U nas ok.Tata poszedł z bolącvm udem do ortopedy,ten pomacał i nie wyczuł nic,stwierdził że badanie PET by wychwyciło jakąś niepokojąca zmianę.Zalecił Tacie dalsze uprawienie sportu,Jednak we wtorek Tata dla świętego spokoju idzie do Onkologa,tak na wszelki wypadek.Czuje się ok,znowu uprawia sport.
Witam, a więc Tata dostał skierowanie na rtg uda. Pierwsze rtg nic nie wykazało, ale onkolog kazał powtórzyć. Zaraz napisze wynik i proszę o interpretację, przy czym zaznaczam, że Tate bolało udo,w marcu miał PET - nic nie wykazał. Drugie rtg które robił wczoraj wykazało torbiel kostną. Onkolog widział zdjęcie i powiedział, że to sprawa ortopedy bo nie ma zmian onkologicznych. Że badanie PET tego nie widziało, ponieważ nie wykazywało zmian metabolicznych. Czy ktoś by mógł się wypowiedzieć na temat wyniku i co dalej robić i jak wygląda leczenie torbieli kostnej?
RTG STAWU biodrowego lewego oraz bliższego i dalszego odcinka kości udowej lewej bez objęcia stawu kolanowego - ap i skośne
Na zdjęci a-p w rzucie trzonu kości kuleszowej odgranicza się obrączkowate zacienienie ok. 2 x 3 cm - torbiel kostna? Drobne wyostrzenia kostne na krawędziach paniewki kości biodrowej lewej z nieznacznie wzmożoną sklerotyzacją podchrzęstną stropu paniewki. Poza tym szerokość szpary stawowej oraz obrys i struktura objętej radiogramem części kości udowej lewej bez widocznej patologii.
Możemy sugerować się jedynie opisem radiologa - że zmiana wygląda na torbiel kostną, a więc nie ma związku z nowotworem.
Co do leczenia - to już kwestia ortopedyczna, nie onkologiczna
Dziękuję za odp.Jak zobaczyłam w opisie to zacienienie to nogi się pode mną ugieły.Bo jak Tata jeszcze nie wiedział,że ma raka płuc,na zdjęciu rtg było zacienienie,ale guzowate,stąd mój strach.
No więc Tata był u ortopedy i ten powiedział,że udo go boli,ale to nie od tej torbieli ..Że ta torbiel jest ja kości,ale to nie od tego go boli.Przepisał Majamil(przepraszam jeśli źle napisałam nazwę leku) i powiedział,że nie ma się co martwić,bo to torbiel,nie przerzut,nie zmiana onkologiczna.Hmm Tata ma zamiar iść prywatnie do ortopedy skonsultować to.Dodam,że myślelismy że będzie operacja,że będą mu wycinać torbiel,a nie będą.Po tym Majamilu przestaje go boleć.Nic zobaczymy co będzie dalej.
U nas nadal ok.Pogłębiamy diagnostyke odnośnie bólu uda,4 lekarzy wykluczyło problem onkologiczny(w tym onkolog).Tata dostał inne zastrzyki,lekarz chirurg twierdzi po zbadabiu uda,że nic nie znalazł...Nie wiem czemu to boli,
Po kolejnej wizycie u chirurga, zastrzyki nie pomogły,zaczeło boleć jeszcze bardziej. Chirurg stwierdził,że w lewym udzie jest mniejszy puls niż w prawym (nie wiem co to oznacza) i wyslał Tatę na badanie Dopplera-15 lipca.
Przyścienne zmiany miażdżycowe w tętnicach kończyn dolnych nie powodujące jednak istotnych zaburzeń hemodynamicznych. Widma przepływów w tętnicach kończyn dolnych o dwu i trójfazowym charakterze o zachowanych prawidłowych wartościach maksymalnych prędkości przepływu. Aorta nieposzerzona.
Lekarz ten jest radiologiem i powiedział, że ten ból nie pochodzi od torbiela którego wcześniej wykazało zdjęcie rtg, że może to być nerwoból,Ale to jest mocny ból..Już nie wiemy co dalej robić.Onkolodzy wykluczyli,że to przerzut do kości,na scyntygrafię skierowania nie chcą dać.Radiolog zasugerował,że to może być od kręgosłupa ten ból uda...
[ Dodano: 2013-07-19, 17:25 ]
w sierpniu Tata ma kolejna wizytę kontrolną u Onkologa,zobaczymy co wtedy powie.Najlepsze jest to że noga boli codziennie,ale nigdy nie przy wysiłku fizycznym
Witam! Mój tata miał operację na początku września (też lewe płuco).Jeszcze nie ma wyników badania wycinka. Czy po operacji Twojemu tacie zbierał się płyn w opłucnej? Bardzo proszę o odpowiedź.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum