W2017 w lipcu zakończyłam leczenie raka szyjki macicy ( operacja, radioterapia) G3 grupa I/IIA.
w styczniu 2018 miałam operowane przerzuty na wątrobie 2 guzy 7 i 4 cm. Był też guz 3cm gdzies w bliznach po pierwszej operacji. Obecnie otrzymuje chemię Paklitaksel i karboplatyna. jestem po 2 wlewie otrzymam 6lub8.
Jaka jest szanasa że taka chemia zniszczy ewentualne małe kilkumilimetrowe przerzuty? Ile można żyć po zdiagnozowaniu przerzutów. Mam dopiero 39 lat i małe dziecko, jestem załamana.
Nie podajesz żadnych konkretów więc trudno rozmawiać o szansach. Piszesz w różnych tematach o wątpliwościach ale mimo wątpliwości w tej chwili chemioterapia to jedyna Twoja szansa. Czy ten guz w bliźnie został też usunięty? Gdzie mogą być te małe przerzuty?
Generalnie dopiero po 12 miesiącach od zakończenia leczenia karboplatyną (i stwierdzeniu w TK że nie ma wznowy) można powiedzieć że rak jest platynowrażliwy i remisja może być nawet kilkuletnia. Jeżeli wznowa jest po 6-12 mies, to nadal przyjmuje się że karboplatyna działa i są przepisywane kolejne kursy chemii, niestety czas ich działania liczy się już tylko w miesiącach. Skup się teraz na dobrym odżywianiu żeby zachować jak najdłużej dobrą formę, bo chemioterapia to wyczerpujące leczenie.
a swoją drogą to były dobre czasy, kiedy było wyjaśnione za co kto dostaje. Ja te wątki czytałam i nie widzę w nich nic zasługującego na ostrzeżenie.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2018-05-10, 19:41 ] Zawsze jest wyjaśniane dlaczego jest ostrzeżenie i jest to widoczne dla administracji. Wybacz Gaba ale jeżeli ten punkt został przyznany to widocznie tak uznaliśmy za słuszne.
Marzenko ja tylko wspominałam jak było kiedyś, było to widoczne dla wszystkich i podlegało ocenie. No i inni wiedzieli czego unikać.
[ Dodano: 2018-05-11, 21:59 ]
Lucy czy lekarz Ci tego nie powiedział? Z chemią tak jest że nie wiadomo czy działa na tego konkretnego raka u tego określonego pacjenta. Bierze się w ciemno, oczywiście są wyniki statystyczne które pokazują jaka chemia daje odpowiedź w największym procencie w tym raku, ale konkretnie to jak Ci napisałam: po rezultatach się poznaje. Jeżeli ktoś ma guzy to po 2-3 chemiach można zrobić badania czy guzy się zmniejszają. U Ciebie nie ma czego badać, bierzesz naprawdę w ciemno i każdy miesiąc bez wznowy to na plus, bo poprawia rokowania na przyszłość.
[ Dodano: 2018-05-11, 22:14 ]
Onkolodzy zalecają po prostu dobre żywienie. Niestety sprowadza się to do jedzenia domowego, bo wszystkie półprodukty czy gotowe rzeczy zawierają więcej wypełniaczy i konserwantów niż produktów odżywczych. Unikaj wędlin, ciastek i kupnych słodyczy, czytaj uważnie etykiety. Jedz przyzwoite porcje mięsa, jajka (jeżeli nie szkodzą Ci na wątrobę) ryby, dużo warzyw różnych, mało pieczywa, pokochaj kasze i brązowy ryż. Taka dieta dzieciom też dobrze zrobi. Trzymaj się!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum