Czerniak złośliwy, Clark III, naciek 9 mm
Melanoma epithelioides partim fusocellulare typus nodularis cutis, exulcerans, T4bN1aM0
» Mój wątek na tym Forum «
Dziekuję za wsparcie
jutro prawdopodobnie będą wyniki, czy powinniśmy się przygotować do spotkania z lekarzem? Ostatnio wytyczne PUO okazały się wielce przydatne. Chciałabym być przygotowana na rozmowę co dalej w przypadku gdy węzły będą czyste, jak i w sytuacji przeciwnej. Jakie pytania zadać lekarzowi?
dziękuję za wszelkie wskazówki
Jeśli węzeł wartowniczy będzie bez przerzutów czerniaka to spytaj o wizyty i badania kontrolne (bo leczenie się zakończy) - i tego Wam z całego serca życzę
Jeśli zaś w wartowniku znajdą się komórki czerniaka to kolejnym krokiem będzie usunięcie regionalnych węzłów chłonnych.
Witamy,
mamy doskonałe wiadomości! Margines i wartownik czyste!
Jutro wizyta u onkologa.
Emocje trochę opadły, aczkolwiek zdajemy sobie sprawę, że wojna trwa.
Będziemy regularnie odwiedzać forum i zdawać relacje z naszej walki, bo możliwość komunikowania się z Wami jest jak rozmowa z najlepszym przyjacielem. Dziekujemy serdecznie.
Melanoma epithelioides partim fusocellulare typus nodularis cutis, exulcerans, T4bN1aM0
Witajcie,
wczoraj mąż był u onkologa omówić dalszy tok postepowania. Pani doktor zleciła USG blizny za 3 miesiące i tyle. Żadnych innych badań, powiedziała, że badania, różne, będą wykonywane naprzemiennie. Do tego okazało się, że za 3 miesiace nie ma już miejsc ( to akurat Święta). Mąż mial do wyboru za 2 albo za 4 miesiące.
Nie jestem przekonana czy to dobre podejście...
Myślę, że jednak powinnam była pójść razem z mężem na tę kontrolę. Człowiek sam, w konfrontacji z lekarzem nie jest w stanie podjąć dyskusji, dopytać, za dużo emocji.
Wiele dobrych rad jak postępować, walczyć i żyć z diagnozą nowotwór jest tu:
to szczególnie dla Ciebie Luika.
pozdrawiam i dziękuję!
Dziękuję
I to jest dla mnie bardzo ważne.
"Zapamiętaj, ty decydujesz, czy będziesz żył. Nie lekarz, nie rak. Ty! Kieruj się nadzieją. Jest taka lekarska anegdota: Jeśli pacjent uprze się żeby żyć, medycyna jest bezradna. Wszystko zależy od tego, czy rozdmuchasz iskrę nadziei, czy zapali się płomieniem, który oświetli ci przyszłość."
Witaj!
Ostatecznie, ze względu na czas oczekiwania na badania dłuższy niż 3 miesiące oraz, naszym zdaniem, niestosowanie się do wytycznych, zmieniliśmy przychodnię onkologiczną. Teraz mąż jest pod opieką onkologa, który zalecił USG pach, RTG platki piersiowej i boku. Ten lekarz zakwestionował USG blizny, ale powiedział żeby zrobić, bo spokój psychiczny jest najważniejszy. Mąż znalazł także dermatologa i jest już po pierwszej dermatoskopii. Będą one powtarzane co 3 miesiące, bo jest bardzo wiele znamion, które wymagają bacznej obserwacji.
Czujemy, że znaleźliśmy się pod dobrą opieką i to sprawiło, że wracamy pomału do normalności. Znowu dzieci, praca, przyjaciele wracają na pierwszy plan. Tylko czasem, jak przypominam sobie o czerniaku, a wyobraźnia podpowiada straszne obrazy, to doznaję mirkozawału. Ale to tylko na chwilę.
Jestem pełna podziwu dla Bubu, za to z jaką determinacją walczy o zdrowie. Rzucił palenie, zmienił dietę i zaczął uprawiać sporty. To wyszło na dobre całej naszej rodzinie.
Na forum zaglądam regularnie, to już chyba uzależnienie.
dziękuję za pamieć i pozdrawiam serdecznie!
Michalinko,
Cieszę się z wieści i że u Was jest wszystko dobrze. I TAK TRZYMAĆ cały czas:)
Dobrze też, że zmieniliście poradnię/lekarza skoro poprzedni nie budził waszego zaufania, bo mieć dobrego lekarza któremu się ufa to podstawa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum