Witam
w dziale pacjent onkologiczny napisałam , że mam do rozszyfrowania wynik MR kręgosłupa L/S odpowiedziała absenteeism , że mam napisać może akurat dacie rade więc wklepuję
Badanie metodą MR z zastosowaniem systemu AVANTO 1,5 T
MR kręgosłupa L/S .
badanie wykonano przeglądowo , w sekencjach FSE T1 , FSE T2 - zależnych i STIR.
Na poz. L3/L4 w okolicy tylnej części prawego stawu międzykręgowego widoczna jest zmiana o intensywności płynu we wszystkich sekwencjach o niejasnej etiologii - torbiel maziówki ??
Poza tym obraz krążka międzykręgowego prawidłowy , nie stwierdzono cech przepukliny krążka międzykręgowego , nie stwierdzono cech ucisku worka oponowego i korzeni nerwowych . Szerokość kanału kręgowego prawidłowa .
Zmiany zwyrodnieniowe krążka międzykręgowego L4/L5 z obniżeniem intensywności sygnału i uogólnionym wypukleniem nieznacznie modelującym worek oponowy przewężającym zachyłki boczne i otwory międzykręgowe bez cech ucisku na korzenie nerwowe .
Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych .
W pozostałych segmentach kręgosłupa L/S prawidłowy obraz krążków międzykręgowych , nie stwierdzono cech przepukliny krążka międzykręgowego , nie stwierdzono cech ucisku worka oponowego i korzeni nerwowych .
Struktura kostna kręgów o prawidłowej intensywności sygnału .
Nie stwierdzono cech stenozy kanału kręgowego , szerokość otworów międzykręgowych i zachyłków bocznych prawidłowa .
Jako spostrzeżenie uboczne na poz. Th10/11 widoczne ś obiawy dyskopatii krążka międzykręgowego .
Moje obawy dotyczą pierwszego zdania opisu kompletnie nie wiem o co chodzi z tym torbielem z dwoma znakami zapytania , intensywność płynu nie jasna etiologia co to znaczy ?
Zaczynam się bać , bolą mnie wszystkie stawy kości , naczynka pękają jak zwariowane , ból tego kręgosłupa od środka w prawo przechodzi w ból pośladka , biodra , kości ogonowej przez udo aż do stopy , przy tym jest ból prawej strony brzucha od żeber do kości łonowej przez pachwinę , był robiony PET w listopadzie nic nie wyszło , może znajdziecie sensowne odpowiedzi na moje pytania bo zaczynam popadać w paranoję
Pozdrawiam cieplutko