Bardzo dziękuję za odpowiedź. A jakie są rokowania w przypadku tego raka?
_________________ nasza walka z rakiem drobnokomórkowym płuc trwała od 24 września 2013 (diagnoza) do 27 września 2014.( na zdjęciu moja kochana siostra)
To tylko statystyka, liczby więc lepiej nie myśleć ile, żyjcie tym co jest teraz.
"Rak niedrobnokomórkowy
Przeżycie 5-letnie w zależności od stopnia zaawansowania TNM:
I stopień – 60% do 70%
II stopień – 40% do 50%
IIIa stopień – poniżej 15%
IIIb i IV stopień – 1%"
http://www.onkonet.pl/dp_rakpluca3.php#menu7
Witam, dziś mój szwagier już otrzymał chemię. Za tydzień następna "wlewka' . Potem chyba 3 tygodniowa przerwa. W sumie 3 cykle. Pod koniec stycznia ma mieć zrobiony tomograf jamy brzusznej i klatki piersiowej. Mamy nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Chociaż teraz czeka Go trudny okres. Samopoczucie po chemii.
_________________ nasza walka z rakiem drobnokomórkowym płuc trwała od 24 września 2013 (diagnoza) do 27 września 2014.( na zdjęciu moja kochana siostra)
Chociaż teraz czeka Go trudny okres. Samopoczucie po chemii.
Zapewne tak, mało jest osób, które przechodzą chemię bardzo łagodnie, trzeba się liczyć z różnym stanem i reagować szybko to zminimalizujecie dolegliwości.
Niech szwagier sie trzyma dzielnie a Ty wspieraj, pozdrawiam ciepło.
Dziś mój szwagier powinien dostać kolejną chemię. Niestety , od wczoraj jest na antybiotyku , ponieważ przeziębił się, w związku z czym chemię przełożono na przyszły tydzień. Poza tym od kilku dni zaczęły pojawiać skutki po chemii. Bardzo boli Go żołądek , nie mówiąc o tym, że powoli traci apetyt. Jak długo taki stan może się utrzymywać?
[ Dodano: 2017-01-17, 17:39 ]
czym najlepiej ma się ratować, aby ulżyć skutkom chemioterapii .Proszę o rady.
Bardzo boli Go żołądek , nie mówiąc o tym, że powoli traci apetyt. Jak długo taki stan może się utrzymywać?
Jak boli żołądek to poprosić lekarza o leki z grupy inhibitorów pompy protonowej typu np. Polprazol czy lek Controloc.
Niech szwagier je tylko to na co ma ochotę a jak nie ma to nie zmuszajcie, parę dni po chemii tak może być, później mija.
gosolar napisał/a:
czym najlepiej ma się ratować, aby ulżyć skutkom chemioterapii
Witam po dłuższej przerwie. Szwagier mój jest w trakcie 2 cyklu chemii i po tomografie kontrolnym klatki piersiowej i jamy brzusznej (wynik załączę później) . Badanie wyszło dobrze. Nie ma niepokojących zmian. Mam pytanie, czy również siostra powinna nalegać na tomograf głowy? Bo na razie lekarz nic nie wspomniał na ten temat. Czy w tym przypadku mogą pojawić się też przerzuty d mózgu?
[ Dodano: 2017-02-09, 13:07 ]
przypomnę ,że jest to gruczolakorak w II st. zaawansowania.
Profilaktyczne napromienianie OUN - chorych z rakiem drobnokomórkowym płuc z postacią ograniczoną, u których po chemioterapii lub radio-chemioterapii uzyskano całkowitą remisję, powinno wykonać się profilaktyczne napromienienie ośrodkowego układu nerwowego.
dziękuję za odpowiedź, cytat dotyczy raka drobnokomórkowego, a mój szwagier ma raka nie drobnokomórkowego gruczolakoraka.
Dałam Ci ten cytat bo profilaktyczne naświetlanie OUN stosuje się tylko w raku drobnokomórkowym.
tu jeszcze inny cytat
Cytat:
W przypadku raka niedrobnokomórkowego radioterapia jest stosowana jako leczenie uzupełniające po zabiegu operacyjnym, lecz tylko wyjątkowych przypadkach np w przypadku obecności komórek nowotworowych w linii cięcia w kikucie oskrzela oraz w przypadku masywnego zajęcia węzłów chłonnych z przejściem nowotworu poza torebkę. Można radioterapię stosować również jako leczenie uzupełniające w połączeniu z chemioterapią indukcyjną po uzyskaniu remisji oraz po zabiegu operacyjnym po w przypadku remisja w IIIA w zależności od stopnia zaawansowania.
Radioterapie można również stosować w połączeniu z chemioterapią przy braku remisji. W stopniu IIIB zaawansowania nowotworu płuc radioterapie stosuje się w połączeniu z chemioterapią jako leczenie radykalne a w stopniu czwartym jako leczenie paliatywne. Profilaktyczne napromieniowanie OUN stosuje się u pacjentów, u których występuje nowotwór drobnokomórkowy płuc z w postaci ograniczonej, u których po redio oraz chemioterapii uzyskano remisję. Jeżeli dojdzie do remisji powinno się wykonać profilaktyczne napromieniowanie ośrodkowego układu nerwowego.
[ Dodano: 2017-03-03, 17:36 ]
Bardzo proszę o interpretację wyniku.
W obecnej chwili szwagier jest po 2 cyklach chemii. Ostatnią skończył ok 1,5 tygodnia temu. Po wizycie u pani doktor , na tym etapie kończy leczenie. Stwierdziła ,że 3 cyklu nie musi brać. Bardzo żle znosi skutki chemii, boli go raczej całe ciało. Wymiotów nie miał, ale zdarzały się nudności. Teraz uskarża się na bóle głowy. Ma szumy w uszach i głowie. Czy to typowe objawy po chemii , czy przyczyna leży gdzie indziej?
Kolejna wyznaczona wizyta u onkologa to 31 marca 2017 r.
16684593_1318006888259321_505971032_n_Ink_LI.jpg wynik z badania tomografu 31 styczna 2017
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum