Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=.
Bardzo proszę o pomoc. U mojej mamy (58 lat) 18 października postawiono diagnozę: rak niedrobnokomórkowy płuca lewego III stopień. Powiedziano, że nie jest operacyjny, zaproponowano jedynie chemioterapię i ocenę po 2 kursach. Mama idzie na chemię w poniedziałek 25.10., ma to być chemioterapia PN.
Poniżej opis badań z wypisu szpitalnego:
bronchofiberoskopia: krtań, tchawica bez zmian. Klin podziałowy gł ostry w osi. Prawe drzewo oskrzelowe niezmienione, ujście bez tworów patologicznych, kariny ostre, pobrano wymazy sztoczeczkowe z płata dolnego, odessano wydzielinę, pobrano popłuczyny do bad. cytologicznego, MB bact, antybiogram.
Bk popł. z oskrzeli m MB Bact 1 x ujemny
Szczoteczki lp 2905 - komórki nabłonka oskrzelowego, metaplazja płaskonabłonkowa
Popłuczyny ip 2904 - w rozmazach obecne nieliczne komórki nabłonkowe spełniające kryteria dla rozpoznania raka płaskonabłonkowego rogowaciejącego.
popł z oskrzeli antybiogram ujemny
Komputerowa tomografia klatki piersiowej; Badanie TK kl. piersiowej przed i po podaniu i.v.S.K (lomeron 350-100 ml)
Obwodowo w segm. 6, 9 i 10 płuca lewego nieregularna lita zmiana ogniskowa, wielkości ok 75 x 52 mm, po podaniu i.v. sr. cieniującego z cechami niejednorodnego wzmocnienia (cechy rozpadu) oraz z wtretami powietrza. Na wysokości zmiany płyn w j. opłucnowej szer. do ok 8-9 mm. Dodatkowo odwnękowo w segm 6 i w segm 9 i 10 tego płuca zagęszczenie miazszowe, pogrubienie zrebu srodzrazikowego i obszary "matowej szyby"
Zwłóknienia w szczytach płuc. Poza tym miazsz płucny prawidłowo powietrzny bez zagęszczęń.
Patologicznie powiększone ww chłonne śródpiersia
- przytchawiczne górne i dolne, odpowiednio do ok 17 mm i 22 mm
- okno aortalno płucnego najw 25 x 27 mm
- podostrogowe - konglomerat wielkości do ok 41 x 21 mm
- wnęki prawej do ok 12 mm
- wnęki lweej do ok 23 mm
Po podaniu j.v. sr. cieniującego widoczne niejednorodne, głównie obraczkowate wzmocnienie ww chłonnych śródpiersia.
Wn. Konieczna dalsza diagnostyka zmian płuca lewego - TBC? nie można wykluczyć TU!!!
Diagnostyka USG brzucha i przestrzeni zaotrze: wątroba o prawidłowej echogeniczności, zmian ogniskowych w obrębie miąższu nie uwidoczniono. Drogi żół wewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Pęcheryk żół cienkościenny bez cech kamicy. PŻW w normie. Trzustka widoczna fragmentarycznie bez zmian. Obie nerki prawidłowej wielkośći i echogenicznośći bez cech kamicy i zastoju moczu. Śledziona prawidłowej wielkości i jednorodnej echogeniczności. Okolica aorty brzusznej bez zmian. Pęcherz moczowy gladkościenny bez tworów egzofitycznych.
Diagnostyka USG brzucha i przestrzeni zaotrze: bez cech wolnego płynu w jamach opłucnowych
EKG normogram rytm zatokowy miarowy 75/min zapis w normie
Konsultacja onkologiczna: Pacjentka z rakiem płaskonabłonkowym płuc IIIB Prop. leczenie chemiterapią PN z oceną po II kursach.
EPIKRYZA:
Pacjentka przyjęta do oddziału płucnego do diagnostyki zmiany ogniskowej w pł lewym. W wywiadzie kaszel i chudnięcie.
CT kl piersiowej ujawniło guza pł lewego i powiększone węzły chłonne śódpiersia
Uzyskano rozpoznanie cyt. z popłuczyn oskrzelowych raka niedrobnokomórkowego
Pacjętka konsultowana onkologicznie, zakwalifikowana do chemioterapii wg PN
Mama ma okropny kaszel, tylko na to się uskarża. Ogólny stan zdrowia mojej mamy jest dobry, nawet lekarze tak uważają.
Moje pytania:
- dlaczego guz jest nieoperacyjny??
- dlaczego zaproponowano tyko chemię??? bez naświtlania??
- dlaczego tylko 2 kursy??
- czy to jest chemia paliatywna??
- dlaczego chemia PN?? słyszałam opinie, że inne schematy chemioterapii są skuteczniejsze niż PN....
pytanie najważniejsze:
- ile mama może żyć?????
Błagam o pomoc i interpretację tych wyników....
Jestem załamana, nie mam żadnego wsparcia, nie wiem co robić??? o co pytać lekarzy??
Mama ma pierwszą chemię już w poniedziłek, nie wiem na czym to polega, czy może normalnie zjeść śniadanie??? co sie później z nią będzie działo???
proszę... nie mam już sił....
Beata