytanie, konieczna jest do tego gruntowna ocena zaawansowania choroby i aktualnego stanu zdrowia i kondycji organizmu.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Mama zrobiła kontrolne usg j.brzusznej ponieważ na ostatnim wyszły jej kamienie. Troszke mnie zdziwił zapis. Czy ktoś może mi powiedziec co to znaczy. USG j. brzusznej
Pęcherzyk żółciowy niepowiększony o pogrubiałej częsciowo rozwarstwionej ścianie w jego wnętrzu drobne złogi. Reszta w badaniu ok. Co to oznacza?
Badanie uwidoczniło pogrubienie ściany pęcherzyka żółciowego oraz jej rozwarstwienie.
Można to - obecność rozwarstwienia - porównać do czegoś w rodzaju torbieli.
Złogi we wnętrzu pęcherzyka są zmianami bardzo typowymi i często spotykanymi (tzw. kamienie żółciowe).
Opis wyniku nie wskazuje, aby zmiany te miały cechy budzące podejrzenia onkologiczne.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Mama od kilku dni narzeka na klucie i jakby przechodzil jej prad (tak to okreslila) w zdrowej piersi. Martwimy sie czy czasem cos zlego nie dzieje sie. Mammografie miala pod koniec marca. Wynik byl ok. Jest na egistrozolu. Wizyte ma dopiero w marcu i wtedy ma miec robiona mammografie. Poradzcie co robic.
Jak nie urok to.....Od paru dni mama mowi, ze boli ja w prawym boku, wlasciwie to pokazuje bardziej pod zebrem. 10 dni temu miala usg i wszystko bylo ok. Nie chce wydzwaniac do pani doktor z kazda pierdulka. Poradzcie co robic? Przeciez bez sensu jest robic kolejne usg, Zreszta sama nie wiem.
Jedyne co można zrobić w tym momencie to natychmiast scyntygrafię kości. Nie wiem kto was leczy ale rak piersi bardzi często daje przerzuty do kości i ośrodkowego układu nerwowego. Po drugie można oznaczyć markery
Scyntygrafia jest w porzadku. Mam wrazenie, ze tu bardziej chodzi o watrobe. Ale w usg jest wszystko ok. Przeciez przez 10 dni nic nie uroslo, a jesli nawet to chyba, by nie odczuwala bolu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum