Witam,
dawno mnie tu nie bylo,bo troche dzialo sie u mnie..od tygodnia jest naprawde dobrze.
Jestem po pierwszym badaniu PET i dzis otrzymalam wyniki,jutro jade znowu do szpitala,ale nie wiem czy wytrzymam do jutra i czy przespie noc..czy jest ktos tutaj,kto zna sie na odczytywaniu wynikow PET i mi pomoze w interpretacji??
Rozpoznanie: Chłoniak nieziarniczy (DLBCL) kości udowej lewej.
Problem kliniczny: Ocena skuteczności leczenia.
Sposób wykonania badania:
18F-FDG (MBq): 275 MBq
Akwizycję przeprowadzono po 60 minutach od podania 18F-FDG.
Glikemia przy podaniu radioznacznika wynosiła 89 mg/dl.
Pomiary SUVmax w rekonstrukcji GE®Q.Clear, skorygowane do beztłuszczowej masy ciała (lean body mass).
Wychwyt 18F-FDG w łożysku naczyniowym śródpiersia (MBPS) na poziomie SUVmax = 1,8
Wychwyt 18F-FDG w wątrobie na poziomie SUVmax = 2,8
Opis badania:
Głowa i szyja:
Fizjologiczny wychwyt 18F-FDG.
Węzły chłonne niepowiększone, nieaktywne metabolicznie.
Pogrubienie śluzówki obu zatok szczękowych: prawej do 10 mm, lewej do 17 mm, obustronnie bez aktywności 18F-FDG.
Klatka piersiowa:
Fizjologiczny wychwyt 18F-FDG.
W segm. 4 płuca prawego podopłucnowy guzek śr. 4 mm.
Poza tym miąższ płucny wolny od zmian ogniskowych.
Węzły chłonne śródpiersia i pachowe niepowiększone, nieaktywne metabolicznie.
Jama brzuszna i miednica:
Śledziona niepowiększona, w przekroju czołowym do 124 mm, z wychwytem 18F-FDG niższym niż w wątrobie i bez
ognisk wzmożonego wychwytu 18F-FDG.
Prawidłowy obraz pozostałych narządów jamy brzusznej i miednicy, bez ogniskowych zaburzeń metabolizmu 18F-FDG.
Węzły chłonne jamy brzusznej, miednicy i pachwinowe niepowiększone, nieaktywne metabolicznie.
Układ kostny:
Stan po częściowej resekcji guza okolicy uda lewego.
Dyskretnie zwiększona przebudowa kostna w obrębie szyki i okolicy międzykretarzowej lewej kości udowej z rozlanym,
obszarem nieco zwiększonego wychwytu 18F-FDG (SUVmax = 2,1 vs 1,4 po stronie prawej) w okolicy międzykrętarzowej
lewej kości udowej.
Wnioski:
Badanie PET ujemne: rozlany, umiarkowanie zwiększony wychwyt 18F-FDG w okolicy
międzykrętarzowej lewej kości udowej (Deauville = 3).