Witam, 2 dni temu poszedłem z moją Mama na RTG płuc, od jakiś 2 miesiecy skarżyła się na lekki ból lewego barku promieniującego w kierunku szyi. Lekarz rodzinny przypisywał antybiotyki które nic nie pomagały, postanowiłem zrobić cos na swój rachunek. Zrobiliśmy RTG kręgosłupa szyjnego + płuc.
Oto opis:
RTG klatki piersiowej:
(pomijam opis o kręgosłupie, który mówi o pomniejszonych szczelinach międzykręgowych i dużych zmianach w tym odcinku)
Wnęka prawa szeroka, niejednolicie zacieniona (nacieczona) o policyklicznym zarysie. Zagęszczenie miąższu płucnego w środkowym polu płuca prawego. Zmiany przemawiają za procesem neo.
Poszliśmy do pulmonologa, kobieta skierowała nas do szpitala na badanie zmiany (pilnie).
Mama pali papierosy od 35 lat. Ma 64 lata. Innych objawów brak na ta chwilę.
Moje pytanie brzmi:
Czy ta zmiana w płucu to może byc coś innego niż nowotwór złośliwy?
Czy zmiana ta, jesli jest to nowotwór złośliwy mogłaby dawać takie objawy (bul barku po przeciwnej stronie)?
Pytam ze względu na to iż moja mama strasznie się zdołowała ciągle mówi o śmierci itp.
[ Dodano: 2012-08-24, 13:22 ]
ból a nie bul przepraszam
Tak na przyszłość - poprosimy o pełne opisy wyników badań, bez pomijania
jesaj napisał/a:
Czy ta zmiana w płucu to może byc coś innego niż nowotwór złośliwy?
Obraz RTG faktycznie wskazuje na możliwość zmiany nowotworowej, jednak konieczne jest przede wszystkim TK klatki piersiowej by móc stwierdzić coś więcej.
jesaj napisał/a:
Czy zmiana ta, jesli jest to nowotwór złośliwy mogłaby dawać takie objawy (ból barku po przeciwnej stronie)?
Zmiana opisana w RTG jako zacienienie wnęki prawej raczej nie, ale RTG nie jest mocno czułym badaniem i może nie wychwycić innych zmian, np. w płucu lewym, które takie objawy mogłyby dawać.
Ból może też równie dobrze wynikać ze zmian zwyrodnieniowych - pominąłeś część opisu RTG, nie wiemy więc co się tam dzieje.
[ Dodano: 2012-08-25, 10:48 ]
Umieszczam pełen opis badania RTG klatki piersiowej. Proszę o informację czy zmiany zwyrodnieniowe faktycznie mogą dawać uczucie bólu barku o którym wcześniej wspomniałem. Przypominam iż ból ten występuje po przeciwnej stronie do zaciemnienia na płucu. Oprócz tych objawów Mama nie ma innych wyniki krwi są również nienaganne, jest w dobrej kondycji. Je, tyje.
Opis RTG klatki:
Duże zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach trzonów i w stawach unkowertebralnych C5-C7. Przestrzenie międzykręgowe w tym odcinku znacznie przewężone.
Wnęka prawa szeroka, niejednolicie zacieniona (nacieczona) o policyklicznym zarysie. Zagęszczenie miąższu płucnego w środkowym polu płuca prawego. Zmiany przemawiają za procesem neo.
[ Dodano: 2012-08-25, 10:49 ]
Proszę o interpretację.
Takie zmiany w odc. szyjnym kręgosłupa jak opisane powyżej mogą dawać bóle barku. Oczywiście po wykonaniu tomografii dowiemy się, czy tylko zmiany w kręgosłupie szyjnym są przyczyną bólu barku, czy coś jeszcze dzieje się np. w szczycie płuca lewego.
Witaj!
Powtórzę za Moniką B. zróbcie wszystkie badania i to jak najszybciej!
U mojej Mamy była tylko jedna oznaka - ból barku.
Trzymam kciuki i powodzenia!
Czekamy na badanie do czwartku, taki termin mamy w Torzymiu, w Zielonej Górze powiedzieli, że przyjmą nas we wtorek. Czy te parę dni coś zmieni? Torzym ceniony szpital, specjalność pulmonologia, w Zielonej Górze jest tylko mały oddział, co robić?
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Mam jeszcze jedno małe pytanie, czy jeśli okazałoby się, że ten ból barku ma powiązanie ze zmianami w płucach (ból od połowy maja tego roku), oznaczałoby to, że choroba jest bardzo czy nie do końca bardzo zaawansowana? Innych objawów brak. Dzięki wielkie.
jesaj,
Jeśli potwierdzi się nacieczenie wnęki płuca w tomografii, to choroba nawet bez zajęcia drugiego płuca jest bardzo zaawansowana
Jeśli natomiast mamy przerzut do szczytu drugiego płuca (i z nim związane bóle barku) to oznacza to IV - najwyższy - stopień zaawansowania choroby.
Przykro mi, że nie mamy lepszych wieści
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
No właśnie na RTG całe drugie płuco jest czyste, bez zmian. A ból występuje po przeciwnej stronie od zmiany na prawym płucu. Zmiana ta występuje poniżej połowy płuca prawego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum