GosiaJC, Witaj .
Czytam i trochę rośnie mi adrenalina... nasze służby zdrowia są bardzo różne, mam bardzo dobre zdanie na temat kliniki w Zabrzu, to jeden z najlepszych ośrodków w kraju, ale razi mnie fakt, że nie wykonuje się badań mających ustalić źródło pierwotne, prawdopodobnie ze względu na stopień zaawansowania choroby to już nie jest fajne...To draństwo i podłość cynicznych lekarzy.
Sądzę, że powinnaś bardziej zdecydowanie naciskać, wręcz żądać wykonania badań, bo to w końcu jest podstawa leczenia, nawet paliatywnego.
Dlatego nie wahaj się i jeśli trzeba, żądaj na piśmie powodów dla których lekarz nie chce zlecić konkretnego badania ewentualnie udzielić jasnej i wyczerpującej odpowiedzi, za każdego pacjenta odpowiada lekarz a nie kowal A pacjent nie walczy z katarem tylko jedną z najcięższych i niebezpiecznych chorób tego i poprzedniego wieku.
Jeśli będziesz silna i konsekwentna...lekarze nauczą się Ciebie szanować skoro do tej pory tego nie robili.
Życzę wszystkiego Naj, zwłaszcza dla Tatusia.
Pozdrawiam
Romku bardzo dziękuje za twoją odpowiedź i w pełni się z nią zgadzam. Na tą opieszałość lekarzy nic nie można poradzić. Co do lekarzy to powiem ci tak,że bardzo trudno rozmawiać z lekarzem prowadzącym który nie odpowiada na zadane pytania albo mówi że nie ma czasu i odchodzi,a i rozmowa odbywa się w biegu na korytarzu. Człowiek czuje się wtedy jak śmieć, zawalidroga. To są moje odczucia osoby zdrowej, a co ma powiedzieć osoba która się zmaga z tak ciężką i nieuleczalną chorobą?
Ale żeby nie było tak pesymistycznie to są i lekarze z prawdziwego zdarzenia(i to nie lekarz prowadzący), którzy wczuwają się w sytuacje chorego, zapytają o samopoczucie podsuną jakiś pomysł ew. konsultację. Ale to naprawdę rzadkość
A co do Zabrza to mój tato jest pod kontrolą tamtejszego pulmonologa od kilku dobrych lat ale poza kontrolą pulmonologiczną to nie proponują innych badań kontrolnych czy nie ma jakichś przerzutów.
Pozdrawiam
DSS jeśli mogła bym prosić o interpretację wyniku hist.pat. to była bym bardzo wdzięczna.
Rozpoznanie kliniczne: Rozsiany proces npl. liczne przerzuty do kręgosłupa
Materiał: guz kanału kręgowego
Wynik badania: Neoplasma malignum microcellulare anaplasticum metastaticum
Szpital wykonujący badanie stwierdził że wynik jest niejednoznaczny i wysłano bloczki na badanie immunohistochemiczne.
Rozpoznanie:
carcinoma neuroendocrinale bene differentianum. Co do punktu wyjścia nowotworu nie można się jednoznacznie wypowiedzieć.
Proszę o odpowiedź na pyt.?
- co oznacza wynik hist.-pat.?
- czy to jest przerzut rakowiaka którego tata miał usuniętego w 1999r.?
- jak będzie wyglądało leczenie - radio czy chemio terapia?
- jakie są rokowania dla mojego taty?
-czy aby stwierdzić pierwotną zmianę w tej sytuacji można wykonać badanie PET?
Witaj!
Wszystko wskazuje na przerzuty rakowiaka z płuc.Świadczy o tym chociażby dodatnia chromogranina w badaniach immunohistochemicznych. Badanie PET , o które pytasz jest jak najbardziej wskazane, ale w przypadku nowotworów neuroendokrynnych nie zawsze jest miarodajne. Tata powinien pójść na konsultację do endokrynologa,być może zlecone zostanie leczenie.
Witaj!
Wszystko wskazuje na przerzuty rakowiaka z płuc.Świadczy o tym chociażby dodatnia chromogranina w badaniach immunohistochemicznych. Badanie PET , o które pytasz jest jak najbardziej wskazane, ale w przypadku nowotworów neuroendokrynnych nie zawsze jest miarodajne. Tata powinien pójść na konsultację do endokrynologa,być może zlecone zostanie leczenie.
Dziękuje ci Gabi30 za odpowiedź. A czy to leczenie to będzie hormonami i czy to miało by podziałać na te przerzuty? Może moje pytania wydają się dziwne ale wcześniej nikt nam nie wspomniał o konsultacji z takim specjalistą .
Dzisiaj byliśmy u onkologa i tata miał wykonany tomograf kręgosłupa przed naświetleniami.
Pozdrawiam Gosia
Witam wszystkich Forumowiczów i Moderatorów po krótkiej przerwie i życzę w tym Nowym Roku dużo zdrowia, siły, wytrwałości i wiary w lepsze jutro.
Wracając do wątku mojego taty, który jest po konsultacji i badaniach na oddziale Endokrynologicznym, czekamy na wynik Pet i mamy wynik konsultacji preparatów hist.-pat. z usuniętego guza z płuca i guza kanału kręgowego. Wynik -zmiana w kanale kręgowym jest przerzutem guza neuroendokrynnego oskrzela o wysokim stopniu zróżnicowania G-2.
Co to oznacza i czy jest szansa na jakieś leczenie? Pozdrawiam.
Mam pytanie w których szpitalach można prowadzić leczenie radioizotopami?
Mój tato jest w trakcie przyjmowania tabletek Benefos. W Katowicach dostaje zastrzyki do mięśniowe z zimnymi analogami somatostatyny oraz miał dwa razy wykonane wlewy z chlorku itru w W-wie.
Tata się bardzo dobrze czuje po tym leczeniu ale niestety skończyła się umowa Szpitala z NFZ i tato miał mieć podany w lipcu kolejny wlew z radioizotopu ale niestety nie ma umowy i nie otrzymał. Jest już wrzesień i dalej nic nie wiadomo- jak to mówią rozmowy trwają.
Gdzie można jeszcze szukać placówki która ma kontrakt na to leczenie (chlorek itru) i czy ewentualnie można prywatnie zakupić ten radioizotop aby móc go tacie podać?
Gdzie można jeszcze szukać placówki która ma kontrakt na to leczenie (chlorek itru)
Trzeba raczej dowiadywać się samodzielnie w poszczególnych placówkach (np. telefonicznie), czy prowadzą taką terapię.
Może pomocny będzie kontakt z którymś z większych centrów onkologii Twojego regionu,
które będzie potrafiło wskazać odpowiedni szpital - własny lub inny posiadający taką możliwość.
GosiaJC napisał/a:
czy ewentualnie można prywatnie zakupić ten radioizotop aby móc go tacie podać?
Dziękuje bardzo Richelieu za odpowiedź.
Co do szpitali to za Twoją radą obdzwoniłam kilka szpitali w Polsce i niestety albo nie wykorzystują chlorku itru albo nikt nie odbiera telefonu. , to irytujące.
Wcale nie wiem co dalej począć. Czekam jeszcze na wiadomość od naszej doktor endokrynolog prowadzącej leczenie taty, może znajdzie jakąś placówkę zastępczą. Tymczasem pozostaje czekać .... i mieć nadzieję że ból się nie nasili.
P.S. Jeśli ktoś z forumowiczów jest bądź był leczeony chlorkiem itru proszę o namiar Szpitala. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-09-04, 18:58 ] Nie należy cytować całości posta, co niepotrzebnie zaśmieca wątek (poprawiłem).
Z Twojej wypowiedzi bardzo dobrze widać, do kogo ona się odnosi.
Gosiu spróbuj skontaktować się z profesorem Jarosławem Ćwikłą. Pan profesor przyjmuje w Centrum Diagnostyczno-Medycznym GAMED Warszawa Rokosowska4 tel 228223001 507089942. Oczywiście na NFZ. Wiem ,że profeosor prowadził terapię izotopową rakowiaków, to jeden z najlepszych lekarzy od rakowiaków w Polsce.I do tego cudowny człowiek, nie zostawi żadnego pacjenta bez opieki. Ja byłam u niego kilka razy, miałam wykonywaną scyntygrafię receptorową, którą Twój tata powinien też mieć zleconą. Spróbuj bo naprawdę warto.
Pozdrawiam Gabi
[ Dodano: 2014-03-02, 11:57 ]
A tu masz link do stowarzyszenia, które prowadzi profesor Ćwikła: http://www.rakowiak.pl/fo...0bdffb99cc8b1e. Jak znajdę e-mail do profesora ( gdzieś posiałam) to Ci podam. Profesor odpisuje na każdego e-maila od pacjentów. Opisz historię choroby, co dzieje się teraz i jakie ma tato leczenie. Analogi somatostatyny mają za zadanie zatrzymać chorobę ale nie wyleczą już istniejących przerzutów. Dlatego warto napisać do profesora. W linku jaki Ci podałam jak przegrzebiesz wszystkie wpisy ( a jest ich niewiele) to znajdziesz e-mail do profesora. Ludzie z całej Polski wymieniają się namiarami na niego.
Dziękuje gabi30 za te informacje, bardzo się przydadzą.
Dawno nie pisałam a sytuacja u nas jest w normie. Tato miał podane kolejne dwa wlewy z chlorku itru i w sumie miał podane 4. Na tym przerwa, wykonanie PET i innych badań na wyniki czekamy. Kontynuacja zimnych analogów. Niestety pojawiła się cukrzyca (chyba 3) tato ma tabletki i glukometr do pomiaru poziomu cukru. Ogólnie tato czuje się dobrze, nie dokuczają mu bóle, chyba że dużo chodzi. Mamy świadomość że zmiany nowotworowe w kościach się nie cofną ale ważne jest by nie pojawiły się kolejne.Samopoczucie ma dobre i cieszy się życiem i każdą chwilą spędzoną z dziećmi i wnuczkami.
Dziękuje za wszystkie rady, są potrzebne. jak będę miała wyniki dam znać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum