Tato dzisiaj wrocil z drugiej chemioterapii. Zaczely mu juz wypadac wlosy i co jakis czas odchrzakuje. Mowil ze duzo flegmy z krwia wyplul i bylo to wszystko w kolorze bardzo ciemnym. Nie moze on rowniez wziac glebszego oddechu, co jest oczywiscie spowodowane zajeciem prawie calego pluca przez nowotwor. We snie tato wydaje dziwne odglosy - takiego ciezkiego wydychanego powietrza.
Kochani moi, czy jestescie mi moze w stanie pomoc i odpowiedziec czy w lublinie jest mozliwosc leczenia skojarzona radioterapia i chemioterapia? Nigdzie nie moge znalezc konkretnych informacji na ten temat i jestem laikiem. Pytam, bo na razie tato jezdzi na chemie i badania do lbn, ale nie wiem niestety czy beda go dalej leczyc chemioterapia i tylko przedluzac zycie :( nie wiem czy nie starac sie o jakis wyspecjalizowany osrodek. On ma tylko mnie i nie wiem jak mu pomoc :(
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-07-01, 10:17 ] Ponieważ pytanie dot. Twojego taty, nie zamieszczaj go w nowym wątku, gdzie nie mamy informacji dot. pacjenta i choroby.
Wątki scalone.
Leczenie radiochemioterapią nie zależy od możliwości ośrodka (w większości, ale nie jest to coś skomplikowanego i każdy ośrodek posiadający sprzęt do naświetlań podoła), ale przede wszystkim od pacjenta - czy stan zaawansowania choroby, umiejscowienie guza, stan pacjenta itp itd. pozwalają w ogóle na takie leczenie.
W TK stwierdzono naciekanie pnia lewej t. płucnej i t. do płata górnego, co uniemożliwia naświetlanie.
Oczywiście nie jest powiedziane, że po 2 cyklach w planowanym TK nie okaże się, że zmiana zmniejszyła się na tyle, iż jest możliwe włączenie radioterapii - TK jest zlecone, trzeba poczekać na wynik i rozmawiać z lekarzem.
Guz pierwotny nieco się zmniejszył, niemniej powiększyły się węzły chłonne, pojawiło się także nowe ognisko podopłucnowe, nieobecne w poprzednim badaniu, co niestety sugeruje progresję zmian.
Jak widzę, chemioterapia jest kontynuowana mimo to, więc widocznie lekarz chce sprawdzić czy jednak nie zadziała.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum