Magda,kochana ja nic madrego Ci nie doradze bo moja wiedza jest uboga ,ale wiedz ze nie ma dnia zebym o Was nie myslała i zawsze wieczorem modle sie też o zdrowie Twojej mamy i siłe dla Ciebie.Mimo,ze sie nie znamy ale wiem ze jestes dobrym człowiekiem.Mimo wlasnych problemów wspomagasz innych.
_________________ Romka.
To nie był czas,to nie była pora.21.o3.2014.
Mama leży. Chodzenie nawet z balkonikiem to dla niej niewyobrażalny wysiłek. Zrobiła siku w ubikacji ale chyba następny raz to będzie pampers. Słabiutka, tylko pije, zapomina... np. mówię do niej: jeszcze kroczek a ona do mnie: a ja nie wiem co to znaczy jeszcze kroczek.
Ma taki błądzący wzrok... czasem nieobecny...
Leży, śpi, przysypia, czasem jeknie z bólu czy smutku, zapłacze....
To przechodzenie na tamtą stronę jest czasem bardzo trudne.
Moja nieżyjąca już babcia powiedziała: Człowiek rodzi się w bólu, ale w jeszcze większym umiera...
Magdal, moja mama w takim stanie, żyła prawie 2 miesiące a może i więcej, tez nie rozumiała znaczeń słów, straciła poczucie czasu i por dnia, nie wiedziała jaki jest dzien itp.
Jeżeli będzie w pampersie leżąca i zLatwiajaca do niego swoje potrzeby to może poproś pielęgniarkę o założenie cewnika, to bardzo ułatwia opiekę, bo tak to pampers moze przeciekać. Mi było łatwiej zmieniać worek, odróżniać go. A jak mocz był zbyt gesty i zapychal rurke to pielęgniarka nauczyła mnie go przeplukiwac solą fizjologiczna.
Dla CIebie to pewnie sZok, bo TWoja mama cały czas była "na chodzie", ze tak się wyraze. Cały czas normalnie funkcjonowała, prawda? Moja bardzo szybko straciła siły i jedynie w asyście chodziła pod prysznic i do toalety, a tak to non stop leżała na lewym boku, No a potem to juz tylko leżała nie jadła samodzielnie Piła tylko przez słomie ,dlatego odleżyny się zrobiły .
Trzymaj się i dbaj przede wszystkim o to, aby MAmy nie bolało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum