Witam po długiej przerwie.
Leczenie Caelyxem zakończono po trzecim wlewie.Progresja w badaniu TK.Zalecono mi Topotekan od grudnia 2016r. Otrzymałam 3 wlewy.Marker Ca 125 obniżył się do 1536 IU/ml lecz TK wykazało progresję zmian na wątrobie i nie tylko tam.
W skrócie piszę to co złe w obrazie TK - badanie - 18 luty 2017r.
Wątroba nieznacznie powiększona, o prawidłowej densyjności, w obrębie miąższu niepoliczalne, hypodensyjne częściowo zlewające się ze sobą ogniska - ilość ich wydaje się większa niż poprzednio, największe uległy powiększeniu z 2,5 cm do 3,0 cm, we wnęce wątroby z 2,2 cm do 3,6cm.
Pęcherzyk żółciowy obkurczony ze śladem płynu, poprzednio również był widoczny ślad płynu.
Dodatkowo ślad płynu przy tylnej krawędzi prawego płata wątroby.
W nadnerczu prawym stabilnej wielkości zmiana drobnoguzkowa wielkości 0,9 cm - nie spełnia kryteriów do rozpoznania zmiany łagodnej.
Na poziomie pnia trzewnego zagęszczenia tkankowe przemawiające za węzłami chłonnymi wielkości do 1,0 cm, poprzednio 1,2cm.
Podobnie przedstawia się wzmożenie densyjności tkanki tłuszczowej krezki oraz dość licznych węzłów chłonnych wielkości do 0,7 cm.
W objętych fragmentarycznie podstawnych partiach płuc nie uwidoczniono ewidentnie podejrzanych zmian ogniskowych.Podopłucnowo po stronie prawej drobne zagęszczenie o wielkości 0,5 cm, jak poprzednio.
ALT 20 [<55]
AST 23 [5-34]
BIAŁKO 61 [64- 83]
LDH 238 [125- 220]
ALP 278 [40-150]
Morfologia trochę zaburzona, HBC-9,2
RBC- 2,80
WBC - 9,29
PLT -423
Konsylium - zastosować Cisplatynę w monoterapii (25mg/m2/d d.1-3,cykl 21dni) .Podano mi EMEND.Obyło się bez nudności i wymiotów.
Jestem 6 dni po wlewach.Plusem jest ustąpienie mocnych obrzęków całych kończyn dolnych i dolnej partii brzucha.
Następny wlew 22 marca, TK wyznaczono na 21 kwietnia - po 3 wlewach
Zaprzestano podawanie Neulasty.
Wiem, że moja wątroba nie wygląda ciekawie.
Zalecony LIV 52 + DIETA.