Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=.
Witam, dzis odebraliśmy wyniki mojego brata lat 50.
8 lat temu miał raka odbytu po radioterapii wyloniono stomię bez przerzutów.
2 tygodnie temu na kontrolnym rtg - onkologia Gliwice- wyszły zmiany w lewym płucu.
rozpoznanie z wypisu ze Szpitala w Pilchowicach- Guz płuca lewego D.38.1
Wynik TK:
W obrębie płuca lewego wokół oskrzela płatowego górnego widoczna zmiana o charakterze rozrostowym obejmująca okrężnie oskrzele ciągnąca się od okolicy podziału oskrzela głównego lewego na odcinku długości około 35mm.
Zmiana powoduje niedodmę języczka płuca lewego.
Zmiana przylega bezpośrednio do żył plucnych w okolicy ich spływu do przedsionka lewego
Naciek przylega również do dolnej części tętnicy płucnej lewej na odcinku około 17mm
W segmencie 6 prawym podopłucnowo zmiana drobnoguzkowa wielkości około 4mm
Poza tym płuca bez zmian ogniskowych
Tchawica wraz z podziałem prawidłowa
W obrębie śródpiersia pojedynczy powiększony węzeł chłonny do przodu od łuku aorty wielkości około 15mm
Aorta piersiowa nieposzerzona
Podprzeponowo widoczne rozległe zwapnienia w obrębie ścian pęcherzyka żółciowego jak w przypadku pęcherzyka porcelanowego
Pogrubiałe nadnercze lewe ze zmianą ogniskową wielkości około 16mm o niepewnym charakterze
Poza tym narządy jamy brzusznej objęte badaniem prawidłowe
Struktury kostne objęte badaniem poza zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa prawidłowe.
Histopatologia: oskrzele popłuczynywynik: elementy morfotyczne dolnych drog oddechowych. Neo (-)
histopatologia wycinki okolica oskrzele guz płuca wynik: Carcinoma planoepitheliale- ABCEF (M-8070/3)
Utkania nowotworu złosliwego nie stwierdza sie -DG (M-09450)
A-0,2cm żółtobrunatny
B - j.w.
C- 0,1cm żółtobrunatny
D- j.w
E-0,2cm brunatny
F-j.w.
G - 1 brunatny 0,1cm
Lekarze mówili tylko tyle, że będzie chemia podawana, ale nie wiemy dokładnie jakie są rokowania i wogóle co dalej będzie.
Wizyta w szpitalu w Pilchowicach dopiero w poniedziałek z konsultacją onkologiczną.
Prosze o odpowiedź czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem?
Według mojej wiedzy jest to rak płaskonabłonkowy nieoperacyjny i chyba nie rokuje zbyt dobrze:(((
Z góry dziekuję za odpowiedzi