Ja utrzymałbym sterydy do momentu włączenia chemioterapii. Poza tym,w chemioterapii też będziesz dostawać duże dawki sterydów. Miesiąc to jest baaardzo długo jak na wynik histpat.
Wynik histpat był już gotowy tydzień po zabiegu. Wyszło z niego jedynie, że jest to nowotwór złośliwy. Zostało zlecone badanie immunohistochemiczne, które trwa do dziś. Parafrazuję jedynie słowa mojego lekarza
Tato, nim dostał chemie, brał steryd około 3-4 tygodnie (encorton). Nie potrafię powiedzieć w jakiej dawce, bo podawano go na oddziale (leżał troszkę czasu, nim dostał chemię. Robili mu wyniki i zlecali badania). Dopiero po około 3 tyg. dostał chemię i przez następne 5 dni encorton w dawce 100 mg. Nie odstawiaj sterydu samodzielnie, bo to grozi powikłaniami. U nas tak było. Trzeba było podać steryd ponownie i odstawiać go stopniowo przez redukcję dawki. Może 16 mg to nie dużo, ale lepiej nie narozrabiać przed chemią.
W którym ośrodku byłeś operowany i gdzie planujesz się leczyć? Jesteś teraz pod opieką jakiegoś lekarza?
Neurochirurgia w Poznaniu, ul. Szwajcarska. Leczenie hematologiczne prawdopodobnie będzie w klinice - też w Poznaniu. Mam już lekarza prowadzącego, hematologa właśnie z tej kliniki. Czekamy na wynik.
Mam już wynik - DLBCL. Dokładny fenotyp przekażę jutro, dziś tylko przez telefon lekarz przekazał mi wynik.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2016-06-08, 14:54 ] Też 3mam mocno kciuki. Jakby jakieś pytania, wątpliwości, to będzie radzić jak potrafimy.
Mam wynik w ręce.
Immunofenotyp : LCA+, CD20+, BC16+/-, CD30+(w pojedynczych komórkach), CD10-, CD3-, Ki67 dodatni w około 50% jąder komórkowych.
Czy coś innego prócz Ki67 definiuje prognozy?
Ki67 raczej nie należy do czynników rokowniczych w przypadku DLBCL, mówi o 'agresywności'/'szybkości' rozwoju choroby. Choć ki67 - 50% to wysoka wartość, jednak jak na DLBCL to nie za wysoka.
Czynniki rokownicze to m.in. stopień zaawansowania, wiek, poziom LDH w surowicy, itd.
Tutaj znajdziesz informacje o czynnikach rokowniczych http://www.onkologia.zale...ki_rozlaneB.pdf
(str. 904 - IPI oraz 905-906).
michalban napisał/a:
BC16+/-
Na pewno BC16, a nie BCL6?
Pozdrawiam
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Okej, ustalone... Pierwsza chemia 27.06, ambulatoryjnie z możliwością jednej nocki na oddziale. Zależy od samopoczucia. Nie wiem wg. jakiego schematu, podejrzewam R-CHOP. Pójdę w przyszłym tygodniu do poradni porozmawiać o wszystkim z moim lekarzem. Trochę to długo wszystko trwa...
Rozumiem, że jednocześnie z punkcją lędźwiową? Zajęcie kanału kręgowego wymaga profilaktyki dokanałowej, więc oprócz R-CHOP powinieneś, niezależnie od wyniku badania płynu mózgowo-rdzeniowego dostać pełną profilaktykę dokanałową.
Nic mi dziś praktycznie nie powiedzieli. Zarówno o badaniu płynu mózgowo-rdzeniowego jak i punkcji lędźwiowej. Wiem jedynie, że 27 będę miał pierwszą terapię. W przyszłym tygodniu spotkam się z lekarzem w poradni hematologicznej i wszystkiego się dowiem (mam nadzieję).
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2016-06-10, 15:24 ] Nie ma potrzeby cytowania całych poprzednich postów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum