A wynik hispat. zawiera informacje o pobranym wycinku.
U nas:
Ile i jakie węzły pobrane oraz czy znaleziono w nich kom.rakowe.
Wielkość pobranego wycinka i czy na marginesach ciecia byly kom.rakowe
Kwalifikacja TNM
Zróżnicowanie G
Oczekiwanie 2tyg. KOSZMAR ale trzeba wytrzymać.
Moim zdaniem najlepiej zgrać termin wizyty z odbiorem wyniku, żeby nie siedzieć w domu z odebranym wynikiem a wizyta za kolejne 2tygodnie w niepewności i stresie.
_________________ ********Po burzy zawsze świeci słońce********
Tak. Węzły pobiera się do oceny czy komórki takowe są tam obecne.
Pozwala to ocenić stopień zaawansowania oraz ustalić dalszej leczenie.
Niestety,oczekiwanie na wynik jest z punktu widzenia chorego i rodziny długi i stresujący.
Niestety nie mamy na to wpływu i trzeba uzbroić się w spokój i cierpliwość.
Aby nie mieszać naszych wątków powiem w ten sposób: doświadczony chirurg po wycięciu guza i węzłów jest w stanie makroskopowo ocenić czy guz jest rakiem i czy są przerzuty do węzłów.
Oczywiście, na ostateczny wynik hispat.trzeba poczekać.
[ Dodano: 2017-02-05, 11:44 ]
Tylko proszę nie zrozum mnie źle. Nie chcę nikogo wprowadzić w błąd.
To ze chirurg nie zobaczył zmian w węzłach chłonnych nie oznacza że tych komórek rakowych tam nie ma. To pokaże badanie mikroskopowe.
_________________ ********Po burzy zawsze świeci słońce********
Został wydzielony wątek niemerytoryczny.
Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby /"niemerytoryczne"/, słowa wsparcia, pociechy itp., proszę pisaćw tym wątku.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Witajcie,
Jestem załamana. Mama jest od wczoraj w szpitalu. Operacji w tym tygodniu nie będzie. Muszę jeszcze zrobić ponownie bronchoskopie itd. Nie wiem dlaczego, przecież mama ma wszystkie badania aktualne. :(
Pytaliśmy. Bo oni musza mieć swoje wyniki i tyle usłyszałam. Dla mnie to bez sensu, bo badania sa aktualne, rozumiem gdyby były sprzed kilku miesięcy..
U nas, przed operacją chirurg powiedział, że on sam musi sobie pooglądać jak to tam wygląda w środku i również robił ponowną bronchoskopię. Tyle, że zrobił ją dzień przed operacją.
Ewelina, jutro już czwartek, do poniedziałku niedaleko. Wiem, że chcielibyście mieć to już za sobą, ale są rzeczy, na które nie mamy wpływu - lekarza nie pogonisz.
Ewelina123,
Spokojnie, te parę dni niewiele zmieni a może dużo wnieść. Lekarz obejrzy sobie "swoim okiem"
Macie tylko stres dłuższy ale lepiej niech wszystko będzie dobrze przebadane, tak staraj się myśleć, to już kilka dni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum