w załączniku aktualny wynik z TK z
30.03.2012 i wypis ze szpitala z wynikami z krwi.
Wynik TK z 18.01.2012 dla porównania
W obrębie płuca lewego wokół oskrzela płatowego górnego widoczna zmiana o charakterze rozrostowym obejmująca okrężnie oskrzele ciągnąca się od okolicy podziału oskrzela głównego lewego na odcinku długości około 35mm.
Zmiana powoduje niedodmę języczka płuca lewego.
Zmiana przylega bezpośrednio do żył plucnych w okolicy ich spływu do przedsionka lewego
Naciek przylega również do dolnej części tętnicy płucnej lewej na odcinku około 17mm
W segmencie 6 prawym podopłucnowo zmiana drobnoguzkowa wielkości około 4mm
Poza tym płuca bez zmian ogniskowych
Tchawica wraz z podziałem prawidłowa
W obrębie śródpiersia pojedynczy powiększony węzeł chłonny do przodu od łuku aorty wielkości około 15mm
Aorta piersiowa nieposzerzona
Podprzeponowo widoczne rozległe zwapnienia w obrębie ścian pęcherzyka żółciowego jak w przypadku pęcherzyka porcelanowego
Pogrubiałe nadnercze lewe ze zmianą ogniskową wielkości około 16mm o niepewnym charakterze
Poza tym narządy jamy brzusznej objęte badaniem prawidłowe
Struktury kostne objęte badaniem poza zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa prawidłowe.
Histopatologia: oskrzele popłuczynywynik: elementy morfotyczne dolnych drog oddechowych. Neo (-)
histopatologia wycinki okolica oskrzele guz płuca wynik: Carcinoma planoepitheliale- ABCEF (M-8070/3)
Utkania nowotworu złosliwego nie stwierdza sie -DG (M-09450)
A-0,2cm żółtobrunatny
B - j.w.
C- 0,1cm żółtobrunatny
D- j.w
E-0,2cm brunatny
F-j.w.
G - 1 brunatny 0,1cm
Proszę mi powiedzieć czy faktycznie jest lepiej? Nie wiem dlaczego, ale nigdzie nie mamy klasyfikacji TNM :(
W środę po świętach dostanie samą winorelbinę i kończy tym samym IV cykl chemii.
18.04.2012 ma wizytę na onkologii by ustalić termin radioterapii, przedtem będzie chyba jeszcze wykonywany PET.
Lekarz twierdzi, że radioterapia pozwoli pozbyć sie raka, ale czy na pewno i na jak długo?
[ Dodano: 2012-04-07, 17:09 ]
wypis ze szpitala