Wiem, że nie można stawiać diagnozy na podstawie zdjęcia, ale ze stresu już nie mogę normalnie funkcjonować. Bardzo proszę o pomoc. Czy mogę obawy są słuszne? Do dermatologa spróbuję pójść w poniedziałek.
Kilka dni temu zauważyłem u siebie przez przypadek niepokojąco wyglądający pieprzyk. Znajduje się on na prawej ręce, poniżej łokcia. Ma niecałe 2 mm w największym wymiarze, nieregularne brzegi i jest trochę wypukły - wyczuwalny pod palcem. Jest ciemniejszy niż pozostałe pieprzyki, które mam, do tego raczej nie mam go od zawsze, bo pewnie wcześniej bym go zauważył. Półtora roku temu byłem u dermatologa i chyba wtedy jeszcze go nie miałem.
Poniżej jest link do zdjęć - proszę zwrócić uwagę na tę ciemną kropkę w górnej części lub w lewym górnym rogu (zależnie od zdjęcia). Czy jest to pieprzyk, który może być niebezpieczny?
kamildamil, witaj na forum.
Nikt nie zdjagnozuje Cię tutaj na podstawie zdjęć.Proponuję udaj się do dobrego dermatologa z dermatoskopem (nie potrzeba skierowania) i tam napewno dostaniesz odpowiedź na nurtujace Cię pytania.
Ja ze swojego doświadczenia moge tylko powiedzieć ,lepiej wyciąć jedno znamie za dużo jak czekać co z tego się zrobi za kilka lat.
Pozdrawiam
_________________ Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy.
— Paulo Coelho
Dokładnie - na podstawie zdjęcia nie zdiagnozujemy, czym jest zmiana. Jednak jeśli wcześniej jej nie było i uważasz ją za niepokojącą, właściwym rozwiązaniem będzie udanie się do dermatologa.
A gdzie w Warszawie można szybko pójść do dobrego dermatologa? Bo na razie planuję wstać rano w poniedziałek i polować na numerek w Cepelku na Koszykowej.
Byłem już u dermatologa. Pokazałem mu wszystkie niepokojące mnie zmiany, w tym to na ręce, o które się najbardziej martwię. Pani obejrzała je pod dermatoskopem i powiedziała, że nie jest ono niebezpieczne, ja zrozumiałem to tak, że zastrzeżenia mogą budzić znamiona powyżej 3 mm. Nie wiem co dalej robić, a nie czuję się do końca uspokojony. Martwią mnie nierówne krawędzie i te ciemne kropki na znamieniu i że jako jedyny pieprzyk na rękach jest lekko wypukły.
klikers, jeśli potrzebujesz szybko pójść do dermatologa, to możesz spróbować do Cepelka na Koszykowej 78 - rano można się dostać do lekarza na numerek, bez wcześniejszego zapisywania. Tylko najlepiej przyjść tam jeszcze przed otwarciem przychodni, wtedy będzie się krócej czekać.
Faktycznie na Koszykowej jest taka możliwość, dziś byłem się dowiedzieć w paru miejscach nie ma możliwości w bliskich terminach a jak zapytałem na Koszykowej tyo jest tylko że trzeba być na 7 rano jak otwierają przychodnię bo ponoć parę minut i numerków już nie ma Tak więc jutro wybieram się na Koszykową rano i mam nadzieję że przyjmą mnie jakoś w miarę wcześnie bo na 12 muszę być w pracy .
Niech obejrzy to jedno resztę obejrzy sobie już mój dermatolog.
Dzięki
_________________ Znajdziesz mnie też na
Facebook!
A ja dalej nie wiem co mam robić :( Jak oglądam tego pieprzyka w powiększeniu to wygląda inaczej niż pozostałe, ma ciemniejsze kroki i jest taki w paski - włoski. Czy gdybym zdecydował się na wycięcie odpłatnie i (tfu, tfu) byłoby coś nie tak, to czy mogę liczyć na dalsze leczenie w ramach NFZ?
[ Dodano: 2012-04-17, 17:53 ] klikers, jak pójdziesz na Koszykową przed otwarciem przychodni to powinieneś się spokojnie wyrobić do 12:00, ja dostałem się na 7:45, ale kilkanaście minut później były już osoby na 9:00 i później.
Ale żeby wyciąć znamię na NFZ to najpierw potrzebuję skierowanie? Albo inaczej - czy jest jeszcze jakiś sposób żeby usunąć pieprzyka "państwowo"? Czy może zostaje mi w takim przypadku tylko jakaś prywatna przychodnia?
ABCDE czerniaka złośliwego czyli zbiór cech, na które powinniśmy zwrócić uwagę, gdy oceniamy czy dane znamię jest podejrzane.
A ; Asymetria (asymmetry); oceń symetrię zmiany; postaraj się podzielić zmianę na dwie połówki; Czy obie połówki pasują do siebie? Zwykłe znamiona przeważnie są symetryczne, a wczesne postacie czerniaka złośliwego skóry cechują się asymetrią;
B Granica (border); zwykłe znamiona są owalne lub okrągłe i wyraźnie widoczna jest granica pomiędzy znamieniem, a zdrową tkanką; Rozmyta lub zatarta granica może wskazywać na czerniaka; także rozlewanie się barwnika na otaczające tkanki powinno budzić niepokój;
C - Kolor (color); prawidłowe znamiona zwykle są jednokolorowe; w przypadku podejrzanego znamienia w obrębie jednej zmiany może występować parę kolorów, a granice ich przejścia mogą być bardzo nieregularne
D Średnica (diameter); zwykłe znamiona mogą mieć różne rozmiary, aczkolwiek kiedy znamię ma powyżej 6 mm średnicy należy je bacznie obserwować;
E - Powiększanie się (enlargement); szczególnie niepokojące jest nagłe powiększanie się danego znamienia; zwykłe znamiona raczej nie rosną w szybkim tempie, oceń także czy znamię nie zrobiło się wypukłe
Zwróć także uwagę czy w okolicach zmiany nie pojawiło się swędzenie, bolesność lub krwawienie. Pamiętaj, aby każdą podejrzaną zmianę skonsultować z onkologiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum