Witam mam 28 lat i chciałem się dowiedzieć czy badanie tk na 100 daje pewność chłoniaka.
Opis badania
Do tyłu od lewego płata i żołądka widoczne są liczne zlewające się węzły wielkości do 5 cm, tworzące pakiet wielkości ok. 10x12 cm, sięgający do wnęki wątroby, wnęki śledziony i ogona trzustki. Dodatkowo z pakietem zlewają się węzły zaotrzewnowe i okołoaortalne. Na wysokości naczyń nerkowych i później widoczne są mnogie węzły śródotrzewnowe do 5 cm,z tendecją do pakietów. Poniżej pęcherzyka widoczny 8cm pakiet. Węzły w krezce poniżej 4 cm Węzły okołoaortalne schodzą do wysokości lewych naczyń biodrowych wsp wielkości do 2 cm poniżej bez patologicznych węzłów. Węzły za odnogami przepony do 2 cm. Wątroba w o gładkich zarysach. wymiarze ap powiększona do 17 cm o gładkich obrysach prawidłowej gęstości i wzmocnieniu bez zmian ogniskowych. Śledziona powiekszona do 13 cm o gładkich zarysach. Trzustka nie powiększona bez zmian ogniskowych przemieszczona do przodu przez masy węzłowe. Obie nerki bez zmian. Pecherzyk i drogi żółciowe prawidłowe. Nadnercza obustronnie nie powiekszone. Aorta prawidłowa żołądek pętle jelitowe prawidłowe. Pecherz moczowy prawidłowy prostata prawidłowej wielkości i prawidłowej strukturze miąższu. W obrębie części kostnych zmian nie uwidoczniono
Pewność diagnozy daje wynik histopatologiczny pobranego materiału.
Natomiast wynik TK, to rysuje się 'nieciekawie'.
Jest sporo powiększonych węzłów chłonnych i o to o sporej wielkości.
Powiększona śledziona i wątroba.
Na pewno konieczna dalsza diagnoza.
batman-1985 napisał/a:
czy mam się martwić tym ?
Podejrzenia nowotworu złośliwego (tutaj chłoniaka) - niestety tak.
Tak jak pisałam wcześniej, powinni pobrać materiał do badania. Aby po pierwsze upewnić się, że jest to nowotwór złośliwy. A po drugie, jeśli to jest rzeczywiście nowotwór złośliwy, to aby było konkretnie jaki to nowotwór złośliwy. Tak aby mogło ruszyć leczenie.
Nawet jeśli to nie jest nowotwór złośliwy, to i tak z takim obrazem w jamie brzusznej, należy coś zrobić.
Czy masz tylko ten wynik badania? Czy były inne badania? Czy lekarz widział ten wynik? Jeśli tak, co mówił? Czy już ktoś mówił o jakiś planach <diagnozowania lub/i inne>?
Pozdrawiam i witam na forum
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
OK.
Prośba: używaj znaków interpunkcyjnych <przecinek, kropka ... >. Aby to nie był jeden ciąg; pisanie wielką literą po kropce. Osobom, które tu pomagają/chcą pomóc lepiej się czyta ze zrozumieniem, co autor miał na myśli.
Niestety teraz bez wyniku histopatologicznego, nikt diagnozy na 100% nie postawi (ani żaden lekarz, ani na żadnym forum), jeśli poważnie podchodzi do sprawy.
Tak jak pisałam kilka postów wcześniej: nie można zaniedbać dalszego diagnozowania!
I jeszcze może ktoś inny napisze jakieś rady, sugestie ...?
Pozdrawiam, trzymaj się i dbaj o siebie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
To nic, że nie masz. Może być obecne powiększenie tylko "wewnętrznych" węzłów. To nie wyklucza chloniaka - a obecność pakietów nie pozwala się tym nie przejmować. Pewność daje tylko badanie histopatologiczne. Oczywiscie, węzeł musi być pobrany, wszystko idzie prawidłowo...z jakiego powodu było wykonane TK? Skąd jesteś?
[ Dodano: 2014-10-11, 16:43 ]
Częściowo niestety powtórzyłem się z Justyną zanim odpisałem. Podejrzewam w pierwszej kolejności chloniaka rozlanego DLBC. Czy były wykonywane badania krwi? Morfologia, OB, CRP, LDH?
Tk było bo robiłem profilaktycznie se usg jamy brzusznej jestem z Oświęcimia
Jak potwierdzi się diagnoza chłoniaka, to w Krakowie, w Klinice Hematologii są najlepsi w tej części Polski lekarze hematolodzy. Daj znać (np. na PW), to podam Ci nazwiska i namiary.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum