Termin "nowotwór" nie jest zarezerwowany tylko dla groźnych chorób, potocznie zwanych "rakami" - to określenie wszelkich tkanek innych niż anatomicznie prawidłowe dla danego obszaru. Np. nowotworem (łagodnym) jest każdy "pieprzyk" na skórze.
W tym sensie lekarz mógł napisać, że widział w trakcie gastroskopii właśnie "nowotwór" czyli coś, czego normalnie tam niema. Natomiast same nowotwory mogą być już rozmaite i cechować się całkowitą łagodnością, albo dużą agresją.
Lekarz widział jakieś "ciało obce" czy jak wolisz "narośl" i miał obowiązek zaraportować to w opisie.
Trzymam kciuki za dobry wynik!
Dzieki wszystkim za wsparcie. Mam nadzieje ze bedzie dobrze i to cos niegroznego Troche zle sie odzywialem i zle sie czulem, od kilku dni postanowilem zmienic zle nawyki i tak jakby czuje sie lepiej, nie jest mi niedobrze, nie odczuwam zadnego pieczenia. Trzeba miec nadzieje
Robert napisałam 'na oko' bo narzędziem pracy podczas gastroskopii jest dosłownie oko lekarza i endoskop. Każdą zmianę patologiczną lekarz mógł tak określić, więc naciek npl nie jest nieprawidłowy. Teraz nic Ci nie doradzimy bez konkretnego wyniku badania histopatologicznego.
Pytałam o refluks- cóż, objawy opisane przez Ciebie odpowiadają również najczęstszym objawom refluksu i to może być ich przyczyna. Teraz należy jednak różnicować zmianę między łagodną i złośliwą, przez Internet i bez wyniku Ci nie pomożemy. Wiem, że to bardzo ciężkie, ale ochłoń trochę i poczekaj na wynik.
Robercie, wiem, że to trudne, ale tak jak pisali poprzednicy trzeba cierpliwie czekać na wyniki histopatologii. Postaraj się nie rozmyślać za dużo o tym i nie "gdybać". Zajmij się czymś, rób co lubisz (książka, film, krzyżówka-ja tak robiłam). Może nie doczytałam; kiedy spodziewasz się wyników? Pozdrowienia
Witam ponownie, w tym momecie czekam na dokladniejsze wyniki, ale mam takie pytanie. Co robi sie w przypadku przerzutow do watroby i pluc? Operacja? Czy moze pozostaje tylko leczenie paliatywne?
W zależności od wyników ,wątroba się szybko odbudowuje jeśli jest jakiś malutki przeżut(moj tata miał operację watroby ) teraz ostatnio wątroba była cała metastatyczna ,zero wolnego miąszu do tego wysoka bilirubina spowodowała żółtaczkę wiec nie było już co operować :((
_________________ Tatulek [*] 12-12-2011 godz 7:50 .Spoczywaj w Pokoju.
A co z plucami? Tam jest niby jakas mala plamka, co to okaze sie jak przyjda wyniki. No nic, narazie trzeba czekac, jak bede wyniki okaze sie co dalej. Dzieki
[ Dodano: 2011-12-27, 20:25 ]
Jutro postaram sie wpisac to wszystkie wyniki, narazie mam tylko TK niestety
TK klatki, tak? No zobaczymy, ja wciąż trzymam kciuki. "Cień" nie zawsze znaczy przerzut, a przerzut nie zawsze znaczy koniec leczenia. Mimo wszystko jeśli zdiagnozuje się przerzut w przypadku ca przełyku to niestety wyniki leczenia nie są optymistyczne.
Pozdrawiam i czekam na wyniki
_________________ Practise random kindness and senseless acts of beauty.
Dobro jest w każdym z nas.
Zobaczymy. Cos jest na plucach i guz hypodensyjny wzmacniajacy sie po podaniu kontrastu na watrobie. Co to na watrobie moze byc jeszcze? Sa jeszcze jakies inne guzy o takiej charakterystyce?
Witam ponownie, niestety nie mam przy sobie opisu TK, ale najwazniejsze rzeczy pamietam. Wiec tak:
1. TK, a w nim podejrzenie meta do pluc i watroby. W watrobie hypodensyjna zmiana o srednicy okolo 3cm wzmacniajaca sie po podaniu kontrastu
2. Zrobili mi nastepnie jakies badanie tych pluc (dokladnie nie wiem, cos na B chyba) i wynik: "W popluczynach plucnych nie stwierdzono komorek nowotworowych". Czy to oznacza ze nie ma przerzutu do pluc? Czy taki wynik nie daje calkowitej pewnosci
Niestety podczas ostatniej wizyty, lekarz stwierdzil, ze nie kwalifikuje sie do operacji a na chemie jestem za slaby. Tak wiec, niedlugo zaczynam radioterapie. Lekarz powiedzial, ze jesli moj stan sie poprawi (guz krwawi) to byc moze uda sie podac chemie a nastepnie operacja. Czy radioterepia ma jakis sens w takim przypadku? Jest bardzo zle?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum