Pytam, bo właśnie czytałam w wątku bodajże Eweluty, ze jej mąż nie dostał Gamma Knife ze względu na to, ze miał 5 zmian w mózgu i to już go dyskfalikowalo. Dobrze, ze idziesz do Poradni Bólu, niech Cię w końcu trochę "odbólują". Trzymaj się, dasz radę
Mam już wynik MRI głowy, niestety wskazują na to że jest więcej zmian niż 4 co powoduje zdyskwalifikowanie mnie do Gamma Knife i naświetlania miejscowego które jak już wspomniałam mniej inwazyjnego, no cóż postaram się jakoś to znieść, tymczasem cytuję wynik :
'' W obu półkulach mózgowych, w lokalizacji obwodowej obecne liczne zmiany ogniska meta wielk.od 3mm do max 12mm o sygnale zbliżonym do istoty białej, które ulegają silnemu wzmocnieniu kontrastowemu. Większość ognisk otacza strefa obrzęku cytotoksycznego w przyległej tkance mózgowej zakrętów. Największe ognisko ( 12mm) przysierpowo w lewym płacie czołowym powoduję obrzęk zakrętu obręczy, drugie co do wielkości (10mm) w rowku bocznym pogranicza czołowo-skroniowego.
Wn.: Meta do opon mózgowych
To się dzieje w mojej głowie, za wiele nie rozumem ale brzmi strasznie, w czwartek start z radioterapią no i chyba czas pożegnać się z włoskami prawda?
DulceAmargo, mam bóle,zawroty głowy i uczucie jakby przygniatania w czaszce, żadnych leków jeszcze mi nie podano, będę pytać w CO
[ Dodano: 2016-09-06, 17:33 ]
i chciałam tylko dodać że te objawy nie są w jakimś mega nasilonym stopniu, staram się funkcjonować normalnie, mam nadzieję że mój stan nie pogorszy się z dnia na dzień
U mojej mamy początkowo to nie przerzuty dawały objawy, tylko właśnie duże obrzęki wokól zmian, dlatego zapytałam czy dostajesz coś przeciwobrzękowo.
Mojej mamie też włosy się posypały jakieś 2 tygodnie po naświetlaniach, ale same naświetlania nie dawały żadnych skutków ubocznych. Ile będziesz miała dni radioterapii?
wronka, wiesz rozumiem Cię, wiele lekarzy specjalistów nie bardzo wiedziało co mi powiedzieć, ponieważ mój przypadek jest bardzo rzadki, podobno udokumentowano bodajże 7 na świecie..co do włosów dziś ścięłam żeby mniej duszę bolało..trochę szkoda bo długie do pasa, jedyny pozytyw że mogę je oddać dla fundacji- niech na peruczkę dla kogoś będą..
arawis, onkolog chce bym mogła kontynuować wlewy, ale mówi że najpierw musimy opanować sytuację z moim mózgiem, wszystko zależy od mojej kondycji więc czas pokaże
[ Dodano: 2016-09-06, 23:01 ] DulceAmargo,jeszcze nic nie wiem, w czwartek dopiero pierwsze spotkanie z Panią radiolog
Część postów została wydzielona do wątku w dziale Tu trzymamy kciuki. Bardzo proszę o trzymanie się podziału na działy merytoryczne dotyczące choroby i leczenia pacjenta, oraz na działy niemerytoryczne. Pozdrawiam serdecznie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Witajcie
Jestem juz w szpitalu, po wczorajszym spotkaniu z pania radiolog zostalam umowiona na wizyte w Centrum Gamma Knife, tam mimo szczerych chęci podjęli decyzję ze jednak w moim przypadku bedzie dla mnie korzystniej zrobic radio calego mózgu, a więc mam 10 dni radio, jestem już po pierwszym naswyietlaniu, dostalam leki przeciwobrzekowe i
[ Dodano: 2016-09-09, 07:36 ]
Witajcie
Jestem juz w szpitalu, po wczorajszym spotkaniu z pania radiolog zostalam umowiona na wizyte w Centrum Gamma Knife, tam mimo szczerych chęci podjęli decyzję ze jednak w moim przypadku bedzie dla mnie korzystniej zrobic radio calego mózgu, a więc mam 10 dni radio i dostalam leki przeciwobrzekowe dexamethason po którym za pewne spuchne
Bo wykryli u niego chorobę w bardzo zaawansowanym stadium i miał mnogie przerzuty do mózgu -największy wielkości cytryny. Pierwsze dni dostawał schemat 8-8-4
A jak u Ciebie? Jakiej mocy Masz naświetlania? Długo trwało robienie maski?
wronka, z ta mocą to juz nie dopytalam bo bylo straszne zamieszanie, po konsylium co chwile byla zmiana decyzji, najpierw próba z Gamna Knife, potem zdecydowali ze 5 dni radio a koniec koncow dali 10 dni i powiedzieli mi tylko ze te 10 dni wyjdzie tyle samo jak 5 dni, wiec moze rozlozyli mi na mniejsze cząstki zebym miala mniej powikłań, nie wiem
[ Dodano: 2016-09-09, 19:51 ] krystyna48, sciskam Was dziewczęta
syla127,
Za dwa tygodnie zamierzam jechać przez Rzeszów, strzeż się!
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum