zastanawia mnie jedno dlaczego patolog dał oznaczenie N3 skoro u mnie były zajete tylko wezły chłonne pachowe
Zajęte było >= 10 węzłów chłonnych lokalnych (pachowych), co spełnia kryteria cechy pN3a
(Zalecenia (2011 r.), str. 207, tabela 9).
majka1 napisał/a:
N3a przerzuty w węzłach chłonnych podobojczykowych po stronie guza
N3b przerzuty w węzłach chłonnych piersiowych wewnętrznych i pachy po stronie guza
N3c przerzuty w węzłach chłonnych nadobojczykowych
Podane przez Ciebie kryteria są częściowo błędne, prawidłowe podają wyżej linkowane 'Zalecenia':
Cytat:
N3a Przerzuty w ≥ 10 regionalnych węzłach chłonnych (pachowych) lub podobojczykowym (III piętro dołu pachowego)
N3b Pachowe > 3 i piersiowe wewnętrzne
N3c Przerzut w węźle nadobojczykowym
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
acha ok tak myslałam bo ciagle zmieniają sie te oznaczenie tamte chyba było z 2009 roku .
mam pytanie odczuwam od jakiegos czasu ból pod łopatką prawą ( czyli operowana strona) w czasie operacji miałam wycięte wezły i chirurg tez wycinał cos pod łopatką juz sama nie pamiętam ale musiałam cwiczyc zeby mi ta łopatka nie wystawała czy ból może byc spowodowany wczesniejsza operacja czy moze coś sie dzieje w tym miejscu. O jakie badania powinnam prosić lekarza, żeby wykluczyć bądz potwierdzić jakieś moje obawy przed przerzutami??? Moze powinnam zrobić scyntygrafie albo tomografie komputerową???.
_________________ "W życiu bowiem istnieją rzeczy,
o które warto walczyć do samego końca."
odczuwam od jakiegos czasu ból pod łopatką prawą ( czyli operowana strona) w czasie operacji miałam wycięte wezły i chirurg tez wycinał cos pod łopatką juz sama nie pamiętam ale musiałam cwiczyc zeby mi ta łopatka nie wystawała czy ból może byc spowodowany wczesniejsza operacja czy moze coś sie dzieje w tym miejscu.
To jest pytanie do Twojego lekarza. Przez okno monitora Cię nie zdiagnozujemy.
majka1 napisał/a:
O jakie badania powinnam prosić lekarza, żeby wykluczyć bądz potwierdzić jakieś moje obawy przed przerzutami??? Moze powinnam zrobić scyntygrafie albo tomografie komputerową?
Odpowiedź na takie pytanie już otrzymałaś w tym wątku (post #27).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
jestem po radioterapi juz 3 miesiące teraz dostaje herceptyne co 21 dni czuje sie dobrze robiłam sobie wyniki morfologii markery nowotworowe próby wątrobowe wszystkie wyniki ok , usg brzucha, piersi zdrowej i rany poooperacyjnej ok. Czuje sie bardzo dobrze zacząłam nawet cwiczyc chodzic na basen:)))
ból pod łopatką raz jest a raz go nie ma wiec nie przejmuje sie tym pewnie po zakonczeniu herceptyny będe miała robione jakies dodatkowe badania, a na razie lakarz powiedział że mam nie szukać na siłę przerzutów tylko skupić sie na leczeniu i normalnym życiu:) Wiec tak robie innych objawów nie ma wiec po co sie przejmowac na zapas
Witam dawno nie zagladalam na forum pisze co u mnie w zeszłym tygodniu zakonczylam herceptyne 18 zastrzykow co 21 dni raz zdarzylo sie ze nie dostałam bo okazalo sie podczas echokardiografu frakcja wyrzutowa spadla do 47% dostalam leki na serducho i później już nie bylo problemow w miedzyczasie morfologia proby watrobowe oraz rtg pluc bez zmian czyli ok bole kregoslupa o ktorych wczesniej pisałam nie nasiliły sie sa ale jakby slabsze czasem nawet pare tygodni nic nie odczuwam .Zakonczylam wiec 1, 5 roczny okres leczenia i poki co jest dobrze.:-) [/center]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum