Witam serdecznie.
Kilka dni temu dostałam wynik cytologiczny.
Niepokoi mnie on dlatego też postanowiłam zasięgnąć informacji na tym mądrym forum.
Proszę o interpretację. Zaznaczę, że jestem umówiona na jutro na test na obecność HPV DNA
i kolposkopię.
Oto on:
Obraz cytologiczny nieprawidłowy.
Nieprawidłowe komórki nabłonkowe.
Komórki nabłonka wielowarstwowego płaskiego.
Nie można wykluczyć zmiany śródpłaskonabłonkowej dużego stopnia HSIL ( ASC-H ).
Komórki gruczołowe
Atypowe / AGC /
Zalecenia: Wskazana kolposkopia i werryfikacja histopatologiczna
Uprzejmie prosimy o zwrotną informację o wyniku badania histopatologicznego po zaleconej
weryfikacji.
Dziś po badaniu kolposkopowym dostałam wynik i bardzo proszę o jego interpretację.
Dotychczasowe leczenie i wyniki patomorfologiczne.
Ocena ogólna.
Rodzaj strefy przekształceń nabłonkowych- TZ-3
Nabłonek wielowarstwowy płaski:
prawidłowy
Nabłonek wielowarstwowy płaski metaplastyczny:
otwarte cewy gruczołowe
Lokalizacja zmiany:
w obrębie strefy przekształceń
Stopień 2 (zmiany dużego stopnia) zbielenie nabłonka dużego stopnia po próbie octowej, szybkie pojawienie się zbielenia nabłonka po próbie octowej, wyniosłe poletkowanie ( mozaika).
Nie można wykluczyć zmiany śródpłaskonabłonkowej dużego stopnia HSIL ( ASC-H ).
Komórki gruczołowe
Atypowe / AGC /
Agnieszka Król napisał/a:
Stopień 2 (zmiany dużego stopnia) zbielenie nabłonka dużego stopnia po próbie octowej, szybkie pojawienie się zbielenia nabłonka po próbie octowej, wyniosłe poletkowanie ( mozaika).
Są to zmiany jeszcze przed stadium inwazyjnym nowotworu złośliwego, ale już wymagające podjęcia odpowiedniego leczenia - miejscowego usunięcia zmiany i dalszej okresowej kontroli.
Odpowiednie postępowanie powinien zaproponować lekarz, który zlecił wykonanie tych badań.
Pozdrawiam i witam Cię na forum.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Dziękuję ślicznie za odpowiedź.
Czyli mówiąc krótko jest to nowotwór złośliwy nieinwazyjny?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2025-01-17, 23:01 ] Nie. Jest w stadium przedinwazyjnym. Nie leczony rozwinie się w stadium inwazyjne.
[ Dodano: 2025-01-18, 07:35 ]
Zapomniałam pod wpływem emocji przywitać się tu na forum i jeszcze raz podziękować za odpowiedź. Mam wyznaczoną operację podczas której zostaną pobrane wycinki do badania histopatologicznego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum