Link do strony z możliwością wsparcia forum:

https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: absenteeism
2013-12-29, 16:49
Mięsak Ewinga, siostra
Autor Wiadomość
kasiunia31057 


Dołączyła: 28 Gru 2013
Posty: 3
Skąd: Bydgoszcz

 #481  Wysłany: 2013-12-29, 14:39  


dziękuje za odpowiedz co do mojego leczenia to moja siostra prowadziła na forum w sumie mój życiorys z mojego leczenia podaje link

http://www.forum-onkologi...stra-vt2875.htm

W takim razie wątki scalone dla zachowania ciągłości historii. / absenteeism

[ Dodano: 2013-12-29, 15:20 ]
a o to moje wyniki :

WBC 4,30 norma : (4-10)
RBC 5,01 (3,8-5,8)
HGB 14,9 (12,0-15,0)
HCT 43,60 (36-45)
MCV 87,0 (78-93)
MCH 29,7 (27,5-32,0)
MCHC 34,2 (32-37)
PLT 128 (150-450)
NEUT # 2,42 (1,5-8,0)
LYMPH # 1,29 (1,1-4,0)
MONO# 0,55 (0,2-1,2)
EOSYNO # 0,1 (0,1-0,8)
BASO # 0,0 (0-0,2)
NEUT % 55,70 (45-70)
LYMPH % 29,80 (20-45)
MONO % 12,60 (2-8)
EOSYNO % 1,8 (1-5)
BASO % 0,1 (0-1)

[ Dodano: 2013-12-29, 15:37 ]
czy mam powody do niepokoju? :|
 
Madzia70 
LEKARZ Med.Rodzinnej Lekarz Hospicyjny



Dołączyła: 26 Lut 2011
Posty: 3397
Skąd: okolice Warszawy
Pomogła: 1777 razy

 #482  Wysłany: 2014-01-01, 19:50  


kasiunia,
Zamieszczone wyniki badań są prawidłowe, a nawet - bardzo dobre. Zbadaj tarczycę. Nie każde pogorszenie samopoczucia musi mieć przyczynę onkologiczną, choć oczywiście w Twoim przypadku trzeba zawsze o tym pomyśleć.
Pozdrawiam Cię serdecznie :flower:
_________________
"Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
 
Lideczka 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 21 Gru 2010
Posty: 526
Pomogła: 82 razy

 #483  Wysłany: 2014-01-17, 17:06  


Kasiu. Moniko jakies wiesci? Napiszcie cos proszé Kasiu jak sie czujesz? Pozdrawiam cieplutko
_________________
http://www.forum-onkologi...t976.htm#217751
 
kasiunia31057 


Dołączyła: 28 Gru 2013
Posty: 3
Skąd: Bydgoszcz

 #484  Wysłany: 2014-04-25, 17:54  


o to wynik Scyntegrafi układu kostnego
Obserwuje się zwiększone gromadzenie radiofarmaceutyku na granicy chrzęstno-kostnej żeber, w stawach biodrowo-krzyżowych, biodrowych okołopanewkowo oraz ogniska w nadkłykciach bocznych i przyśrodkowych obu kości piszczelowych. Ponadto ubytek gromadzenia radiofarmaceutyku w 1/2 górnej częsci kości udowej lewej - stan po endoprotezoplastyce stawu biodrowego lewego.
WNIOSKI: Obraz scyntygraficzny układu kostnego bez ogniska aktywnego procesu rozrostowego. Zmiany w kościach piszczelowych oraz pozostałe uwidocznione zmiany o charakterze przeciążeniowym.
 
monika1901 



Dołączyła: 12 Lut 2011
Posty: 278
Skąd: Bydgoszcz
Pomogła: 75 razy

 #485  Wysłany: 2014-05-06, 16:29  


cześć kochani. wkońcu mam chwilkę by napisać. Kasieńka teraz zdaje maturę,niestety wciąż jeździmy po lekarzach. w czerwcu mamy Warszawe. teraz Kasi towarzyszy ogromny ból nogi. z rtg wyszło zwichnięcie, skręcenie tej chorej nogi. niestety nic lekarze w tym kierunku nie robią. noga wygląda strasznie(jest bardzo spuchnięta i boli),do czwartu ma wytrzymać bo wtedy może uda nam się dostać do ortopedy. Wczoraj odebrałyśmy wynik tomografi oto wynik. Jeżeli mogłabym prosić to będę wdzięczna o interpretacje

[ Dodano: 2014-05-06, 17:37 ]
TK

Wątroba nieco powiększona. w seg.II wątroby w fazie tętniczej widoczne jest ognisko wzmocnienia śr.5mm. W fazie zwrotnej zmiana wydaje się być hipodensycyjna (szybkie wypłukanie kontrastu). W fazie opóźnionej zmiana jest niewidoczna. Przy retrospektywnej ocenie wydaje się że w badaniu poprzednim zmiana była widoczna-miała średnicę 3mm(trudno było ją odróżnić od naczynia)
Trzustka,śledziona,obie nerki,nadrzercza w badaniu TK prawidłowe.
śledziona dodatkowa śr.9mm
Pasmowate cienie metaliczne w sąsiedctwie żołądka-po zabiegu
Pojedyncze drobne krezkowe ww chłonne o szer.6mm. Niewielka ilość wolnego płynu międzypętlowo w miednicy mniejszej

WNIOSKI

Zmiana ogniskowa(bogato unaczyniona) w wątrobie
_________________
Wiara czyni cuda- choć czasem trudno w nią uwierzyć!
 
monika1901 



Dołączyła: 12 Lut 2011
Posty: 278
Skąd: Bydgoszcz
Pomogła: 75 razy

 #486  Wysłany: 2014-05-07, 17:12  


czy jest może osoba do której mogę nawet napisać priv w sprawie wyniku Kasi? czy ktoś może mi pomóc zinterpretować ten wynik?
_________________
Wiara czyni cuda- choć czasem trudno w nią uwierzyć!
 
infinity 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 21 Sie 2012
Posty: 576
Skąd: United Kingdom
Pomogła: 197 razy

 #487  Wysłany: 2014-05-07, 17:24  


moze zadaj konkretne pytanie ?
_________________
Don't underestimate the things that I will do..
 
 
monika1901 



Dołączyła: 12 Lut 2011
Posty: 278
Skąd: Bydgoszcz
Pomogła: 75 razy

 #488  Wysłany: 2014-05-07, 20:27  


wpisałam wynik Kasi. mam obawy dotyczące zmian ogniskowych(bogato unaczynionych)w wątrobie. co to oznacza?
_________________
Wiara czyni cuda- choć czasem trudno w nią uwierzyć!
 
infinity 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 21 Sie 2012
Posty: 576
Skąd: United Kingdom
Pomogła: 197 razy

 #489  Wysłany: 2014-05-07, 20:44  


zanim napisze Ci ktos kto sie na tym zna, moge napisac, ze doswiadczony lekarz potrafilby wywnioskowac czy mozna podejrzewac przerzut- tu tego stwierdzenia nie ma :)
Wiekszosc przerzutow jest slabo unaczyniona. Zmiany zlosliwe bogato unacznione sa widoczne w fazie tetniczej i wyplukuja sie obwodowo-pojawia sie obwodka.

Proponowalabym zrobic MRI - lepiej roznicuje zmiany ogniskowe w watrobie.
_________________
Don't underestimate the things that I will do..
 
 
monika1901 



Dołączyła: 12 Lut 2011
Posty: 278
Skąd: Bydgoszcz
Pomogła: 75 razy

 #490  Wysłany: 2014-05-08, 16:04  


będą wszystkie badania na PILNE 20.05 Pet ( o który nie mogliśmy sie od dawna doprosić) niestety podjrzewana jest wznowa?
_________________
Wiara czyni cuda- choć czasem trudno w nią uwierzyć!
 
infinity 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 21 Sie 2012
Posty: 576
Skąd: United Kingdom
Pomogła: 197 razy

 #491  Wysłany: 2014-05-08, 16:09  


Twoja siostra przeszla bardzo obciazajace leczenie, co nie pozostalo zapewne bez szkody dla watroby, jednakze w obecnej sytuacji dokladne badania sa wskazane.

W takich przypadkach zawsze najpierw podejrzewa sie wznowe, jesli nie da sie konkretnie okreslic charakteru zmiany.
_________________
Don't underestimate the things that I will do..
 
 
Ptaszenio 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 18 Kwi 2014
Posty: 1239
Skąd: Wrocław
Pomogła: 277 razy

 #492  Wysłany: 2014-05-08, 16:10  


Monika,
opis ostatniej tomografii (zmiana ogniskowa, a zatem patologia strukturalna wątroby) nie daje pewności, czy jest to sprawa niezwiązana z nowotworem, do tego mamy różnicę wielkości owego ogniska - 3 a następnie 5 mm, zatem doskonałą decyzją jest wykonanie badania PET. Nie oznacza to, że macie się zamartwiać, jest to po prostu odpowiednia diagnostyka. Trzymam kciuki za dobre wyniki!
 
monikaW 


Dołączyła: 16 Cze 2014
Posty: 6
Skąd: wielka brytania
Pomogła: 1 raz

 #493  Wysłany: 2014-06-17, 13:49  


Moniczko, jak się czuje Kasia?
od tak dawna nic się nie odzywasz.
Trzymam mocno kciuki!
Obie jesteście super dzielne babeczki.
_________________
Monika
 
monika1901 



Dołączyła: 12 Lut 2011
Posty: 278
Skąd: Bydgoszcz
Pomogła: 75 razy

 #494  Wysłany: 2014-08-19, 22:11  


mamy zmiany w wątrobie. są zbyt małe by zrobić biopsje. potwierdził to Pet, tomografia a jutro mamy rezonans. trzymajcie kciuki. jak będą wyniki napewno napisze
_________________
Wiara czyni cuda- choć czasem trudno w nią uwierzyć!
 
teska19 


Dołączyła: 26 Sie 2014
Posty: 1
Pomogła: 1 raz

 #495  Wysłany: 2014-08-26, 19:02  


Witam!!! Rak a w szczególności mięsak to jest wredna choroba ... dosłownie!!! Ameryki :-)tym stwierdzeniem nie odkryłam , ale chciałam powiedzieć , że jego też można pokonać !!! Jest to dłuuugi i bolesny proces leczenia. Nie chcę nikogo straszyć ani broń Boże dołować!!!! Tylko taka jest prawda..... W
wieku 10 lat zachorowałam na mięsaka kości ... szok, tragedia , koniec dzieciństwa..... Tak w tedy to wyglądało.... dziś mam 35 lat , jestem po amputacji lewej nogi , po 2 seriach chemioterapii (miałam po 5 latach przeżut do płuc), skończyłam szkołę średnią , studia jestem osobą aktywną zawodową , mam prawko:-) normalnie żyję i co najważniejsze nie mam przerzutów:-) Postanowiłam napisać ponieważ przeżyłam tą przebiegłą chorobę , wiem co ona znaczy i ile potrzeba szczęścia i mocnej psychiki. W internecie można wszystko wyczytać ....% przeżycia, szanse, rokowania.... ale to tylko potęguje strach... najważniejsze to uwierzyć w to , że będzie dobrze.Powodzenie leczenia tak na prawdę leży w naszej głowie!!!! Nie wolno się poddawać, trzeba dać sobie szansę, amputacja (w moim przypadku) nie była końcem mojego świata!!!! Cięzko było się mi z tym pogodzić, ale w końcu zrozumiałam , że mam tylko jedno życie i muszę o nie walczyć. Mam nadzieje, że to co napisałam choć trochę pomoże wam . Pozdrawiam
_________________
teska19
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group