Bardzo dziękuję, jutro mamy kolejne badanie krwi + wizytę kontrolną. I jeszcze jedno pytanko - leki przeciwwymiotne działają średnio skutecznie (nazwa i dawkowanie w zaleceniu poniżej). Czy są inne, które być może w przypadku Mamy okażą się bardziej skuteczne??
Dołączam wypis ze szpitala:
Drugi cykl:
-cisplatyna 120 mg iv w dniu 28.05.2012r
etoposid 140 mg iv w dniu 28, 29, 30 05.2012r
EPIKRYZA
Pacjentka lat 62, z rozpoznaniem rak drobnokomórkowy LD, przyjęta do szpitala w celu podania chemioterapii. Przy przyjęciu stwierdzono agranulocytozę bez towarzyszących objawów infekcji. Zastosowano G-CSF, leki przeciwinfekcyjne. Uzyskano normalizację parametrów morfotycznych krwi. Chora otrzymała II kurs zgodnie z programem PE. Tolerancja leczenia średnia. W trakcie chemioterapii w drugim dniu występowały wymioty, pacjentka otrzymywała dodatkowe leki przeciwwymiotne. W trzecim dniu cyklu stwierdzono nasilenie suchego, męczącego kaszlu, bez wysokiej temperatury ciała, osłuchowo występowały trzeszczenia u podstawy płuca lewego. Włączono antybiotyk z grupy Makrolitów. Pacjentka wypisana z zaleceniami jak wyżej ( w zaleceniach Zarzio 48 mln.j. 1x dz, Klacid 0.5 2x1, Lacium 3x1, Ranigast 1x1, DHC 2x60mg, Atossa 2x1 a 8 mg. w razie nudności, Torecan 1 czopek w razie nudności, Cloranxen a 5 mg 2x1 )
leki przeciwwymiotne działają średnio skutecznie (nazwa i dawkowanie w zaleceniu poniżej). Czy są inne, które być może w przypadku Mamy okażą się bardziej skuteczne?
Średnio skutecznie, to znaczy?
Można by zmienić Atossę na Metoclopramidum, ale to oczywiście do decyzji lekarza.
A mama bierze dodatkowo Torecan?
Coca cola - nie pomyślałam, a przecież sama podaję dzieciom przy problemach żołądkowych. Dzięki absenteeism - jesteś wielka!! A jutro grzecznie zapytam o Metoclopramidum.
[ Dodano: 2012-06-08, 13:36 ]
Dzisiejsze wyniki Mamy:
Jest poprawa absenteeism?? Mam nadzieję, że nic nie pomyliłam, ponieważ jakość zdjęcia nie była najlepsza. Kolejne badanie krwi w poniedziałek.
Pani doktor odradziła wprowadzenie nowego leku przeciwwymiotnego, uzasadniając tym, że każdy kolejny będzie podrażniał śluzówkę. Zaproponowała, żeby Mama została przy czopkach.
ania74, poprawa jest w białych krwinkach z 1,4 na 2,8 k/ul, ale płytki krwii jeszcze bardziej spadły.
Zobaczymy w poniedziałek czy się poprawią, jeżeli mama czułaby się źle to musicie pojechać na SOR, bo może być konieczność podania krwii.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Aniu, czy to na pewno takie wartości? Te wartości są dużo ponad normę. Nie wiem dlaczego tak może być. Oczywiście czekamy na odpowiedź Absenteeism. Czy Mama miała podawany czynnik wzrostu (np. Neulasta, Neupogen)?
[ Dodano: 2012-06-15, 20:46 ]
Teraz doczytałam, że był podawany Zarzio (czynnik wzrostu, ma na celu pobudzenie szpiku kostnego do produkcji białych krwinek (WBC)). To być może te białe po tym zastrzyku tak wybiły?
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum