1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
U Gazdy
Autor Wiadomość
sarenka 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 08 Wrz 2011
Posty: 650
Pomogła: 120 razy

 #5476  Wysłany: 2012-12-19, 11:22  


Gazdo drogi,ja mam prośbę-napisz mi przepis na sos kurkowy do mięsa wieprzowego.Mam mrożone kurki(niestety z marketu) i schab lub karkówkę.Marzy mi sie do tego właśnie taki sosik grzybkowy.Tylko pisz tak łopatologicznie dla osoby mocno odpornej na wiedzę w gotowaniu.Przyznaję,że kucharzenie i matematyka,to moje dwie pięty achillesowe.
Tak sobie myślę,że może by założyć wątek w którym Ty będziesz pisał swoje rady w zakresie gotowania,ale nie tylko.Mnie np.bardzo pomocne były o tym jak palić w kominku.
Może i inni użytkownicy dołączyliby się.
Pozdrawiam :)
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #5477  Wysłany: 2012-12-19, 13:55  


To tak po kolei:
Przygotowujemy cebulę, kurki, natkę pietruszki, vegetę, masło, głęboką patelnię albo rondelek, pieprz, białe wino - najlepiej moim zdaniem reński riesling Libfraumilch (takie niemieckie wino mszalne, często w niebieskiej butelce, zawsze na etykietce Matka Boska Karmiąca). Aha - wino należy otworzyć przed rozpoczęciem siekania, coby siarczyny ulotnić.

Rozpoczynamy gotowanie od napełnienia szklanki rieslingiem. Następnie zawartością trzeba napełnić jamę gębową (swoją) i przełknąć. Wtedy sosik wyjdzie. Następnie siekamy kurki, siekamy cebulkę drobno, siekamy natkę pietruszki. No i na patelni rozpuszczamy masełko, dusimy na nim kurki z cebulką, często mieszając. Po kilku minutach podlewamy połową szklanki rieslingu, posypujemy vegetą, i przykrywamy. Napełniamy ponownie siebie rieslingiem (jak zwietrzeje jest niedobry), po kilku minutach odkrywamy rondelek i odparowujemy sosik. Podlewamy śmietaną (ja używam kwaśniej), i dusimy. Posypujemy pieprzem, można papryką słodką i gotowe :-)
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
sarenka 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 08 Wrz 2011
Posty: 650
Pomogła: 120 razy

 #5478  Wysłany: 2012-12-19, 17:45  


Gazda, -piękne dzięki .Wszystko zrozumiałam.Mój małżowinek również,albowiem to On jest zdolniacha w kuchni i gotuje,ale sosu z kurek jeszcze nie robiliśmy.Jemu najbardziej podobał się wątek smakowania wina :)
Dla Ciebie :flow:
 
JustynaS1975 
Administrator



Dołączyła: 24 Cze 2011
Posty: 12614
Skąd: Warszawa
Pomogła: 2742 razy

 #5479  Wysłany: 2012-12-19, 18:02  


mniam ...
_________________
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #5480  Wysłany: 2012-12-19, 18:29  


Aha - no i na koniec oczywiście natka pietruszki. Ja dodaję również nieco świeżego koperku, i otwieram kolejne wino...
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
jo_a 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 1951
Skąd: Górny Śląsk
Pomógł: 313 razy

 #5481  Wysłany: 2012-12-19, 18:37  


Cytat:
otwieram kolejne wino...

To już nie skręca Ci po winie lewej strony twarzy w prawo? I odwrotnie?
_________________
„Żółw musi być aż tak twardy, bo jest aż tak miękki”. St.J.Lec
Lider czerwonej kreski./Kuba Wojewódzki (tego forum).
 
sarenka 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 08 Wrz 2011
Posty: 650
Pomogła: 120 razy

 #5482  Wysłany: 2012-12-19, 19:00  


jo_a, -jak zawsze pełna dyskrecji i empatii [hehm]
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #5483  Wysłany: 2012-12-19, 19:27  


Jo_a zna mnie dobrze, i wie, że jestem wrażliwy i delikatny jak skórka z pasztetowej... :-D
No właśnie jak z wodą wymieszam to mnie nie skręca... ;P
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
jo_a 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 1951
Skąd: Górny Śląsk
Pomógł: 313 razy

 #5484  Wysłany: 2012-12-19, 20:46  


sarenko, nie rzucaj mi się pod koła, bardzo Cię proszę. :mrgreen:

Nie wspomnę, że Gazda sam, swego czasu pisał o wykręcaniu mu fizis po winie. Ale jak się czyta co się chce, to się też i tak komentuje.
Uwierz mi, że jakbym chciała być niedyskretna to mogłabym napisać inne szczegóły. Nie tylko o paskach na sweterku, wykręcaniu twarzy po winie, pomidorach, nieogolonych miejscach (niekoniecznie intymnych), alergii na wszelkiego rodzaju płyny ustrojowe czy długości... spodni. I weź wreszcie UWIERZ: empatii i dyskrecji mi nie brakuje. Zresztą tak jak i rozumu (na niektórych nieszczęście).
_________________
„Żółw musi być aż tak twardy, bo jest aż tak miękki”. St.J.Lec
Lider czerwonej kreski./Kuba Wojewódzki (tego forum).
 
Berta 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 27 Maj 2011
Posty: 1352
Skąd: Kraków
Pomogła: 170 razy

 #5485  Wysłany: 2012-12-19, 22:10  


Hm,wino zakupiłam,kurki mam zamrożone,będzie sosik...
_________________
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy.
— Paulo Coelho
 
sarenka 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 08 Wrz 2011
Posty: 650
Pomogła: 120 razy

 #5486  Wysłany: 2012-12-19, 22:42  


jo_a, -stanowczo powinnaś mieć swój wątek.Załóż go sobie proszę.To może być ciekawe :)
 
gilmaly 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 22 Cze 2010
Posty: 360
Skąd: warmińsko-mazurskie
Pomógł: 55 razy

 #5487  Wysłany: 2012-12-20, 07:58  


Spokój w głowie,dziewczyny.Jak mawiał nieodżałowanej pamięci Grzesiuk. :)
 
Zoja 62 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 05 Sie 2010
Posty: 1156
Skąd: Śląsk
Pomogła: 206 razy

 #5488  Wysłany: 2012-12-20, 09:04  


Jo-a, czuję się mocno niedoinformowana.....Jakie pomidory, jakie spodnie, jakie nieogolone miejsca :shock:

Chyba mnie przy tym nie było :cry:

Gilmaly, nie martw się o dziewczyny, Jo-a tak ma ale jest poczciwa z kościami
_________________
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
 
gilmaly 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 22 Cze 2010
Posty: 360
Skąd: warmińsko-mazurskie
Pomógł: 55 razy

 #5489  Wysłany: 2012-12-22, 06:07  


Gazda Ty wiesz prawie wszystko.Na dworze u mnie -18C i woda mi zamarzła .Nie całkiem.Tylko gdzieś na poziomym ciągu.Masz jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić? :-(
 
Gazda 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 5152
Skąd: Beskid
Pomógł: 1581 razy

 #5490  Wysłany: 2012-12-22, 07:04  


Potrafisz zlokalizować mniej-więcej w którym miejscu rura przemarzła, i czy da się tam tą rurę docieplić? Najlepiej taką gotową otuliną, i to kilkoma warstwami, tzn. kupujesz kilka kawałków, każdy na inną średnicę rury. Jeśli rura jest metalowa, to prędzej może pęknąć niż plastik. Jeśli zlokalizujesz miejsce przemarzania, to spróbuj dogrzać tam farelką (oczywiście nie przysuwaj jej za blisko, ale też się nie obawiaj - to zamarzająca woda zwiększa objętość, rozmarzająca - wprost przeciwnie). Jeśli ogrzewanie kominkowe nie wystarcza, to trzeba się udać do sklepu, i kupić grzejnik elektryczny z termostatem - sam się włączy kiedy trzeba, kosztuje toto koło stówy i żre prądu mniej niż ruskie olejaki.
_________________
Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group