[ Dodano: 2011-01-13, 20:57 ]
o rany a poco RTG ? Było w listoapadzie i wszystko ok jest. Może pod koniec roku zrobie.
Swoją drogą to dziwne to badanie TK - mało smaczna ta woda do picia i dziwnie jak kontrast dali dożylnie. Zapiekło w gardle i zrobiło się ciepło w kroczu, myślałem że narobiłem w gacie
o rany a poco RTG ? Było w listoapadzie i wszystko ok jest. Może pod koniec roku zrobie.
Swoją drogą to dziwne to badanie TK - mało smaczna ta woda do picia i dziwnie jak kontrast dali dożylnie. Zapiekło w gardle i zrobiło się ciepło w kroczu, myślałem że narobiłem w gacie
No bardzo dobrze, że było w listopadzie, ale ja tylko przypominam, cobyś nie zapomniał w ferworze życia
O matko jakie odczucia..muszę zapytać Małżowinka
to czekamy na czyste TK
_________________ Gosia
nie oddam Cię kochany...będę walczyć z tą chorobą!
Badanie TK
jamy brzusznej i miednicymałej wykonano technika spiralną z kolimacją 0,6mm, przed i po dozylnym podaniu środka kontrastowego,wielofazowo.
.....przejde do węzłów chłonnych bo narządy są czyste i opis przejrzysty.
W obrebie przestrzeni zaotrzewnowej okołoaortalnie i okołokawalnie zwracają uwag e dość liczne węzły chłonne, gdzie największy granicznej wielkość (w osi krótkiej 1cm) jest zlokalizowany poniżej naczyń nerkowych po stronie lewej.
Przy naczyniach biodrowych węzły chłonne nieliczne, w osi krótkiej wielkości do 9mm.
wnioski:
Niejednoznaczny obraz węzlów chłonnych przestrzeni zaotrzewnowej - wskazana wczesna kontrola radiologiczna.
Moje pytania.
1. okołokawalnie - gdzie to jest ?
2. Jaką wielkość powinny mieć prawidłowe węzły chłonne ?
3. JAkie są objawy nietolarancji radioterapii ?
4. Czy radioterapia jest leprza od kontroli radiologicznej ?
skierowanie otrzymane dziś na luty :
za około 1 miesiąc kontrola i ponowne badanie TK by sprawdzić czy się coś zmienia z węzłami. Po TK - ma być skierowanie na radioterapie któa ma niby trwać 3 tyg
5 dni w tygodniu ---słowa lekarki -- a na skierowaniu napisali ma niby trwać radioterapia 5-6 tyg /byc może jest to ogólny opis/
[ Dodano: 2011-01-19, 20:09 ]
i jeszcze jedno pytanie:
Zdarza sie rowniez (szczegolnie przy utkaniu, ktore nie produkuja markerow), ze wskazniki /markery/ te utrzymuja sie w normie, a choroba jest aktywna.
co to jest utkanie ?
[ Dodano: 2011-01-19, 20:13 ]
a i jeszcze jedno....
dlaczego nowotwory jądra zaczynaja się od jądra prawego ??
z tego co widze tak jest.
ale mam pytań :(
[ Dodano: 2011-01-19, 21:42 ]
sporo pytań...pisałem niemal "na gorąco"
Wiecie 8 godzin czekanie do lekarzy z czego dwie wizyty po 5min. Brak mi słów.
Żal mi wszystkich tych ludzi,bo tracą nerwy w tych kolejkach...
. okołokawalnie - gdzie to jest ?
Ad.1 niestety nie wiem, ale podejrzewam, że w okolicy miednicy mniejszej
Ad.2 nie powinny być powiekszone , ani nie spakietowane
Ad.3 pytasz, jakie są skutki uboczne radioterapii?
Ad. 4 to zależy, czy te węzły chłonne w kontrolnym badani TK bedą nie powiększać czy nie, jeśli nie wydaje mi się, że lekarza zaleci kontrolę, jeśli się powiększy pewnie zaleci naświetlania.
seba napisał/a:
dlaczego nowotwory jądra zaczynaja się od jądra prawego
my dostalismy odpowiedź na to pytanie od mamy Małżowinka, w dzieciństwie własnie to jądro w ktorym mamy nowotwór , że zeszło w najbardziej dogodnym czasie
Pogubiłam się troszkę z pytaniami, wyslę to i wrócę do innych
_________________ Gosia
nie oddam Cię kochany...będę walczyć z tą chorobą!
1. okołokawalnie - gdzie to jest ?
1. Wzdłuż żyły głównej (przestrzeń zaotrzewnowa).
2. Graniczna wartość - do 10mm.
3. Skutki uboczne radioterapii?
4. Nie. Radioterapia ma swoje wskazania i należy się ich trzymać.
Cytat:
dlaczego nowotwory jądra zaczynaja się od jądra prawego
Skąd taki wniosek? To nieprawda. Częstotliwość występowania tego typu nowotworów to 50/50 lewe/prawe.
Czy usunięcie jądra itp to jest może "trwałe inwalidztwo"?
Pytam, bo jest masa kratek które trzeba zaznaczyć a od tego co się zaznaczy samemu to wypłacają. Nawet gdybym przesłał całą dok. a zapomniał bym zaznaczyć operacji to mi nie wypłacą - bo to nie było moje żadanie. Dziwne ale taka prawda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum