Witam
Długo nie pisałem, bo byłem chory
Opiszę swoje perypetie, może kogoś zainteresuje, a admin nie skasuje.
Tak jak pisałem wcześniej poszedłem na wycięcie węzłów chłonnych. Coś tam w biopsji nie spodobało się lekarzom.
Na początek wkleję co chcieli ze mną zrobić, co musiałem podpisać i takich informacji nie ma na forum(każdy to dostaje przed operacją.Niektórzy czytają, niektórzy nie czytają(nie wiem dlaczego nie czytają, może aby się nie wystraszyć?). Ja czytam i robię fotki(tak najszybciej, bo skanera nie ma pod ręką, a ten dokument po podpisaniu jest zabierany. Jest oczywiście dostępny gdzieś ...)
Fotkę przerobiłem OCR'em na tekst, żeby nie było szarości foty, jest tam trochę literówek, ale to robi automat i nie poprawiałem.Każdy się skapnie, jeżeli w ogóle będzie się to chciało czytać.
"ŚWIADOMA ZGODA PACJENTA NA WYKONANIE ZABIEGU OPERACYJNEGO
I dane pacjenta
.....
II. Nazwa procedury medycznej lub zabiegu
WYCIĘCIE WĘZŁÓW PACHOWYCH (LIMFADENEKTOMIA P ACH OWA)
III. Opis choroby będącej powodem zgłoszenia się pacjenta
Rozpoznano u Pani/a* chorobę nowotworową, która drogami chłonnymi przedostała się do węzłów chłonnych pachowych. To rozpoznanie zostało postawione na podstawie badania mikroskopowego materiału pobranego w czasie punkcji cienko igłowej lub gruboigłowej węzła chłonnego. W niektórych przypadkach rozpoznanie przerzutu ustalone zostało po wykonaniu biopsji węzła wartowniczego.
We wszystkich wyżej wymienionych sytuacjach wskazane jest dalsze wycięcie węzłów chłonnych jamy pachowej i ponowne badanie mikroskopowe wszystkich usuniętych węzłów ,chłonnych.
Patomorfolog bada wycięte węzły, aby ocenić, czy są objęte procesem chorobowym, ponieważ od tego zależy następna faza leczenia. Po uzyskaniu wyniku badania histopatologicznego lekarze z zespołu interdyscyplinarnego podejmą decyzję o Pani/a dalszym leczeniu.
IV. Opis przebiegu proponowanej procedury medycznej lub operacji.
Operacja przeprowadzana jest w znieczuleniu ogólnym lub dożylnym
(dokładnych informacji na temat znieczulenia i jego możliwych powikłaniach udzieli lekarz anestezjolog podczas badania). W trakcie operacji chirurg usuwa większość węzłów chłonnych, pozostawiając te, które odprowadzają chłonkę z ręki. Część węzłów chłonnych ukrytych jest w tkance tłuszczowej pachy, którą chirurg też usuwa. Dlatego po zabiegu chirurg nie jest w stanie odpowiedzieć, ile węzłów chłonnych zostało usuniętych.
Patolog oceni wszystkie pobrane węzły chłonne, także te zawarte w tkance tłuszczowej i określi ich ilość. (Ilość węzłów chłonnych może być inna u każdego człowieka). Patolog także oceni, czy węzły chłonne są objęte procesem nowotworowym, ponieważ od tego zależy następna faza leczenia.
Opis dostępnych metod leczenia.
Należy podkreślić, że obecnie podstawą leczenia przerzutów do węzłów chłonnych pozostaje leczenie operacyjne, Do innych metod leczenia należy chemioterapia i radioterapia, która może być u Pana/Pani zastosowana jako leczenie uzupełniające po operacji, Decyzja o jej zastosowaniu zostanie podjęta po operacji i uzyskaniu wyniku histopatologicznego (mikroskopowego) ze wszystkich wyciętych węzłów chłonnych.
VI. Opis powikłań standardowych związanych z proponowaną procedurą medyczną lub operacją.
Zabieg operacyjny nie przebiega identycznie u każdego chorego.
Zależy to od jego budowy anatomicznej, stanu odżywienia, stopnia zaawansowania choroby pierwotnej i chorób współistniejących, wieku pacjenta oraz od jego stanu ogólnego, Różne, trudne do przewidzenia trudności techniczne występujące podczas zabiegu operacyjnego mogą spowodować, że pomimo starań lekarzy podczas operacji, jak i po jej zakończeniu może dojść do wystąpienia powikłań, Do powikłań tych należą:
. krwawienia śródoperacyjne i pooperacyjne, niekiedy wymagające ponownej operacji;
. uszkodzenie innych narządów np, nerwów czuciowych przebiegających w jamie pachowej, co może powodować zaburzenie czucia skóry ramienia po stronie operowanej lub brakiem czucia skóry w ok, rany operacyjnej;
. całkowite lub częściowe rozejście rany na skutek powikłań jej gojenia lub zaburzeń ukrwienia wymagające ponownej interwencji chirurgiczne;
. zakażenie rany pooperacyjnej na skutek infekcji, co prowadzi do przedłużenia gojenia dłuższego czasu hospitalizacii gorszego efektu kosmetycznego i osłabienia rany, wy uz J ,
, W tkie Operacie Wykonywane w obrębie naczyń i węzłów chłonnych wiążą blizny, szys J .
, d. Szonym ryzykiem zakażenia rany pooperacyjnej przez baktene
SIę z po wyz
znajdujące się w okolicy pachowej;
[tutaj fota rozmieszczenia węzłów, abym wiedział gdzie one są.
foty nie daję]
Najczęściej pacjenci po wycięciu węzłów chłonnych pachowych czują się całkiem dobrze i nie skarżą się na żadne powikłania pooperacyjne. Czasem występują jednak efekty uboczne takie jak:
. zbieranie się chłonki w okolicy pachy - wówczas może być konieczne nakłucie okolicy rany pooperacyjnej i odciągnięcie nadmiaru chłonki; nakłucia powtarza się aż do czasu gdy chłonka przestanie gromadzić. U każdego pacjenta wymagana jest różna ilość nakłuć,
. niewydolności układu limfatycznego, czyli utrudnionego przepływu
chłonki z jednoczesnym gromadzeniem się jej w tkance podskórnej kończyny górnej po stronie operowanej. Obrazem tego jest występujący w różnym stopniu wtórny obrzęk limfatyczny kończyny;
Aby zmniejszyć ryzyko tego powikłania każdy pacjent po wycięciu węzłów chłonnych kierowany jest na konsultację w zakresie profilaktyki przeciwobrzękowej;
U niektórych pacjentów może wystąpić ograniczenie ruchomości w stawie barkowym po stronie operowanej, powikłania związane z zakładaniem i obecnością wkłuć dożylnych
(miejscowa infekcja, krwiak, obrzęk, zakażenie wkłucia);
Tworzenie się zakrzepów w układzie żylnym, co zagraża: zakrzepicą
naczyń kończyn górnych i dolnych, a w przypadku oderwania się
zakrzepu zatorem tętnicy płucnej lub mikrozatorowością płuc;
powstawanie zatorów tętnic, które mogą powodować między innymi
zawał serca, udar mózgu lub zamkniecie innych tętnic obwodowych;
powikłania ze strony układu krążenia - nasilenie niewydolności
krążenia, zaburzenie rytmu serca, niewydolność mięśnia sercowego;
Niekiedy mogą wystąpić uszkodzenia lub oparzenia skóry przez
środki dezynfekujące lub prąd elektryczny stosowane podczas zabiegu;
Alergie na leki stosowane w okresie okołooperacyjnym - szczególnie leki stosowane podczas znieczulenia, antybiotyki oraz środki przeciwbólowe;
Rozległe i zniekształcenia blizny, ktore mogą powstawać w przypadku skłonności osobniczych lub powikłania w procesie gojenia, a także na skutek pooperacyjnej radioterapii na okolice jamy pachowej;
. Zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu B i C (tzw, żóhaczki zakaźnej) lub wirusem HIV;
. Uszkodzenie gałązek nerwów skórnych, powodujące czasowe lub
stałe zaburzenie czucia okolicy bliny pooperacyjnej;
. Wznowa procesu nowotworowego jak również powstawanie przerzutów odległych;
VII. Opis zwiększonego ryzyka powikłań w związku ze stanem zdrowia pacjenta (Miejsce w formularzu do indywidualnego wypełnienia przez lekarza opiekującego się pacjentem)
VIII. Opis prognozy pooperacyjnej i powikłań odległych
Po zabiegu operacyjnym pozostaje Pani/Pan zazwyczaj w sali pooperacyjnej (zazwyczaj kilkanaście minut do kilku godzin), gdzie monitorowane są podstawowe funkcje ,życiowe - ciśnienie krwi, akcja serca, wydolność układu oddechowego, co pozwala zagwarantować maksymalnie bezpieczną opiekę medyczną bezpośrednio
po zabiegu i znieczuleniu, W sali tej najczęściej nie są możliwe
odwiedziny bliskich, Następnie będzie Pani/Pan przetransportowana
do oddziału chirurgii, Przeprowadzona operacja najczęściej wymaga
w pierwszych dobach podawania płynów dożylnie, Wyjątkiem od tej
sytuacji jest zabieg operacyjny przeprowadzony w znieczuleniu
miejscowym i dożylnym - w tym wypadku będzie Pani/Pan mogła
przyjmować płyny i pokarmy drogą doustną w tym samym dniu, ale
decyzjaO rozpoczęciu żywienia doustnego jest podejmowana przez
lekarza "
Po takim tekscie nikt normalny by tego nie podpisał. Ludzie czytają ulotki na lekarstwach i się boją.
Dobre wieści to takie, że operacja się udała - pacjent(czyli Ja) przeżył i może coś napisać
Pobyt w szpitalu był miły, regularne smaczne posiłki, rozrywka(kino w szpitalu - filmy jak dla mnie miały za bardzo optymistyczne zakończenia, aż chciałoby się żyć, ale to tylko na filmach tak jest, koncerty).
Teraz konkret. Po usunięciu węzłów chłonnych pachowych cała procedura rehabilitacji, stylu życia a także konsekwencje prawne (ZUS, stopień niepełnosprawności itp) jestem traktowany jak Amazonki, czyli Amazonek
To Amazonki wywalczyły pewne prawa.
O rehabilitacji: Po operacji przyszła śliczna Pani i zaprosiła mnie na rehabilitację. Panie powitały "rodzynka". Oczywiście jak coś robię to podchodzę do tego poważnie. Przekonałem się na własnej skórze, jak ważne są ćwiczenia. Już w czasie pobytu ćwiczyłem (na youtube jest film, słowo kluczowe - "instruktaż przeciwobrzękowy po usunięciu ...wco"). W tym miejscu napiszę, aby wszyscy którzy mieli wycięte węzły, czy to z pachy lub pachwiny, ćwiczyli. W kilku wątkach w tym dziale czytałem, że komuś puchnie noga, czy ręka.
Zabawne dla mnie jest to, że w rehabilitacji skierowanej do mnie są słowa "przenieś ręce do tyłu, w górę, tak jakbyś zapinała stanik". Nigdy nie zapinałem stanika, raczej odwrotnie
To na razie tyle, chciałem jeszcze napisać o trójkącie, amazonki wiedzą w czym rzecz.
Niedługo będą wyniki z tych usuniętych węzłów.
Pozdrawiam