Witam,
Moja mama ma 70 lat na początku stycznia miala robione RTG klatki piersiowej powodem był zanik siły głosu,mama od początku grudnia leczyła się rzekomo na krtań ponieważ ochrypła i nie mogła mówić głośno wydobywała tylko szept po wielokrotnej antybiotyko terapii i ciągłych wizytach u laryngologów lekarz skierował na rtg kl piersiowej okazało się że na prawym płucu w górnym jego płacie jest widoczny guz. dostała skierowanie do szpitala w którym zapisali mamę na bronchofiberoskopię i wypisali mamę do domu.
Badanie zaplanowane na 23.01.2017r opis badania jst następujący;
Krtań-porażenie prawej struny głosowej.Tchawica prawidłowa.Ostroga główna cienka ustawiona centralnie.Po stronie lewej wszystkie oskrzela dostępne endoskopowo drożne po stronie prawej poszerzona ostroga do płata górnego,prawego,widoczne oskrzela segmentalne drożne.Pobrano wycinki z okolicy ostrogi i wymaz szczoteczkowy z seg.1
wynik i opis pobranych materiałów jest następujący;
bardzo drobny wycinek pokryty jedną warstwą nabłonka migawkowego o pogrubiałej błonie podstawnej z intensywnym naciekiem zapalnym limfocytów
śluz komórki nabłonka migawkowego oskrzela granulocyty makrofagi
17.02.2017 TK klatki piersiowej z podaniem kontrastu
opis;
Lewa jama opłucna wolna od wysięku. W prawym duża spikularna zmiana tkankowa o charakterze wzmocnienia o wym 50 na 40 mm od strony przyśrodkowej guz przylega do śródpiersia od strony bocznej możliwość naciekania opłucnej.Kolejna mniejsza zmiana guzowata lokuje się w prawym płucu przysercowo w kącie przeponowo sercowym od przodu o wym 20 na 20mm dość ściśle przylegając do osierdzia i kopuły przepony w lewym płacie dolnym obwodowo niewielki gładko obrysowany guzek o wymiarach do 10 mm w obu płucach nie stwierdza się cech niedodmy.
na razie to tyle informacji proszę bardzo o wytłumaczenie mi na ,,chłopski rozum" co to wszystko oznacza i co na razie wiadomo.
dodam również że mama dostała skierowanie i w poniedziałek(20.02) mama ma dzwonić i umówić się na termin badan
ia ebus. Mam też w związku z tym pytanie do was jak przyspieszyć tą całą diagnostykę by móc w końcu zacząć jakieś leczenie?
Bardzo proszę o odpowiedź?