Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam!
Niedawno dowiedzialam sie ze mam czerniaka breslow 0,2mm Clark II stopien.
Komponent IN SITU SSM, cechy regresji (-), Angioinwazja (-), JM-1/1MM2 - Naskorek!.
Bylam na konsultacji w CO w Warszawie ,ale prawde mowia to nic sie nie dowiedziam.
tylko tyle ze mam czekac na przyjecie do szpitala w celu wyciecia wartownika.
Jest to wczesne stadium bardzo niebezpiecznej choroby - czerniaka. We wczesnych stopniach zaawansowania (Clark I/II, grubość naciekania do 1 mm) wyleczalność sięga ponad 90% - 100%, więc głowa do góry. Pobranie węzła wartownika za wyjątkiem regionu głowy i szyi jest standardem postępowania w czerniaku i pozwala potwierdzić bądź wykluczyć ew. przerzuty do węzłów chłonnych regionalnych najbliższych ognisku pierwotnemu. Pozdrawiam
Dziekuje za odpowiedz!W Wyniku pisze komponent IN SITU SSM,JM1/1MM2 Naskorek! Co to oznacza .
_________________ Niedawno dowiedzialam sie ze mam czerniaka breslow 0,2mm Clark II stopien,owrzodzenie(-) angioinwazja(-),komponent IN SITU SSM,JM-1/1MM2-NASKOREK!Bylam na konsultacji w CO w Warszawie i czekam na badanie wartownika.Bardzo sie boje!!
_________________ Niedawno dowiedzialam sie ze mam czerniaka breslow 0,2mm Clark II stopien,owrzodzenie(-) angioinwazja(-),komponent IN SITU SSM,JM-1/1MM2-NASKOREK!Bylam na konsultacji w CO w Warszawie i czekam na badanie wartownika.Bardzo sie boje!!
Czy ktos wie co oznacza Inddeks Mitotyczny 1mm/1mm2 NASKOREK!
Mam takie pytanie czy na pierwsza kontrolna wizyte po wycieciu wartownika nalezy wykonac USG wezlow czy tylko USG jamy brzusznej,bo z tego stresu zapomnialam lekarza zapytac.Byla bym wdzieczna za odpowiedz.Pozdrawiam
Dzis zrobilam prywatnie Usg i pisze ze w prawej pachwinie jest widoczny wezel chlonny 10mm z zachowana hyperechogeniczna zatoka.Wizyte u onkologa mam 22 pazdziernika.Co oznacza taki zapis.
Echogeniczność (w ultrasonografii) to zdolność badanej struktury do odbijania fal dźwiękowych o wysokiej częstotliwości. Obszary o obniżonej echogeniczności nazywane są też hypoechogenicznymi, a o podwyższonej - hiperechogenicznymi. W obrazowaniu USG jako echogeniczność określa się jasność tkanki na obrazie, przy czym obszar o zaburzonej echogeniczności jest odpowiednio ciemniejszy (hypoechogeniczny) lub jaśniejszy (hiperechogeniczny) od otoczenia. Obraz hypoechogeniczny mogą dawać struktury miękkie, o zwiększonym ukrwieniu, natomiast hiperechogeniczny struktury twarde i zbite takie jak kości, zwapnienia a także gazy. Zbiorniki płynów, takie jak torbiele, krwiaki, tętniaki, ropnie dają obraz normoechogeniczny (bezechowy).
Guzy złośliwe najczęściej są hypoechogeniczne.Wielkośc też nie jest jakaś niepokojąca do 10 mm to norma
Jęśli onkologowi wyda się podejrzany napewnoo czeka cię biopsja cienkoigłowa.
Pozdrawiam i trzymam kciuki.
[ Dodano: 2010-10-08, 20:11 ]
PS.Możesz też zadzwonić i zapytać lekarza czy w takim przypadku nie przyjmie Cię wcześniej zawsze dobrze skontaktować sie z lekarzem, chociażby dla uspokojenia nerwów.
Bardzo dziekuje za odpowiedz.Wlasnie rozmawialam z lekarzem i powiedzial zeby sie nie martwic.Poniewaz jeszcze noga nie wygojona i moze byc to przyczyna i ze to wezel odczynowy.POzdrawiam!!!
Wiem,wiem ale to tylko tak sie mowi .Dzis mnie zakulo w boku i juz polecialam na USG(prywatnie).Moj onkolog troche nakrzyczal na mnie ze zaczynam kombinowac,bo tak naprawde to niedawno mialam biopsje wartownikow i usg pachwin mam zlecone dopiero w grudniu.Ale ja zawsze bylam hipochondrykiem i chyba tak zostanie.Pozdrawiam Cie jeszcze raz!!!!!!!!!!!!Dziekuje za mile slowa!!
Droga Myszko,
może to wcale nie takie złe być hipochondrykiem. Pewnie dzięki tym skłonnościom udało Ci się odkryć paskudę we wczesnym stadium i ostro się za niego zabrałaś.
Trzymam kciuki aby wszystko było dobrze.
Ale z okazjonalnymi badaniami nie przesadzaj za często.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum