Kasiu, fachowcem medycznym nie jestem, ale moim zdaniem wynik USG, który tu przedstawiłaś, jest w porządku - nie uwidoczniono zmian meta, narządy są ok.
Co do skierowania na MR - uważam (ale to tylko moje zdanie), że możesz lekarza poprosić o skierowanie na rezonans - to dokładniejsze badanie od usg, ale może być tak, że lekarz Ci odmówi teraz, choćby z tego powodu, że obecne USG jest ok. Choć z drugiej strony biorąc pod uwagę czas oczekiwania na badanie - to może te skierowanie dostaniesz. Zapytaj, bo to przecież Wasza walka. Co do reszty - nie wypowiem się.
Po męża pierwszej operacji były zalecenia lekarskie: Wskazane badania genetyczne.
...dlatego pytam czy w czasie chemioterapii można takowe badania zrobić?
_________________ Kacha712
przytul mnie życie mocno!...
Męża (tata-jelito grube,mama i brat zmarli na płuca z dalszej rodziny też umierali na nowotwory)
Drugi brat przy kolonoskopii miał usuniętych 6 polipów.
Lekarze po operacji męża powiedzieli,że mogą być obciążeni ryzykiem genetycznym i wskazane były badania.
Pozdrawiam.
Lekarz prowadzący męża wydał mu taki oto wynik badania i wspomniał, że można zastosować terapię tymi lekami... dodam, że mąż na chemię jeździ sam i nic konkretniej nie pyta się lekarza (gdybym była z nim może wiedzielibyśmy coś więcej)
a tak to...
Nie bardzo wiem o co w tym chodzi ?
Wynik badania: Uzupełnienie opisu/wyniku patomorfologicznego (2013-09-19) Treść uzupełnienia:
Oznaczenia wykonano z bloku parafinowego
Ocena immunohistochemiczna EGFR:
Dodatni średnio intensywny odczyn błonowy w 95% komórek raka.
Status KRAS
Preparat zawiera 60% utkania nowotworowego.
Wynik analizy:
Brak mutacji w kodonach 12 i 13 GENU K-RAS.
Komentarz:
Uzyskany wynik wskazuje, iż u pacjenta nie stwierdzono przeciwwskazań na poziomie molekularnym do zastosowania terapii z wykorzystaniem monoklonalnych przeciwciał anty-EGFR (PANITUMUMAB, CETUKSYMAB)
Oznacza to, że można zastosować ww. leki - panitumumab, cetuksymab - w leczeniu męża, ponieważ w tym przypadku mogą one wykazywać dużą skuteczność.
Bardzo Dziękuję za odpowiedź...
[ Dodano: 2013-12-03, 12:08 ]
Dzień Dobry!
Właśnie odebrałam wynik TK. Proszę o interpretację tego badania:
TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej z kontrastem. (2013-11-29) OPIS:
Stan po resekcji odbytnicy i wyłonieniu stomii po stronie lewej.
W kolejnym badaniu kontrolnym przy przedniej ścianie jamy brzusznej widoczny jest naciek o grubości do 20 mm - częściowa regresja w porównaniu z badaniem poprzednim z dnia: 09.09.2013r. gdzie naciek miał grubość do 27 mm. Regresja zmian obrzękowych w tkance tłuszczowej krezki w okolicy zmian naciekowych.
Poza tym obraz narządów TK jamy brzusznej jak w badaniu poprzednim z dnia 09.09.2013r.
Mąż jeździ na chemioterapię co drugi tydzień: podawana jest oxaliplatyna 150mg. ...przy ostatniej chemii lekarz zmniejszył na 100mg. Powiedział: że wynik nie pozwala, żeby dalej podawać tą większą dawkę cytostatyku... Przyznał, że: oxaliplatyna "uszkodziła" nerkę.
Dostaliśmy skierowanie na TK (TK został zrobiony bez środka kontrastowego - lekarz nie zezwolił na przyjęcie kontrastu... wynik będzie we czwartek) i USG:
USG jamy brzusznej i przestrzeni zaotrzewnowej[K8] - (data bad: 27-01-2014)
Prawidłowy obraz wątroby, śledziony, pęcherzyka żółciowego i trzustki. Drogi żółciowe nieposzerzone. Nerka lewa prawidłowa, w nerce prawej nieznaczne poszerzenie miedniczki do śr. 1.7 bez poszerzenia kielichów. Okolice nadnerczowe niezmienione. Pęcherz moczowy pusty. Aorta brzuszna prawidłowa. W przestrzeni zaotrzewnowej zmian nie uwidoczniono.
Wniosek: Nieznaczne poszerzenie miedniczki w nerce prawej.
Co to znaczy? ...że była podana za duża "dawka" i oxaliplatyna uszkodziła nerkę? czy jest to bardzo poważne uszkodzenie prawej nerki?
z góry Bardzo Dziękuję za odpowiedź...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum