Witam,
dosyć długo to trwało ale udało nam się zdobyć ksero wyników badań taty. Dzisiaj został wypisany do domu i otrzymaliśmy kartę w której są wszystkie wyniki ( przynajmniej tak mi się wydaje że wszystkie).
Może zacznę od USG z dnia 18.08. 2011r " Tarczyca niepowiększona/PP wym.ok 18x17x43 mm, PL ok. 17x13x41mm/. W płacie prawym trzy małe guzki normoechogeniczne z wąskim pypoechogenicznym halo-wym ok 5x3 mm dodatkowo z drobną przestrzenią płynową/ pozostałe sr. do 3 mm. W płacie lewym mały guzek hypoechogeniczny sr. ok 3 mm. Na granicy płata lewego i ciesni guzek normoechogeniczny z waskim hypoechogenicznym halo-wym ok 6x3mm."
TK z dnia 18.08.2011r " Wykonano badanie TK narządów kl piersiowej tech. spiralna, podawano kontrast dożylnie. W obu płucach rozsiane liczne, różnej wielkośći owalne guzki sr. do 6 mm/najpewniej meta/. Poza tym pola płucne bez wyraźnych zmian ogniskowych. Nie stwierdza się wolnego płynu w jamach opłucnowych. Powiększone węzły chłonne przytchawiczne po stronie prawej/ największy o wymiarach ok 15x12 mm/.Powiększone również węzły chłonne przy rozwidleniu tchawicy oraz w oknie aortalno-płucnym- największe o wymiarach około 14x11mm. Bez wyraźnego powiększenia pozostałych węzłów chłonnych w obrębie śródpiersia oraz wnękowych. Trzon Th4 w całości przebudowany, niejednorodny- w przewadze z ogniskami osteoblastycznymi/obraz przemawia za zmianą rozrostową/. Podobne ogniska przebudowy kostnej widoczne również w obrębie wyrostków stawowych górnych tego kręgu. Na wysokości opirywanego kręgu widoczne wpuklanie się mas miękkotkankowych w obręb kanału kręgowego na głębokość ok 6 mm z objawami ucisku na struktury worka oponowego. Poza tym w obrębie uwidocznionych koście bez wyraźnej obecności ognisk podejrzanych. Uwidoczniona częściowo wątroba bez wyraźnych zmian ogniskowych. Nadnercza niepowiększone"
Pracownia markerów nowotworowych z dn 13. 08. 2011r"
Hormon tyreotropowy granice normy (o.32-5)ulU/ml 0.078,
Tyroksyna wolna granice normy (0.71-1.85)ng/dl 1.06,
Antygen sp.gr.kr.PSA-T granice normy (0-4) 1.002,
Antygen karcinoembr.CEA granice normy (0-5) 5.75,
Trijodorytyronina wolna FT3 granica normy(1.45-3.48) 2.75
to jest generalnie tabelka ja to przepisałam czyli wychodzi na to że wartość to jest ta ostatnia cyfra.
Markery nowotworowe z dn 14.09.2011
Antygen karcinoembr. CEA 4.24 ( granice normy (0-5)
Antygen nowotworowy CA 19-9 3,13 (granice normy (0-37).
Badanie na krew utajoną z dn 19.09.2011r krew obecna
Konsultacja onkologiczna z dn 20.09.2011 r
"Dgn: FPI. Meta at Th4 et pulm. Paraparesis inferioris St.post laminectomiam Th4 et extripationem tu. Zalecenie: Chory konsultowany pod kątem ewentualnego napromieniowania. Pacjent z niedowładem kończyn dolnych zabezpieczony chirurgicznie bez dolegliwości bólowych w tej sytuacji ewentualne paliatywne napromieniowanie nie poprawi komfortu życia chorego- radioterapia niecelowa. Decyzja odnośnie ewentualnego leczenia systemowego po ustaleniu ogniska pierwotnego. Uwzględniając obraz rozsiewu do płuc należy w pierwszej kolejności myśleć o tarczycy nie można też wykluczyć śródpiersiowej postaci raka płuca z rozsiewem."
Kolonoskopia z dn 23.09. 2011r " Badanie bez premedykacji. Obejrzano jelito grube. W odbytnicy na głebokości 10 cm od brzegu odbytu widoczy naciek npl, okrężny na długości 5 cm, częściowo przewężający światło. Innych zmian nie stwierdzono."
Ogólnie to jest tu dużo więcej jeszcze wyników m in morfologia wynik rezonansu kręgosłupa sprzed operacji ale nie wiem czy to jest potrzebne. Mam nadzieję że te wyniki mogą nieco wam rozjaśnić w naszej sprawie. Przynam szczerze że teraz to już nic totalnie nie rozumiemy co jest tacie. Na konsultacji onkologicznej tata tak zrozumiał że jednak te guzy w płucach to nie jest nowotwór. Teraz zrobiona mu biopsję tarczycy i tego czegoś w jelicie i na te wyniki jeszcze czekamy. Moglibyście mi co nieco powiedzieć co tu z tego co przytoczyłam wynika?
W opisie jeszcze jest dopisane że pacjent został "zdyskwalifikowany do badania bronchoskopowego z powodu niedostępności instrementem licznych rozsianych zmian w obu płucach".
Byłabym wdzięczna jakby mi tu ktoś wyjaśnił po polsku na prosty język o co chodzi. Szczerze mówiąc lekarze nam tak mówią że juz sami nie wiemy co jest naszemu tacie. Z góry dziękuję