Witam serdecznie.
Jestem tu nowa i w dodatku zielona w tym temacie dlatego postanowiłam prosić Was o pomoc.
5 dni temu spadła na mnie wiadomość jak grom z jasnego nieba o mojej mamie. Diagnoza: RAK DROBNOKOMÓRKOWY ORAZ NIEDROBNOKOMÓRKOWY PRAWDOPODOBNIE PŁASKONABŁONKOWY PŁUCA LEWEGO.
Od 8-miu miesięcy mama miała dolegliwości oskrzelowe. Cały czas była leczona pod kątem przewlekłej infekcji i zażywała różnego rodzaju wziewy. W styczniu prześwietlenie płuc było w porządku. Gdy objawy nie zmniejszyły się lekarz prowadzący zlecił w czerwcu ponowne prześwietlenie. Po jego obejrzeniu mama znalazła się w ciągu 3 dni w szpitalu. Wykonano badania i wypuszczono do domu z terminem pierwszej chemii. Kontakt z lekarzem chyba słaby albo jest już takim rutyniarzem że nie chce mu się specjalnie rozmawiać.
Nie rozmawiam z mamą na ten temat - ona też nie podejmuje rozmowy. Jakby nic się nie stało. Prawdę mówiąc na razie nie widzę różnicy w stanie zdrowia mamy bo nie ma żadnych dolegliwości.
Poniżej przedstawię wypis i proszę o jego interpretację. Czego mogę się spodziewać i jakie są rokowania. Wiem że raczej nie mam co się łudzić ale chciałabym wiedzieć ile czasu nam zostało. I jak mam sobie z tym poradzić bo na razie jestem totalnie załamana.
WYPIS:
Diagnozę napisałam wyżej.
Wykonane procedury ICD9 - 87.4; 89.383; 88.761; 33.22; 88.721
Badanie laboratoryjne
OB 16 mm/h
Morfologia:
WBC 7,5 K-ul; RBC 4,57 M/ul; HGB 13,8 g/dL; HCT 41,3%; MCV 90,4; MCII 30,2 pg; MCHC 33,4 K/uL; RDW-CV 13,0%; LYM 25,7%; LYM 1,9 K/uL; NEU 67,1%; NEU 5,1 K/uL; MID 0,5 K/uL; MID 7,2%; PLT 253 K/uL; PDW 13,6 fL; P-LCR 28,8%; GLU 132 mg/dl
Gazometria
pH 7,432; pCO2. 34,2 mmHg; pO2 66,1 mmHg; HCO3std 23,3 mmol/l; TCO2 23,3 mmol/l; BE -1,2 mmol/l; K 4,4 mmol/l; ALT 29 U/l; Na 141 mmol/l; KRE-S 0,68 mg/dl
INR 0,89
Fiberoskopia
Tchawica prawidłowa, w osi długiej położona pośrodkowo. Ostroga główna ostra, ustawiona w płaszczyźnie strzałowej. Prawe drzewo oskrzelowe bez zmian anatomicznych. Lewe drzewo oskrzelowe; całkowita obturacja oskrzela górnopłatowego przez egzofityczny rozrost ze zniesieniem ruchomości oddechowej. Ściana brzuszna oskrzela dolnopłatowego uciśnięta przez zmianę guzowatą z zachowana widocznością prawidłowych oskrzeli segmentarnych.
Badanie bakteriologiczne
popłuczyny oskrzelowe - flora fizjologiczna dróg oddechowych.
Cytologia
wymaz szczoteczkowy - Cellulae carcinoma mierocellulare.
KT
Lewe płuco: we wnęce dobrze unczyniona policykliczna masa obturuje oskrzele górnopłatowe i języczka, nacieka gałąź górnopłatową lewej t. płucnej. Wymiary na skanie 97-51x55 mm, długość 55 mm. Niedodma dolnego segmentu języczka, poza tym miąższ płuca o zachowanym upowietrznieniu. Pogrubiała szczelina skośna; w jamie opłucnej nie ma mierzalnej warstwy płynu. Guz wrasta do okna aortalno-płucnego. W płacie dolnym lewego płuca ognisko zagęszczeń śr 8 mm na pograniczu LS9-10 przylega do naczyń - meta susp.
Prawe płuco bez zmian.
W śródpiersiu powiększone, patologicznie wzmacniające się węzły chłonne lewe przytchawiczne 18x13 mm na sk77, aortalny 26x20 mm na sk73, prawy przytchawiczny 16x9 mm. W obu płatach tarczycy hipodensyjne guzki.
EKG
rytm zatokowy miarowy 74/minQ w aVF. Płaskie załamki T w opr. kończynowych oraz V6.
USG
Wątroba niepowiększona, o podwyższonej echogenności miąższu, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy niepowiększony, bez cech złogów, ściany niepogrubiałe. Drogi żółciowe wewnątrz-wątrobowe i przewód żółciowy wspólny nieposzerzone. Trzustka niepowiększona, bez zmian ogniskowych i bez zwapnień. Śledziona o prawidłowych wymiarach i strukturze miąższu. Obie nerki o prawidłowych wymiarach i budowie miąższu. Nie stwierdza się złogów ponad 3 mm, bez zastoju w układzie kielichowym. W okolicy nadnerczy nie stwierdza się patologicznej masy. Przestrzeń zaotrzewnowa okołoaortalna bez zmian węzłowych. Aorta brzuszna nieposzerzona.
ECHO SERCA
Wielkość jam serca
LK 46mm
PK 25mm
LP 30mm
Grubość ścian serca, szerokość aorty
przegroda miedzykomorowa 9mm
tylna sciana LK9 mm
aorta 23 mm
Zastawki serca - bez zmian.
Ocena czynności skurczowej: norma
Frakcja wrzutowa - 70%
Inne - płynu w osierdziu nie stwierdza się.
Badania spirometryczne
NAL ACT.1 %NAL SR
FEV1% VC MAX %: 77,32 73,73 95,4 -0,55
VC MAX l: 2,47 2,36 95,4 -0,27
FEV1 l: 2,09 1,74 83,1 -0,93
FEF25 l/s: 5,14 3,89 75,7 -0,93
FEF50 l/s: 3,48 1,94 55,7 -1,41
FET s: 5,19
Leczenie:
Pulmoterol, Ketonal, premedykacja do BRF plus leki własne pacjentki.
EPIKRYZA:
Chora lat 62 skierowana celem diagnostyki zmiany w lewym polu płucnym - podejrzenie o proces rozrostowy. Od miesiąca stany gorączkowe, kaszel - leczona empirycznie antybiotykiem bez poprawy klinicznej. W wywiadzie POCHP, stan po zawale mięśnia sercowego 2001, stan po częściowej resekcji tarczycy z powodu nadczynności, obecnie leczona z powodu niedoczynnosci tarczycy. Chora przyjeta w stanie ogólnym dobrym. Velem oceny zmian widocznych w badaniu radiologicznym, wykonano KT klatki piersiowej stwierdzając proces rozrostowy w oskrzelu górnopłatowym lewym z podejrzeniem ogniska przerzutowego w lewym dolnym placie oraz powiększenie NL wnęki lewej śródpiersia. W badaniu bronchoskopowym uwidoczniono zmianę guzowatą, pobrano materiał do badania cytologicznego oraz histologicznego. W badaniach cytologicznych uzyskano komórki raka drobnokomórkowego, natomiast w badaniu histologicznym rozpoznano raka niedrobnokomórkowego prawdopodobnie płaskonabłonkowego. W badaniu USG brzucha nie uwidoczniono ognisk przerzutowych. Z uwagi na wywiad kardiologiczny chorą konsultowano kardiologicznie - brak p/wskazań do leczenia onkologicznego. W konsultacji onkologicznej chora zakwalifikowana do leczenia systemowego.
Wiem że wypis jest długi i z góry dziękuję za poświęcony mi czas ale prosicie o wszystkie szczegóły.
Następujące terminy zapaliły u mnie czerowe światełko:
- całkowita obturacja oskrzela górnopłatowego,
- naciek na gałąź górnopłatową lewej t. płucnej,
- wzrastanie guza do okna aortalno-płucnego,
- patologicznie powiekszone węzły chłonne w śródpiersiu
- hipodensyjne guzki tarczycy,
- podejrzenie procesu rozrostowego w lewym polu płucnym,
- podejrzenie ogniska przerzutowego w lewym dolnym płacie.
Poza tym nie rozumiem jak można mieć dwa nowotwory w jednym organie.
Bardzo proszę pomóżcie mi w zrozumieniu tego wszystkiego. Czy stan mojej mamy jest bardzo poważny?
Mieliśmy plany wyjazdu nad morze w sierpniu ale nie wiem czy w tym stanie i po chemii mama moze jechać. Termin pierwszej chemii 30.07, a wyjazd 06.08. Lekarz nie widzi przeciwskazań, wręcz przeciwnie ale ja mam obawy czy po tak krótkim terminie mama będzie mogła wyjechać. Mama tyle lat nigdzie nie wyjeżdżała i tak się cieszyła na ten wyjazd