Zamieszczam więc wynik badania PET, które nie odzwierciedliły faktycznego stanu podczas operacji. Początkowo zgodnie z PET miała być dokonana resekcja guza trzustki, jednak na podstawie badania USG, zespół operacyjny również był przygotowany na inną ewentualność czyli resekcję prawego płata wątroby. Tak też się stało, po otworzeniu i oględzinach trzustki przez lekarzy, dokonano resekcji PP wątroby wraz z węzłami, które mylnie nałożyły obraz aktywny w PET na trzustkę.
Po operacji skierowanie na dalsze paliatywne leczenie chemioterapią w kierunku raka dróg żółciowych.
Dziękuję za radę, postaram się dotrzeć do protokołu z operacji. Pamiętam jedynie, że chirurg mówił, że ten guz był dość nietypowy i był bardzo zdziwiony wynikami histopatologi, że zmiana okazała się złośliwa.
Co do samej diagnostyki to wiem ile trzeba się nachodzić i ile badań zebrać aby coś popchnąć do przodu. Przed operacją chodziłem wiele miesięcy aby potwierdzić cokolwiek słysząc wiele różnych diagnoz (nawet trzymając w ręku badanie USG z widoczną 5cm zmianą na wątrobie). Gdyby nie mój własny upór to pewnie inaczej by się to skończyło.