Witam.
Mam 25 lat, jestem po usunięciu lewego jajnika i części prawego. Załączam wynik badań histopatologicznych, proszę o pomoc w ich odczytaniu. Bardzo się boje
W poz. 4 i 5: Torbielakogruczolakowłókniak surowiczy brodawkowaty o granicznym stopniu złośliwości:
torbielakogruczolakowłókniak zazwyczaj jest zmianą łagodną, jednak w tym przypadku sądząc z opisu wyniku posiada cechy złośliwości na granicy uznania go za nowotwór złośliwy.
Jest to jednak najniższy stopień złośliwości, na granicy zmiany o charakterze łagodnym, dlatego wycięcie guzów powinno być wystarczające dla wyleczenia.
Pozostałe zapisy "komórek atypowych nie stwierdzono" oznaczają brak cech nowotworu złośliwego w przebadanych fragmentach tkanek.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie wiem czy lekarze Ci to zaproponują, ale jednak powinnaś dążyć do wyjaśnienia tego "na granicy" nawet przez powtórne badanie tego hispatu w innym ośrodku. Tutaj niestety nie ma nic o marginesach, a część jajnika prawego w którym też znaleziono to "na granicy" jest pozostawiona. Jeżeli potwierdzi się złośliwość to chyba trzeba będzie go usunąć do końca. Przedyskutuj to z lekarzem, on wie jak ciął.
Całkiem spora, jeśli brać pod uwagę sam jajnik. W tych 2/3 masz ponad sto tysięcy komórek jajowych
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę inne przyczyny ewentualnej niepłodności. Ale póki nie ma kłopotów, nie zastanawiajmy się nad nimi
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum