Tk-miednica bez kontrastu i z kontrastem dożylnym wielofazowe z pojeniem doustnym
Pęcherz moczowy o gładkich i niepogrubiałych ścianach.Narządy rodne bez uchwytnych w TK zmian patologicznych.Duże naczynia w normie.W obrębie miednicy nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych.
W pachwinie prawej widoczne są pasmowate zmiany o charakterze wzmożenia cieniowania tkanki podskórnej,będące zapewnie wynikiem zmian pooperacyjnych i rtg-th.
Po stronie prawej napowięziowo,ok.11cm od linii środkowej na poziomie spojenia łonowego widoczny jest drobny guzek lub węzeł chlonny(ok.9x7mm).
Pnadto na przednio-przyśrodkowej powierzchni powięzi uda ok.10-11cm poniżej środkowej części więzadła pachwinowego widoczna jest ulegająca wzmocnieniu pokontrastowemu zmiana o wymiarach ok.23x17mm,z widocznymi biegnącymi ku skórze nieregularnym obszarem(ok.5x5x6cm)wzmożonego cieniowania tkanki podskórnej.Ponadto na tym poziomie na przedniej powierzchni powięzi udowej widoczne są drobne guzki/węzły chłonne-od 3 do 6mm średnicy,układające się wzdłuż bocznej powierzchni mięśnia krawieckiego-obraz TK budzi podejrzenie wznowy.
Skóra prawego uda w porównaniu do strony przeciwnej dyskretnie grubsza-być może wynik odczynu po rtg-th.
Wnioski:zgodnie ze skierowaniem-wznowa procesu zasadniczego poniżej prawej pachwiny jak w opisie.
Uf,przepisałam cały opis TK.
_________________ Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy.
— Paulo Coelho
Mimo wszystko nie jest źle. Nie ma masywnego rozsiewu, operacja najprawdopodobniej będzie możliwa. Czy jeszcze jakieś badania zostały zlecone /wykonane?
Mam jeszcze prośbę do wszystkich komentujących w wątku naszej dzielnej Berty, aby umieszczać posty nie merytoryczne w wątku kciukowym. To bardzo nam usprawnia czytanie.
biofanka, zrobiłam jeszcze RTG klatki piersiowej ale wynik jest w COI i jeszcze nie wiem czy jest ok.
Dzisiejsze TK też już wysłałam do Warszawy i teraz pozostało mi tylko czekać.
_________________ Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy.
— Paulo Coelho
Jeśli wynik RTG będzie dobry ( a musi ) nie powinno być przeciwwskazań do operacji.
Teraz bez wątpienia jesteś w najlepszych rękach, a to bardzo ważne w przypadku leczenia melanomy.
Wiitajcie
Już jestem w domku.Bardzo wszystkim Wam dziękuję za MOC,czułam Wasze wsparcie.
Operacja przeszła bez powikłań.Jak to powiedział prof.Rutkowski "proste to nie było ale się udało".Cięcie jest bardzo duże ale bardzo nie boli.
Ale na koniec dostałam niefajną wiadomość,że muszę jeszcze raz zrobić RTG i TK płuc,bo prześwietlenie wyszło niejednoznacznie.
W Warszawie mam stawić się 14 lutego z wynikami TK i wtedy dalsze decyzje.
— Paulo Coelho
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum