Oznacza to stopień zróżnicowania nowotworu, co przekłada się na stopień złośliwości.
Anaplastyczny oznacza nowotwór niezróżnicowany, czyli o najwyższym stopniu złośliwości.
Jest to więc, obok podstawowego czynnika prognostycznego, jakim jest zaawansowanie nowotworu,
ważna cecha uzupełniająca, mająca wpływ na dobór terapii a wraz z zaawansowaniem także na rokowanie.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Natomiast jest to tylko jeden z parametrów określających chorobę nowotworową;
bardziej istotnym i bezpośrednio determinującym jej przebieg (i związane z tym rokowanie) jest stadium zaawansowania.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Andrzej, nie zauważyłam pełnego wyniku histpat , jeden wypis szpitalny, szczątkowe jakieś zdanie z kolejnego wypisu......... to wszystko mało.
DRP zazwyczaj jest rozpoznany już w momencie rozsiewu, niestety, nie rokuje to dobrze.
Waga Żony spadająca też nie jest dobrym objawem. (zwłaszcza w takiej niedowadze)
Przepisz, albo wklej ostatni wypis szpitalny w całości, oraz wynik badania histpat.
Serdecznie pozdrawiam
_________________ Teresa
Mąż odszedł 19.09.2011 DRP
Dzisiaj zawiozłem żonę na drugą chemię ,lekarz powiedział że zadnych czynników wzrostu nie podają ,trzeba czekać aż organizm sam się ustabilizuje na szczęście żona miała dobre wyniki.
[ Dodano: 2013-12-27, 22:47 ]
acha ,jeżeli chodzi o wyniki to wszystko co miałem to podałem.
Żona prawie dwa tygodnie po drugiej chemii, żadnych dolegliwości ,zachowuje się tak jakby nic jej nie dolegało ,wszystko je. Sama gotuje obiady ,chodzimy na spacery.Jest prawie tak jak przed chorobą
Andrzeju
Ja również towarzyszę swojemu mężowi w chorobie, też drobnokomórkowiec, co mogę Ci doradzić w kontaktach z lekarzami, to delikatnie bo lekarze to wrażliwcy na punkcie swoich autorytetów, ale pokazuj im, że tematyka związana z chorobą nie jest Ci obca, podejrzewam, że podobnie jak ja przestudiowałeś to forum wzdłuż i wszerz, więc potrzebną wiedzę masz. Bądż nieustępliwy wręcz stanowczy, w razie potrzeby wydrukuj sobie wytyczne Polskiego Towarzystwa Onkologicznego i tym się podpieraj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum