witam.
Mam takie wyniki taty.
wynik RTG.
Masa guzowata w płacie górnym po stronie lewej w konglomeracie z powiększonymi węzłami chłonnymi.Częściowa niedodma płata gornego po tej stronie . zmiany okołooskrzelowe w płacie dolnym po stronie prawej. Nad przeponą po stronie prawej nieliczne drobne guzki.Węzły chłonne przytchawicze po stronie prawej powiększone .Podejrzenie powiększonych węzłów chłonnych podostrogowych.
Wynik bronchoskopii:
wnioski;
W drzewie oskrzelowym:
Oskrzele górne lewe -w dystalnym odcinku dyskretny ucisk z zewnątrz na ścianę tylną i przyśrodkową.
Oskrzele górnopłatowe lewe -tuż za ujściem na ścianie górnej i przedniej widoczny jest naciek o chropowatej (wycinki),nieco podkrwawiającej powierzchni,zwęąjący światło o ok.50 %;dalej położone oskrzela nie sa zbyt dobrze widoczne : naciek pełznie do oskrzela gałęzi wstępującej;B1-2L zamknięte: oskrzele języczka zwężone o ok.70 % głównie przez ucisk z zewnątrz.
Bronchofiberosonografia:
Wnioski:
EBUS : TBNA1,1A-guz płuca lewego
Wynik badania histopat. -biopsja przezoskrzelowa
Opis mikroskopowy : Rozproszone i w małych skupieniach komórki nisko zróżnicowanego raka (Carcinoma microcellulare).
wynik histopat. bronchoskopia
Opis mikroskopowy :
1.Krew,nabłonki oskrzelowe,makrofagi,granulocyty,cellulae carcinomatosae.
2.Fragmenty błony śluzowej oskrzela ze znacznym zgniecionym naciekiem nisko zróżnicowanego raka z czynnością neuroendokrynną.
Wyniki barwień immunohistochemicznych:TTF1(+),NCAM(+),p63(-)
Barwienie na śluz ujemne.
Stopień zgniecenia uniemożliwia precyzyjną ocenę typu raka (carcinoma male differentiatum probabiliter microcellulare)
Pisałam tylko to co było nieprawidłowe.
Wynik TK będzie dziś lub jutro rano.
Wiem,że to bardzo zaawansowane stadium,ale proszę Was o przetłumaczenie tych wyników z polskiego na nasze
Ile nam czasu został przy pomyślnej chemii?