Witam...U mojej mamy(60 lat) 18 stycznia założono port do podawania chemii.
Mama uskarża się na ból w miejscu nakłucia i dodatkowo jest duży siniak.Czy to normalne....Dziękuje za odpowiedz.
KORZEN,
Najlepiej skonsultować się u chirurga, który wkłucie zakładał. Siniak sam może czasem być, ale utrzymujący się ból nie jest normalnym stanem. Czy miejsce wkłucia jest cieplejsze? Boli przy dotyku, ruchu czy ciągle?
Bardzo dziękuje za szybka odpowiedz....Miejsce wkłucia nie jest ciepłe,boli tylko przy podnoszeniu ręki...Siniak robi się powoli żółtawy,więc mam nadzieję,że będzie dobrze.....
Witam....Moja mama od 6 miesięcy przyjmuje decilosal-lek na chromanie przestankowe. Nie ma niestety żadnych efektów kuracji. Dzisiaj odwiedziła mamę lekarka z hospicjum i zaleciła dodatkowo clexane 40 mg-kuracja 10 dniowa... Nie wyczuła pulsu w nodze-dokładnie łydce.. Mam pytanie: czy te dwa leki można stosować jednocześnie.... Lekarka twierdzi,że nie ma przeciwwskazań a ulotka mówi co innego....Dziękuję......
Ulotka którego leku mówi, że przeciwwskazane jest łączenie z drugim lekiem? Bo ja znalazłam tylko wskazanie, że należy poinformować lekarza o zażywanych lekach ( przeciwzakrzepowych).
KORZEN,
Decilosal ma inny mechanizm przeciwzakrzepowy niż Clexane i można je stosować razem.
Efektów raczej nie zobaczysz gołym okiem - chromanie przestankowe i brak tętna na stopie są związane z miażdżycą, a miażdżycy nie da się usunąć farmakologicznie. Wymienione leki mają na celu zapobieganie zakrzepom w uszkodzonych miażdżycowo naczyniach. Stosuje się je przewlekle - zapobiegawczo. Natomiast choroby podstawowej nie wyleczą.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum