Witam. Moze mi ktos normalnie napisac o co chodzi w tych wynikach ? Dostałem takie wyniki po operacji guza na jelicie grubym. Powiedziano mi że mam przerzuty . Moglby mi ktos pomoc rozczytac te wyniki ? Niestety dla mnie to czarna magia . Zalaczam wyniki w pliku. Z góry dziękuję
Linie cięcia są wolne, co jest bardzo dobrą wiadomością, ponieważ operacja była radykalna i dziada wycieli całego.
Gorsza informacja to ta że w węźle chlonnym znaleziono przezut.
Przez chlonke raczysko potrafi rozsiac się po organizmie.
Prawdopodobnie czeka Cię chemia.
Miałeś już kolsylium?
Co zdecydowano?
[ Dodano: 2019-03-27, 12:31 ]
Adenocaranoma to gruczolak.
Grade 2- średnio zróżnicowany.
T3-guz pierwotny, naciekajacy warstwę podsurowiczna lub nie pokryte otrzewnie tkanki okolookreznicze lub okoloodbytnicze.
N1a-przezut nowotworu do regionalnych węzłów chłonnych.
Jeżeli coś źle odpisałam proszę modelatorów o sprostowanie.
Dostałem takie wyniki po operacji guza na jelicie grubym.
Wyniki mówią o nowotworze złośliwym jelita - adenocarcinoma - gruczolakorak, stopień złośliwości histopatologicznej według trzystopniowej skali G2. Najmniej złośliwe zmiany należą do grupy G1, natomiast najbardziej złośliwe do grupy G3.
pT3N1a - gdzie oznacza T3 oznacza że guz nacieka warstwę podsurowiczą lub niepokryte otrzewną tkanki okołookrężnicze lub okołoodbytnicze; N1a - oznacza przerzut w 1 regionalnym węźle chłonnym.
Teraz czeka cię chemioterapia uzupełniające - chyba że byłyby jakieś przeciwwskazania. Co zaproponowali lekarze? Ile masz lat? Masz jakieś choroby towarzyszące, przeszłość onkologiczną?
Mam 67 lat. W piątek jade do lekarza porozmawiać o chemioterapii . Dopiero sie wszystkiego mam dowiedzieć. Byłem w poniedziałek ale tylko wyjęto mi szwy. Choroby które mi towarzyszą to nadciśnienie oraz cukrzyca . Aktualnie odczuwam silny ból w okolicach nerek niestety . W piątek będe wiedzial wiecej..
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2019-03-28, 10:19 ] Znasz Regulamin forum?, jak nie to proszę się z nim zapoznać. Prosze takich rad nie udzielać na forum, gdzie zajmujemy się medycyną akademicką. Sam możesz korzystać z metod, które Ci się podobają, nawet może to być wróżka ale prosze się zastanowić następnym razem zanim cokolwiek napiszesz niezgodnego z Regulaminem forum.
Myślę, że niewiele wnosisz na to forum i odpoczynek od niego bedzie zasadny.
Choroby które mi towarzyszą to nadciśnienie oraz cukrzyca
Tu lekarz będzie musiał to wziąć pod uwagę przy przepisywaniu chemioterapii. Może być konieczne dopasowanie dawek leków które przyjmujesz.
Mikkemouse napisał/a:
Aktualnie odczuwam silny ból w okolicach nerek niestety
Musisz to zgłosić w piątek lekarzowi. Chemioterapia działa niestety też niekorzystnie na nerki. Może zleci dodatkowe badania? Trzymaj się.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum