Witam Serdecznie;
Chciałbym bardzo poprosić wszystkich specjalistów(lekarzy) jak osoby które miały doświadczenie z guzem trzustki sprawie guza jaki wykryto u mojej Mamy. Wczoraj zebraliśmy dokumenty ze szpitali w jedną całość. Poniżej treść plus załączniki:
W
lutym 2012 roku wybrałam się do alergologa z powodu świądu skóry, który dokuczał mi od początku roku. Alergolog wykonał testy na alergię i stawiając diagnozę, że jestem uczulona na pewne produkty (żółtko, mandarynka, tuńczyk, dorsz itd.) przepisał mi
Zyrtec.
W
kwietniu pomimo stosowania się do tych zaleceń świąd się nasilił. Udałam się ponownie do alergologa, który przepisał mi
Rupafin (jedną tabletkę na czczo rano). Po kilku dniach zażywania leku dostałam silnych wymiotów, a świąd nie ustąpił.
Po trzech dniach zaczęłam żółknąć.
20-go kwietnia trafiłam do Szpitala Wojewódzkiego we Włocławku na Oddział Chirurgii Ogólnej, gdzie w tym samym dniu wykonano mi
USG jamy brzusznej (załącznik nr 1). Żółtaczka narastała.
23-go kwietnia wykonano
cholecystectomię. W czasie operacji stwierdzono guz głowy trzustki wielkości 3x4 cm, do badania histopatologicznego pobrano wyskrobiny z okolicy ujścia PŻW i punktaty z guza głowy trzustki oraz wykonano biopsję węzłów chłonnych trzustkowo-dwunastniczych. Wykonano też rewizję dróg żółciowych z zespoleniem przewodowo dwunastniczym.
30-go kwietnia wykonano
TK jamy brzusznej (załącznik nr 2).
Następne TK (załącznik nr 3 - dwie strony) wykonano
9-go maja w celu porównania z badaniem TK z 30-go kwietnia.
14-go maja wykonano
RM jamy brzusznej (załącznik nr 4), w którym stwierdzono guz o wymiarze 11x9 mm.
17-go maja opuściłam szpital z zaleceniami diety beztłuszczowej, Controloc 1 tabletka dziennie na czczo, No-Spa Forte 3x1 tabletka, do dalszego leczenia w Ośrodku referencyjnym. W wypisie napisano, że w badaniu doraźnym obecności komórek rozrostu złośliwego nie stwierdza się. (załącznik nr 5).
29-go maja miałam wykonywane kontrolne badania biochemiczne (załącznik nr 6). W tym czasie czułam się dobrze, przytyłam 6 kg.
15-go października zostałam skierowana na kontrolne badanie biochemiczne (załącznik nr 7) przed badaniem
TK jamy brzusznej -
17 października (załącznik nr 8), w którym stwierdzono powiększenie guza do rozmiarów 41x 51x 66 mm.
8-go listopada zgłosiłam się na wizytę do prof. Ireneusza Krasnodębskiego, który skierował mnie do Kliniki Chirurgii Ogólnej Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM w Warszawie na ul. Banacha 1a.
14-go listopada zostałam przyjęta na Oddział IIIB - Klinika Chirurgii Gastroenterologicznej.
22-go listopada wykonano
BAC/USG (załącznik nr 9 - górna część). Jednocześnie badanie markerów nowotworowych wykazało:
CRP - 21
Ca 19,9 - 62.
Z powodu niejednoznacznego wyniku, 29-go listopada wykonano
Laparotomię, zespolenie żołądkowo-jelitowe zaokrężnicze tylne (załącznik 11).
Podczas operacji pobrano wycinek do badania histopatologicznego i wykonano
badanie doraźne (śródoperacyjne) (załącznik nr 9 - dolna część), stwierdzające wycinek z naciekiem raka gruczołowego i tkankę zwłókniałą z naciekami zapalnymi.
6-go grudnia otrzymałam
rozpoznanie histopatologiczne po badaniu doraźnym z 29-go listopada (załącznik nr 10) o treści:
Fragment zwłókniałej tkanki z masywnymi naciekami zapalnymi typu przewlekłego. W jednym z brzegów ognisko atypowych gruczołów.
11-go grudnia opuściłam szpital (załącznik nr 12) z zaleceniami: dieta trzustkowo-cukrzycowa, ograniczenie wysiłku fizycznego, stała opieka internistyczna, konsultacja i dalsze leczenie onkologiczne. Rp Lipancrea a 16 tys - 3x1, Ketonal - doraźnie p.bólowo.
[ Dodano: 2012-12-13, 00:04 ]
W poniedziałek jestem umówiony do prof.Jassem polecono mi go.
Czytając parę wątków najważniejszy jest czas każda stracona minuta, godzina, doba powoduje, że ryzyko jest coraz większe dlatego zastanawiam się i proszę o pomoc jakie jeszcze badania moja Mama powinna zrobić. Chcemy zrobić jak najszybciej pet, Mama będzie miała jutro już skierowanie, tylko zastanawiamy gdzie zrobić - Warszawa, Bydgoszcz, może Gdańsk.
Jeszcze raz proszę was o pomoc