DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowotwór jądra
Autor Wiadomość
marko1 


Dołączył: 21 Gru 2013
Posty: 231
Pomógł: 60 razy

 #16  Wysłany: 2017-06-08, 12:53  


PS.
Jesteś w dość trudnej sytuacji, zaplanowany ślub i wesele i poważne podejrzenie choroby nowotworowej.
Z tego co pamiętam, to najlepiej jak ewentualne leczenie rozpocznie się do 8 tygodni od operacji. Dość trudne jest w Polskich warunkach, zmieścić się w tym czasie z diagnostyką i leczeniem. Jednak musisz mieć świadomość aby zbytnio nie przeciągać w czasie, wymaganej diagnostyki.
_________________
Boże, użycz mi pogody ducha. Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić. Odwagi, abym zmieniał to co mogę zmienić.
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
 
Mateusz93 


Dołączył: 09 Maj 2017
Posty: 14

 #17  Wysłany: 2017-06-21, 18:20  


Witam dzis odebralem wynik histopatologiczny oto jego treść:
Jadro o wymiarach 5,5x3,5x3cm - na przekrojach lity, kremowy guz o średnicy do 1,1cm, w ocenie makroskopowej nie dochodzący do oslonek jądra. Nasieniowod o dlugosci 15,5cm, o wyglądzie typowym.
Histopatologiczne:

Miejsce pobrania:Kikut nasieniowodu
Rozpoznanie patomorfologiczne: Structura ductus deferentis sine laesioniobus.

Miejsce pobrania:Guz
Rozpoznanie patomorfologiczne: Seminoma classicum testis. pT1

CD117(+), CD30(-), PLAP (+), AFP(-), CAM5.2(-), CK18(-), Inhibin(-), Vimentyna(-)

Guz nie dochodzi do oslonek jadra. Nie stwierdzono obecnosci inwazji naczyniowej ani martwicy. W otoczeniu guza ogniska neoplazji wewnatrzkanalikowej (IGCN).


Miejsce pobrania:Kikut najadrze
Rozpoznanie patomorfologiczne: Structura epididymis sine laesionibus.

Z lekarzemu udalo mi sie rozmowiac chwile i powiedział mi ze najprawdopodniej skonczy sie obserwacja.
A co wy o tym sadzicie? Jutro mam konsylium lekarskie na ktore mam sie stawic. O co pytac lekarzy w rozmowie?
 
Armands 



Dołączył: 11 Wrz 2016
Posty: 391
Pomógł: 21 razy

 #18  Wysłany: 2017-06-21, 21:36  


Mateuszu, nie jestem specjalistą, ale wygląda, że dziad nie wyszedł poza jądro.
To dobrze rokuje, ale jak to wszyscy wiemy, trzeba być czujnym i lekarz to potwierdza... stąd ta potrzeba obserwacji
Oczywiście to moja interpretacja wyniku.
Głowa do góry... i napisz, co się jutro dowiesz.

Pozdrawiam
A.
_________________
Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
 
marko1 


Dołączył: 21 Gru 2013
Posty: 231
Pomógł: 60 razy

 #19  Wysłany: 2017-06-22, 09:11  


Z badania histopatologicznego wynika, że jest to nasieniak stopień zaawansowania T1, czyli IA. Przy zaawansowaniu T1 - IA, zaleca się aktywną obserwację.
Teraz powinieneś dostać skierowanie na TK miednicy małej, jamy brzusznej, klatki piersiowej, badanie powinno być wykonane na CITO.
Onkolog ocenia stopień zaawansowania choroby opierając się na badaniu histopatologicznym, wynikach markerów przed i po operacji oraz wyniku TK. Czyli faktyczny stopień zaawansowania, można określić dopiero na podstawie wyżej wymienionych badań.
Pozdrawiam
_________________
Boże, użycz mi pogody ducha. Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić. Odwagi, abym zmieniał to co mogę zmienić.
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
 
Mateusz93 


Dołączył: 09 Maj 2017
Posty: 14

 #20  Wysłany: 2017-08-12, 13:06  


Witam dawno mnie tu nie było :) ale mam dobre wieści :)
Markery:
beta-HCG 0,120 (0-2)
AFP 0.9 lU/ml (<10)
LDH 323 (230-480)



TK:
Badanie TK klatki piersiowej wykonano bez i po i.v podaniu kontrastu.
Nie stwierdzono obecności zmiany guzowej, ani powiększonych węzłów chłonnych w śródpiersiu i we wnękach płuc.
Oskrzela są drożne,
Miąższ płucny bez zmian. Jamy opłucnowe są wolne.

Badanie TK jamy brzusznej i miednicy wykonano bez i po i.v podaniu kontrastu.
Wątroba,trzustka,śledziona,nadnercza i nerki bez zmian ogniskowych.
W ostatniej fazie badania obje nerki wydzielają mocz cieniujący do poszerzonych ukm-ów i moczowodów,
Pęcherzyk żółciowy jest prawidłowy, drogi żółciowe nie są poszerzone.
Nie widać zmian w polu pęcherza moczowego i pęcherzyków nasiennych, prostata owalna.
Węzły chłonne jamy brzusznej, miednicy, i pachwin nie są powiększone.
Badanie kości bez zmian destrukcyjnych.

Z onkologiem podjęliśmy decyzję o aktywnej obserwacji markery co 3 miesiące, a diagnostyka obrazowa co pół roku.
Mam nadzieje że ten dziad już nie powróci i nie będe musiał przechodzić jeszcze raz przez to wszystko.
 
marko1 


Dołączył: 21 Gru 2013
Posty: 231
Pomógł: 60 razy

 #21  Wysłany: 2017-08-12, 14:00  


Super :)
markery w normie, TK - czysto, czyli pozostaje aktywna obserwacja.
Życzę wszystkiego dobrego :-D
_________________
Boże, użycz mi pogody ducha. Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić. Odwagi, abym zmieniał to co mogę zmienić.
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group